DADES IDENTIFICATIVES 2011_12
Assignatura (*) ENGINYERIA ENOLÒGICA Codi 19042008
Ensenyament
Enologia (2003)
Cicle 2n
Descriptors Crèd. Crèd. teoria Crèd. pràctics Tipus Curs Període
4.5 4.5 0 Troncal Segon Primer
Llengua d'impartició
Català
Departament Enginyeria Química
Coordinador/a
LÓPEZ BONILLO, FRANCISCO
Adreça electrònica francisco.lopez@urv.cat
Professors/es
LÓPEZ BONILLO, FRANCISCO
Web
Descripció general i informació rellevant Donar a conèixer l'equipament d'un celler, tant des del punt de vista de disseny com d’operació.
Com a conseqüència de l'extinció del pla d'estudi que estàs cursant, en aquesta assignatura només tindràs dret a examen. Per conèixer la data de realització de l'examen consulta a l'apartat d'horaris de les assignatures. En cas d'haver de sol·licitar convocatòria extraordinària recorda que per poder matricular aquest dret d'examen hauràs de presentar una sol·licitud a la secretaria del teu Campus/Centre.

Continguts
Tema Subtema
TEMA 1: CONCEPTES GENERALS. Composició del raïm. Densitat del raïm. Classificació del most. Rendiments de l’operació d’extracció: Raïm/most/vi. Paràmetres químics i físics del most. Paràmetres químics i físics del vi.
TEMA 2: OPERACIONS PREFERMENTATIVES (I). Sistemes de transport del raïm. Tolves. Vis sens fi. Cintes transportadores. Bombes de verema. Sistemes de trepitjat. Sistemes de derrapat. Transport de la verema: sencera, trepitjada, derrapada.
TEMA 3: OPERACIONS PREFERMENTATIVES (II). Estudi de l’operació de premsar. Tipus de premses.
TEMA 4: OPERACIONS PREFERMENTATIVES (III). Sistemes de neteja i filtració de mostos.
TEMA 5: ENVASOS EN ENOLOGIA: FERMENTADORS I VINIFICADORS. Diensionament i funcionament fermentadors
TEMA 6: BESCANVI DE CALOR. El control de la temperatura en la fermentació alcohòlica.
TEMA 7: FILTRACIO DE VINS Introducció. Filtres. Tipus de filtracions. Equips de filtració: disseny i càlculs.
TEMA 8: INSTAL.LACIONS PEL TRACTAMENT DEL VI I T»CNIQUES D’EMBOTELLAT: OPERACIONS AUXILIARS. Estabilitat del vi respecte a l’àcid tartàric. Utilització del nitrogen com sistema de bioprotecció dels vins. Tècniques de dosificació del sulfurós. Tècniques de clarificació. Tècniques d’agitació i barreges. Equips per l’embotellat del vi.

Atenció personalitzada
Descripció
Si podrà anar a classe de l'assignatura de grau 19214122 Enginyeria Enològica

Avaluació
 
Altres comentaris i segona convocatòria

examen final 100% nota


Fonts d'informació
Bàsica

 

-       Ribereau-Gayon, J.,E. Peynaud, P.Ribereau-Gayon, P.Sudraud, "Traité d'Oenologie, Sciences et Techniques du Vin, Tome 4. Clarification et Stabilisations. Matérieles et Installations", Dunod, Paris, 1977.

-       Brennan, J.G., Butters, J.R., Cowell, N.D., Lilly, A.E.V. "Las operaciones de la ingenieria de los alimentos" Ed. Acribia S.A., Zaragoza, 1980.

-       GarcÌa Vaquero, E.; Ayuga, F. "Diseño y Construcción de Industrias Agroalimentarias" Muni-Prensa, Madrid, 1993.

-       Gautier, B., "Aspects Practiques de la Filtrations des Vins", Collection Avenir Oenologie, Burgogne-Publications, Chateau de Chaintré (près Macon).

-       "L'Hygiene en Oenologie, de la Vendage à la Mise en Bouteille", ITV, Paris, 1985.

-       López, A. "Las Instalaciones Frigoríficas en las Bodegas: Manual de diseño" Ed. A. Madrid Vicente Ediciones, Madrid, 1992.

-       Madrid, A., "Manual de Industrias Alimentarias", Ediciones A. Madrid Vicente, Madrid, 1986.

-       Madrid, A., "Manual de Enología Pràctica", Ediciones A. Madrid Vicente, Madrid, 1987.

-       Molina, R. "Técnicas de Filtración en la Industria Enológica" A. Madrid Vicente Ediciones, Madrid 1992.

-       Navarre, C., "L'Oenologie",.Lavoisier, Tec & Doc, J.B. Baillière, Paris, 1988.

-       Navarre, J.P. et C. Navarre, "Manuel d'Oenologie",.Ed. J.B. Baillière, Paris, 1986.

-       Négre, E. et P. Françot, "Manual Pràctico de Vinificación y Conservación de los Vinos",.3a edición, Ed. José Montesó, Barcelona, 1980.

-       Rapin, P.J. "Instalaciones Frigoríficas. Tomo II: Tecnología"  Ed. Marcombo Boixareu, Barcelona, 1992.

-       Ribereau-Gayon, J.,E. Peynaud, P.Ribereau-Gayon, P.Sudraud, "Traité d'Oenologie, Sciences et Techniques du Vin, Tome 3. Vinifications et Transformations du Vin", Dunod, Paris, 1976.

-          Troost, G., "TecnologÌa delVino", Ediciones Omega, Barcelona, 1986.

Complementària

(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent