DADES IDENTIFICATIVES 2007_08
Assignatura ANÀLISI I CONTROL QUÍMIC ENOLÒGIC Codi 19042005
Ensenyament
Enologia (2003)
Cicle 2on
Descriptors Crèd. Crèd. teoria Crèd. pràctics Tipus Curs Període
9 4.5 4.5 Troncal Primer Segon
Llengua d'impartició
Català
Departament Química Analítica i Química Orgànica
Coordinador/a
GUASCH TORRES, JOSEP
Adreça electrònica laura.acena@urv.cat
josep.guasch@urv.cat
montserrat.mestres@urv.cat
luciano.vera@urv.cat
Professors/es
ACEÑA MUÑOZ, LAURA
GUASCH TORRES, JOSEP
MESTRES SOLÉ, Mª MONTSERRAT
VERA CARRASCO, LUCIANO
Web
Descripció general i informació rellevant L'objectiu es l'aprenentatge dels fonaments de la sistemàtica de l'anàlisi química y de l'aplicació del mètodes d'analisi al control de qualitat en l'elaboració del vi.

Competències
Codi  
A1 Controlar el sistema productiu de la materia prima integrant els coneixements d’edafologia, climatologia i viticultura.
A2 Controlar les caracteristiques productives de les instal.lacions en la bodega participant en la concepció del material tecnològic emprat.
A3 Controlar la qualitat desenvolupada pel personal tècnic, laboral i administratiu.
A4 Controlar les condicions de treball, normes de seguretat i ambientals.
A5 Cumplir les disposicions legals dictades per la Unió Europea o per les diferents administracions.
A7 Complir les normes legals en les anàlisis físiques, químiques, microbiològiques i organolèptiques.
A8 Transformar el raïm en most i el most en vi; controlar la evolució i transformació dels vins sotmesos a la criança i l’envelliment.
A10 Controlar les operacions de tractaments de residus de les empreses vitivinícoles.
A11 Participar en programes d’investigació vitivinícola.
A12 Controlar les produccions de products derivats del raïm, most i vi.
A13 Participar en la creació i gestió de laboratoris d’anàlisis enològiques així com la certificació dels products i/o derivats del vi.
B1 Aprendre a aprendre.
B2 Resoldre problemes de forma efectiva.
B3 Aplicar pensament crític, lògic i creatiu.
B5 Treballar de forma col·laborativa.
B6 Comprometre's amb l’ètica i la responsabilitat social com a ciutadà i com a professional.
B7 Comunicar-se de manera efectiva i amb asertivitat a l'entorn laboral i com a ciutadà.
B8 Aprendre a dirigir treball d’equip.
B9 Comprometre's amb la preservació del medi ambient.
C1 Dominar l’expressió i la comprensió d'un idioma estranger.
C2 Utilitzar com a usuari les eines bàsiques en TIC.
C5 Expressar-se correctament (tant de forma oral com escrita) en la llèngua pròpia.

Objectius d'aprenentatge
Objectius Competències
1. Gestionar i controlar la qualitat de vins i derivats. A1
A2
A5
A7
A8
A12
A13
C2
2. Conèixer la sistemática del próces analític. A13
B1
3. Conèixer els mètodes oficials d'anàlisi. A13
B1
C2
4. Conèixer el fonament dels mètodes analítics emprats en el laboratori enològic. A13
B1
C1
5. Interpretar un protocol d'anàlisi enològica. A13
B1
B3
6. Conèixer els fonaments del mostreig i saber dissenyar i realitzar un control de maduració dels raïms. A13
B1
7. Realitzar els anàlisis adients par al control de l'elaboració dels vins. A13
B1
8. Realitzar els anàlisis adients per al control de qualitat dels productes auxiliars. A13
B1
9. Interpretar enològicament els resultats analítics. A13
B1
B3
10. Redactar un informe analític. A13
B1
B3
C2
C5
11. Desenvolupar un métode analític. A13
B1
12. Validar el mètodes utilitzats en el laboratori enològic. A13
B1
13. Dirigir el laboratori enològic. A13
B5
14. Controlar el cumpliment de totes les disposicions legals en el laboratori. A4
A5
A13
B6
15. Controlar i formar el personal del laboratori enològic. A3
A13
B7
B8
16. Gestionar l'adquisició dels instruments analítics i dels reactius per al laboratori enològic. A13
17. Gestionar i controlar el residus produits en el laboratori enològic. A4
A5
A10
A13
B6
B9
18. Participar activament i críticament de les discusions en les classes. B5
B7
19. Estar motivat envers la recerca en anàlisi enològica. A11
A13
B1
C2
20. Sensibilitzar el sentit crític en la lectura dels treballs en l'ambit de l'anàlisi enològica. A11
A13
B1
B2
B3
C1

Continguts
Tema Subtema
1. INTRODUCCIÓ A L’ANÀLISI QUÍMICA (I): Conceptes generals. Anàlisi qualitativa i quantitativa. Sistemàtica de l’anàlisi físico-química. Presa de mostra. Tractament de la mostra: Interferències. Mètodes de separació. Mesura analítica: Propietats, errors i mètodes de calibració. Anàlisi estadística dels resultats.
2. TÈCNIQUES DE L’ANÀLISI QUÍMICA (II): L’equilibri químic i la reacció analítica. Mètodes gravimètrics: Fonaments, utillatge i procediments. Mètodes volumètrics: Fonaments, utillatge i procediments. Mètodes instrumentals: Fonaments, classificació, instrumentació i procediments. Càlculs en química analítica.
3. INTRODUCCIÓ A l’ANÀLISI ENOLÒGICA: Conceptes generals. Mètodes oficials: O.I.V., C.E.E. i A.O.A.C. El laboratori enològic. Presa de mostra. Conservació i tractament de la mostra. Bibliografia especialitzada: Revistes i bases de dades.
4. GLÚCIDS: Sucres, pectines i gomes del most i del vi. Determinació dels sucres totals del most. Determinació dels sucres reductors del vi: Mètodes oficials i mètodes usuals. Determinació dels sucres per mètodes enzimàtics. Determinació del sucres per HPLC. Determinació de matèria col•loïdal. Determinació de l’extracte sec.
5. ÀCIDS: Els àcids del most i del vi: Acidesa total, acidesa volàtil i pH del vi. Determinació del pH. Determinació de l’acidesa total. Determinació de l’acidesa volàtil: Mètodes oficials i mètodes usuals. Determinació de l’àcid tartàric. Determinació enzimàtica dels àcids màlic, làctic i cítric. Determinació dels àcids del vi per HPLC. Determinació dels àcids màlic i làctic per cromatografia plana.
6. ALCOHOLS: Els alcohols del vi. Determinació del grau alcohòlic: Mètodes oficials i mètodes usuals Determinació química del l’etanol. Determinació del metanol per GC i per colorimetria. Determinació del glicerol i butanodiol per mètodes cromatogràfics i colorimètrics. Determinació d’alcohols per mètodes enzimàtics. Determinació per GC del alcohols superiors del vi.
7. MATÈRIA MINERAL: Matèria mineral del most i del vi. Determinació de les cendres i de l’alcalinitat de las cendres. Determinació de clorurs, sulfats, fosfats i fluorurs. Determinació de potassi, sodi, calci, magnesi, coure i ferro.
8. COMPOSTOS POLIFENÒLICS: Compostos polifenòlics del most i del vi. Color del vi: Paràmetres cromàtics. Determinació dels polifenols totals. Determinació d’àcids fenols, antocianines, catequines i tanins. Caracterizació espectrofotomètrica dels compostos polifenòlics.
9. ADDITIUS: Antisèptics i antioxidants. Determinació del diòxid de sofre total i lliure. Càlcul del diòxid de sofre molecular. Determinació dels àcids ascòrbic i sòrbic.
10. ALTRES COMPOSTOS DEL VI: Determinació del nitrogen total i del nitrogen assimilable. Determinació de cianurs. Determinació de l’acetaldehid. Determinació d’acetat d’etil. Determinació de terpens totals. Determinació de gasos: Oxigen i diòxid de carboni.
11. DESTIL.LATS I DE VINAGRES: Mètodes per a la caracterització i el control de qualitat dels destil.lats i dels vinagres.
12. CONTROL DE QUALITAT: Control de maduració. Estat sanitari de la verema: Assaig de la lacasse i determinació per HPLC. Control de la fermentació. Control de l’estabilitat del vi: Estabilitat proteica, tartàrica, metàlica i oxidativa. Caracterització de precipitats i solatges. Control de la criança del vi. Control de qualitat de material enològic. Còdex enològic.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe Hores fora de classe (**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
 
Sessió Magistral
25 43.75 68.75
Pràctiques a laboratoris
45 78.75 123.75
Fòrums de discussió
10 10 20
 
Atenció personalitzada
0.5 0 0.5
 
Proves de Desenvolupament
1 3 4
Proves objectives de preguntes curtes
0.5 1.5 2
Proves pràctiques
1 3 4
Proves objectives de tipus test
0.5 1.5 2
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Presentació de l’assignatura.
Sessió Magistral Exposició teòrica dels continguts.
Pràctiques a laboratoris Desenvolupar al laboratori totes les analítiques químiques necessàries pel correcte control de l’elaboració del vi.
Fòrums de discussió Preparació dels procediments analítics a desenvolupar en el laboratori

Atenció personalitzada
 
Sessió Magistral
Pràctiques a laboratoris
Fòrums de discussió
Atenció personalitzada
Activitats Introductòries
Descripció
L’alumne pot fer les consultes que cregui convenients durant l’horari d’atenció dels professors.

Avaluació
  Descripció Pes
Pràctiques a laboratoris Realització de les pràctiques de laboratori i prresentació de l'informe de pràctiques 20%
Fòrums de discussió Preparació de les pràctiques de laboratori, selecció del mètode i discusió del procediment 20%
Proves de Desenvolupament Discusió d'un protocol d'anàlisi enològica. 20%
Proves objectives de preguntes curtes Preguntes conceptuals sobre els mètodes d'anàlisi enològica 15%
Proves pràctiques Resolució de problemes relacionats amb la solució pràctica d’anàlisi químic del vi. 15%
Proves objectives de tipus test Preguntes conceptuals sobre els mètodes d'anàlisi enològica 10%
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Les pràctiques de laboratori són obligatòries


Fonts d'informació

Bàsica
  • C.S. Ough, M.A. Amerine. Methods for Analysis of Must and Wines (2nd ed). Wiley, 1988.
  • W. Zoecklein, K.C. Fuselsang, B.H. Gump, F.S. Nury. Wine Analysis and Production. Chapman & Hall, 1990.
  • P. Ribéreau-Gayon, E. Peynaud, P. Sudraud, P. Ribéreau-Gayon. Traitè d'oenologie. Tome 1: Analyse et contrôle des vins. Dunod, 1976.
  • P. Ribéreau-Gayon, Y. Glories, A. Maujean, D. Dubourdieu. Handbook of Enology  (VolThe Chemistry of Wine. Stabilization and Treatments. Wiley, 2000.
  • Delanoe, C. Maillard, D. Maisonsieu. Le vin, del analyse à l'elaboration. Lavoisier, 1987.
  • H.F. Linskens, JF. Jackson (eds). Wine analysis. Springer-Verlag, 1988.
  • B. Doneche (ed). Les acquisitions rècentes en chromatographie du vin. Lavoisier, 1993.
  • P. Iland, A. Ewart, J. Sitters. Techniques for Chemical Analysis and Stability Tests of Grape Juice and Wine. P. Iland Wine Promotions, 1993.

Manuals pràctics:

  • Office Internacional de la Vigne et du Vin. Recueil des mèthodes internationales d'analyse des vins et des moûts. OIV, 1990.
  • Reglamento (CEE) n° 2676/90. Mètodos de análisis comunitarios aplicables en el sector del vino. Oficina de Publicaciones Oficiales de las Comunidades Europeas, 1990.
  • W. Horwitz (ed). Official Methods of the Association of Official Analytical Chemist (15th ed). A.O.A.C., 1990.
  • J. Garcia Barceló. Tècnicas analíticas para vinos. GAB, 1990.
  • Office Internacional de la Vigne et du Vin. Recueil des mèthodes internationales d'analyse des boissons spiritueuses, des alcools et de la fraction aromatique des boissons. OIV, 1994.
  • Office Internacional de la Vigne et du Vin. Codex œnologique international. OIV, 1994.
  • Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación. Métodos Oficiales de Análisis (Tomo II). MAPA, 1993.
Complementària

Recomanacions

Assignatures que en continuen el temari
ANÀLISI INSTRUMENTAL ENOLÒGICA/19042210


Assignatures que es recomana haver cursat prèviament
COMPOSICIÓ I EVOLUCIÓ DEL VI/19042004
ENOLOGIA GENERAL/19042007
 
Altres comentaris
Els alumnes ha de tenir uns coneixements bàsics de Química General