DADES IDENTIFICATIVES 2009_10
Assignatura (*) GESTIÓ DE L'ENERGIA EN LES INDÚSTRIES AGRÀRIES I ALIMENTÀRIES Codi 19031246
Ensenyament
Enginyeria Tècnica Agrícola esp. Indústries Agràries i Alimentàries (1997)
Cicle 1er
Descriptors Crèd. Crèd. teoria Crèd. pràctics Tipus Curs Període
4.5 1.5 3 Optativa Segon
Llengua d'impartició
Departament Enginyeria Mecànica
Coordinador/a
BRUNO ARGILAGUET, JUAN CARLOS
Adreça electrònica
Professors/es
Web
Descripció general i informació rellevant

Competències
Codi  
A7 Conèixer els conceptes bàsics de mecànica, electricitat, termodinàmica i mecànica de fluids, i plantejar i resoldre problemes bàsics aplicats a les indústries agroalimentàries.
A15 Valorar la importància de la producció de residus i el seu tractament i/o revalorització.
A22 Conèixer els processos tecnològics de la indústria agroalimentària.
A34 Saber determinar la viabilitat i rendabilitat de les inversions agroalimentàries.

Objectius d'aprenentatge
Objectius Competències
Donar a conèixer els diferents usos de l'energia i les tecnologies en estalvi i eficiència energètica en la indústria agro-alimentaria. A7
A15
A22
A34

Continguts
Tema Subtema
1. Introducció
Consums d'energia. Consums per sectors. Eficiència energètica dels diferents processos de conversió. Estalvi energètic. Energies renovables
2. Indústria i energia
Importància del sector industrial. L'energia a l‘industria ; fonts d'energia i distribució del consum d'energia per sectors industrials. Conservació de l'energia; Costos energètics.
3. Energia tèrmica
Transformacions energètiques. Combustibles; classificació i propietats. Combustió i emissions. Calderes; constitució i característiques. Bomba de calor; estalvi energètic i reducció d'emissions
4. Sistemes de cogeneració.
I
ntroducció. Paràmetres que caracteritzen les plantes de cogeneració. Classificació dels sistemes de cogeneració. Balanços energètics. Àmbit de la cogeneració. Marc Legal
5. Sistemes frigorífics

Tecnologies d'estalvi energètic en sistemes frigorífics. Compressió mecànica i tèrmica. Tecnologia d'absorció. Acumulació de fred.
6. Gestió de l'energia en la Indústria Agroalimentaria
Introducció. Factors crítics en la gestió de l'energia. El projecte energètic. Organització del sistema de gestió. Auditories energètiques. Càlcul de la rendibilitat de les inversions. Exemple d'un projecte energètic.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe Hores fora de classe (**) Hores totals
Activitats Introductòries
2 2 4
 
Sessió Magistral
25 25 50
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària
12 12 24
Treballs
0 0 0
 
Atenció personalitzada
2 0 2
 
Proves de desenvolupament
3 0 3
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries conceptes previs energetics, termodinàmics
Sessió Magistral classes expositives del professor
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària proposta de problemes a resoldre per l'alumne i discussió de resultats
Treballs

Atenció personalitzada
 
Sessió Magistral
Atenció personalitzada
Descripció
resol.lucio de dubtes conceptuals i d'aplicació dels conceptes introduits

Avaluació
  Descripció Pes
Treballs treball d'aplicació realitzat per l'estudiant 50%
Proves de desenvolupament Resolució d'un problema d'aplicació 50%
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Fonts d'informació

Bàsica Alberto Coronas y otros, Aplicaciones Industriales de la Bomba de Calor, IDAE, 1999
LLuis Jutglar, Cogeneración de calor y electricidad, CEAC, 1996
Angel Lluis Miranda, La combustión, CEAC, 1996
Vicente Bermudez, Tecnología Energética, UPV, 2000
Antonio Lopez, Tecnologies Avançades en estalvi i eficiència energètica. Les instal·lacions frigorífiques de la indústria agroalimentaria., ICAEN, 1994

Complementària

Recomanacions


(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent