Codi |
|
A1 |
Controlar el sistema productiu de la materia prima integrant els coneixements d’edafologia, climatologia i viticultura. |
A3 |
Controlar la qualitat desenvolupada pel personal tècnic, laboral i administratiu. |
A4 |
Controlar les condicions de treball, normes de seguretat i ambientals. |
A5 |
Cumplir les disposicions legals dictades per la Unió Europea o per les diferents administracions. |
A6 |
Participar en la programació i disseny de noves plantacions o modificacions de les existents així com d’instal-lacions vitivinícoles. |
A7 |
Complir les normes legals en les anàlisis físiques, químiques, microbiològiques i organolèptiques. |
A10 |
Controlar les operacions de tractaments de residus de les empreses vitivinícoles. |
A11 |
Participar en programes d’investigació vitivinícola. |
B1 |
Aprendre a aprendre. |
B2 |
Resoldre problemes de forma efectiva. |
B3 |
Aplicar pensament crític, lògic i creatiu. |
B4 |
Treballar de forma autònoma amb iniciativa. |
B5 |
Treballar de forma col·laborativa. |
B6 |
Comprometre's amb l’ètica i la responsabilitat social com a ciutadà i com a professional. |
B7 |
Comunicar-se de manera efectiva i amb asertivitat a l'entorn laboral i com a ciutadà. |
B8 |
Aprendre a dirigir treball d’equip. |
B9 |
Comprometre's amb la preservació del medi ambient. |
C1 |
Dominar l’expressió i la comprensió d'un idioma estranger. |
C2 |
Utilitzar com a usuari les eines bàsiques en TIC. |
C5 |
Expressar-se correctament (tant de forma oral com escrita) en la llèngua pròpia. |
Objectius |
Competències |
Comprendre les tècniques i labors més freqüents en el conreu de la vinya. |
A1 A5 A6 A7 A11
|
B1 B6 B9
|
|
Avaluar la metodologia a emprar en les tècniques i labors més freqüents en el conreu de la vinya. |
A1 A4 A5 A6 A7 A10 A11
|
B1 B3 B6 B9
|
C1 C2
|
Realitzar les tècniques i labors més freqüents en el conreu de la vinya. |
A1 A3 A4 A5 A6 A7 A10 A11
|
B1 B2 B3 B4 B5 B6 B7 B8 B9
|
C2
|
Defensar coneixements teòrics i pràctics a través d'informes individuals i en equip. |
A1
|
B1 B3 B4 B5 B6 B8 B9
|
C1 C2 C5
|
Tema |
Subtema |
Pràctica 1 (1er Q.) |
La poda d'hivern. Descripció i reconeixement dels òrgans del cep. Descripció i realització de podes curtes. |
Pràctica 2 (1er Q.) |
La poda d'hivern. Descripció i realització de podes mixtes i llargues. |
Pràctica 3 (1er Q.) |
Moviments de terra i Anivellació previa a la plantació |
Pràctica 4 (1er Q.) |
Realització d'una nova plantació de vinya |
Pràctica 5 (1er Q.) |
Plantació. Reconeixement i preparació del material vegetal. |
Pràctica 6 (1er Q.) |
Reproducció del material vegetal. Procés d’obtenció de plantes en el viver. |
Pràctica 7 (1er Q.) |
Seguiment dels Estadis fenològics. |
Pràctica 8 (1er Q.) |
Sistemes de conducció. Descripció i característiques de diferents sistemes de conducció i emparrats. |
Pràctica 9 (1er Q.) |
Caracterització de varietats i portaempelts al camp I. |
Pràctica 10 (1er Q.) |
Reconeixement de diverses plagues i malalties de la vinya. Instal•lació de paranys per a la papallona del cuc del raïm: control de les poblacions. |
Pràctica 11 (1er Q.) |
Realització de tractaments. Maquinària a utilitzar. |
Pràctica 12 (1er Q.) |
Poda en verd. Descripció i realització de les diferents operacions. |
Pràctica 13 (2on Q.) |
Control de maduració del raïm i creixement del cep |
Pràctica 14 (2on Q.) |
Caracterització de varietats II |
Pràctica 15 (2on Q.) |
Verema mecanitzada |
Pràctica 16 (2on Q.) |
Estudi dels principals paràmetres a avaluar en un sòl vitícola. |
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe |
Hores fora de classe |
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
1 |
0 |
1 |
|
Sessió Magistral |
|
15 |
15 |
30 |
Pràctiques a laboratoris |
|
20 |
0 |
20 |
Pràctiques externes (de camp/sortides) |
|
54 |
0 |
54 |
Treballs |
|
0 |
80 |
80 |
|
Atenció personalitzada |
|
1 |
0 |
1 |
|
Proves objectives de preguntes curtes |
|
5 |
10 |
15 |
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
Presentació de l’assignatura. |
Sessió Magistral |
Explicació dels continguts teòrics. |
Pràctiques a laboratoris |
Anàlisis dels principals paràmetres que caracteritzen un sòl vitícola, el raïm, el most i la canòpia. |
Pràctiques externes (de camp/sortides) |
Observació, reconeixement i realització de les tècniques i labors més freqüents en el conreu vitícola. |
Treballs |
Realització d'informes sobre el treball de camp/sortides/pràctiques a laboratori, realitzat |
|
Proves objectives de preguntes curtes |
|
Descripció |
Per solucionar dubtes. |
|
|
Descripció |
Pes |
Treballs |
Informe de cadascuna de les pràctiques realitzada. |
40 |
Proves objectives de preguntes curtes |
Examens |
60 |
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
|
Bàsica |
Martínez de Toda, F, Biología de la Vid, Editorial Mundi-Prensa Libros SA, Madrid 1991
Huglin, P./Schneider, C., Biologie et ecologie de la vigne, Editorial TEC&DOC, Paris, 1998
Servei d'Extensió Agraria, El conreu de la vinya a Catalunya, Edit. DARP/Caixa de Catalunya, Barcelona 1990
Champagnol, F, Elements de physiologie de la vigne et la viticulture génerale, Edita l'autor, Montpellier, 1984
Madrid, A, Fertilizantes, Editor A.Madrid Vicente, Madrid 1996
Hidalgo, L, Ingeniería y mecanización Vitícola, Editorial Mundi-Prensa Libros SA, Madrid 2001
Mº Agricultura, Los parásitos de la vid, Editorial Mundi-Prensa Libros SA, Madrid 1998
Nat. Plant Food Ins., Manual de fertilizantes, Editorial LINUSA, Madrid 1999
Reynier, A, Manuel de viticulture, Editorial TEC&DOC, Paris, 1999
Martínez de Toda, F, Mecanización integral del viñedo, Editorial Mundi-Prensa Libros SA, Madrid 1995
Hidalgo, L, Poda de la Vid, Editorial Mundi-Prensa Libros SA, Madrid 1999
Galet, P, Precis de viticulture, Editorial Déhan, Montpellier 2000
Marro, M, Principi di viticultura, EDAGRICOLE, Bologna 1986
Dominguez Vivancos, A, Tratado de fertilización, Mundi- Prensa Libros S.A., Madrid 1997
Hidalgo, L, Tratado de viticultura general, Editorial Mundi-Prensa Libros SA, Madrid 2002
Fregoni, M, Viticultura generale, REDA, Roma 1987
|
|
Complementària |
|
|
|