DADES IDENTIFICATIVES 2009_10
Assignatura (*) ENOLOGIA GENERAL Codi 19042007
Ensenyament
Enologia (2003)
Cicle 2on
Descriptors Crèd. Crèd. teoria Crèd. pràctics Tipus Curs Període
13.5 7.5 6 Troncal Primer Anual
Llengua d'impartició
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
ZAMORA MARÍN, FERNANDO
Adreça electrònica fernando.zamora@urv.cat
Professors/es
ZAMORA MARÍN, FERNANDO
Web
Descripció general i informació rellevant Desenvolupar els coneixements científics i tecnològics necessaris per a l’elaboració i l’anàlisi sensorial del vi.
Com a conseqüència de l'extinció del pla d'estudis que estàs cursant, en aquesta assignatura es realitza a través de tutoria (excepte en els estudis de l'ETSE). Per a més informació cal consultar l'horari d'atenció personalitzada del professor.

Continguts
Tema Subtema
TECNOLOGIA 0. Introducció

1. Composició del raïm; Controls de maduressa

2. Les malaties de la vinya; Incidència enològica; Sistemes per a la detecció de la podridura.

3. Sistemes de verema i de transport de la verema.

4. Correccións del most.

5. Normativa de la CEE; sistemes de detecció de fraudes en les correccions del most.

6. Transformacions prefermentatives.

7. Influència de les condicions edafoclimàtiques, genètiques, culturals i enològiques sobre la qualitat del raïm i del vi.

8. Recepció i tractament de la verema.

9. Vinificació en blanc

10.Vinificacions especials en blanc: Hiperoxidació; Maceració Pelicular; Fermentació i criança en barrica del vi blanc.

11: Els compostos fenòlics en relació amb les sensacions organolèptiques i la capacitat del vi per envellir.

12. Vinificació en negre

13. Aturades de fermentació. Mesures preventives i curatives.

14. Criança i envelliment de vins.

15. Vinificació en rosat.

16. Elaboració de vins generosos.

17. Elaboració de vins espumosos i gasificats.

18. Destil.lats i altres derivats de la vinya i el vi.

19. La clarificació del vi. Estabilització del vi en front de precipitacions coloïdals.

20. Estabilització del vi en front de precipitacions de sals de ferro i coure.

21. Estabilització del vi mitjançant el fred.

22. Filtració del vi.

23. Els taps de suro.

24. L’embotellat del vi.
ANÀLISI SENSORIAL 1. Introducció a l'anàlisi sensorial..
2. Sentits que intervenen en el tast.
3. La vista.
4. Olfacte..
5. El gust..
6. Aplicacions de la degustació..
7. Degustació de vins blancs.
8. Degustació de vins rosats.
9. Degustació de vins negres..
10. Vins amb carbònic..
11. Defectes en el vi.

Atenció personalitzada
Descripció
L’alumne pot fer les consultes que cregui convenients durant l’horari d’atenció dels professors.

Avaluació
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Fonts d'informació
Bàsica Bidan, P. i Bonneviale, J.R., Application à l'œnologie des progrès récents en microbiologie et en fermentation, OIV, París, 1988
Molina, Rafael, Clarificación de mostos y vinos, A. Madrid Vicente, ediciones, Madrid, 1994
E. Peynaud, El Gusto del Vino, Mundi-Prensa, Madrid, 1987
Zamora, F., Elaboración y crianza del vino tinto, Mundi-Prensa. AMV Ed., Madrid, 2003
Peynaud, E., Enologia pràctica, Ed. Mundi-Prensa, Madrid, 1989
E. Peynaud, Enología práctica (primera parte), Mundi-Prensa, Madrid, 1984
J. Sancho, Introducción al análisis de los alimentos, Edicions Universitat de Barcelona, 1999
Navarre, C., L'Œnologie, Collection Agriculture d'ajourd'hui. Ed. Lavoisier, Paris, 1988
J. Bangorri Anguiano, La Cata de Vinos, Ed. Agricola Española, Madrid, 1985
M. Ruiz Hernández, La Cata y el conocimiento de los vinos, A. Madrid Vicente, Ediciones, 1995
J. Pich, La degustació: estudis sobre la percepció del gust i l’acceptació dels aliments, Ed. UIB, 2001
S. Spurrier, La Degustation, Ed. Bordas, Paris, 1984
G. Fribourg, La degustation: conaitre et comprendre le vin, Edisud, Aix-en-Provence, 1989
Delanoe, D. Maillard, C. i Maisondieu, D., Le vin de l'analyse à l'élaboration, Ed. Technologie et Documentation (Lavoisier), París, 1987
Madrid, A., Manual de enologia Pràctica, Ed. A. Madrid Vicente, Madrid, 1987
Suarez. y Iñigo, Microbiologia enològica, Mundi-Prensa, Madrid, 1990
Boulton, R.B., Principles and practices of winemaking, Chapman & Hall, New York, 1996
Ribéreau-Gayon, J., Peynaud, E., Sudraud,P. y Ribérau-Gayon, P., Sciences et Techniques du vin, 4 toms, Ed. Dunod, Paris (1975-76)
De Rosa, Tulio, Tecnología de los vinos blancos, Mundi-Prensa, Madrid, 1998
Troost, G., Tecnologia del vino, Ed. Omega, Barcelona, 1992
Madrid, A; Cenzano, J.M. y Cenzano, A.M., Tecnología y legislación del vino y bebidas derivadas, Ed. Mundi Prensa, Madrid, 1994
Ribéreau-Gayon, P., Dubourdieu, D. Doneche, B., Lonvaud, A., Glories, Y. Bertrand, A., Maujean, A., Traité d'Œnologie. 2 Toms, Ed. Dunod, París, 1998
M. Leglise, Una initiation a la degustation des grans vins, Ed. Laffitte, Marseille, 1984
Lafon-Lafourcade, S., Wine and Brandy, Institut d'Œnologie de Bordeaux, Burdeos, 1983
Fleet, G.H., Wine microbiology and biotechnology, Harwood academic publishers, Sidney, 1993
Jackson, R. S., Wine science: principles and applications, Academic Press, San Diego, 1994
RS Jackson, Wine tasting, Academic Press, 2002
M. A. Amerine, Wine: their sensory evaluation, Ed. Freeman, New York, 1983
J. Rabourdin, Œnologie: Index de 1700 vocables de la degustation, Ed. Elvire, La Chapelle-Saint-Mesmin, 1989
Flancy, C., Œnologie; Fondements scientifiques et technologiques, Ed. Lavoisier, París, 1998

Complementària

(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent