DADES IDENTIFICATIVES 2008_09
Assignatura PRÀCTIQUES INTEGRADES ENOLÒGIQUES Codi 19042009
Ensenyament
Enologia (2003)
Cicle 2on
Descriptors Crèd. Crèd. teoria Crèd. pràctics Tipus Curs Període
6 0 6 Troncal Primer Segon
Llengua d'impartició
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
CANALS BOSCH, JUAN MIGUEL
Adreça electrònica fernando.zamora@urv.cat
josemaria.llaurado@urv.cat
jmcanals@urv.cat
mireia.esteruelas@urv.cat
Professors/es
ZAMORA MARÍN, FERNANDO
LLAURADÓ REVERCHON, JOSÉ MARÍA
CANALS BOSCH, JUAN MIGUEL
ESTERUELAS COMA, MIREIA
Web http://moodle.urv.net
Descripció general i informació rellevant

Competències
Codi  
A2 Controlar les caracteristiques productives de les instal.lacions en la bodega participant en la concepció del material tecnològic emprat.
A3 Controlar la qualitat desenvolupada pel personal tècnic, laboral i administratiu.
A4 Controlar les condicions de treball, normes de seguretat i ambientals.
A5 Cumplir les disposicions legals dictades per la Unió Europea o per les diferents administracions.
A6 Participar en la programació i disseny de noves plantacions o modificacions de les existents així com d’instal-lacions vitivinícoles.
A7 Complir les normes legals en les anàlisis físiques, químiques, microbiològiques i organolèptiques.
A8 Transformar el raïm en most i el most en vi; controlar la evolució i transformació dels vins sotmesos a la criança i l’envelliment.
A9 Participar en programas de comercialització de vins o productes afins.
A10 Controlar les operacions de tractaments de residus de les empreses vitivinícoles.
A11 Participar en programes d’investigació vitivinícola.
A12 Controlar les produccions de products derivats del raïm, most i vi.
A13 Participar en la creació i gestió de laboratoris d’anàlisis enològiques així com la certificació dels products i/o derivats del vi.
B1 Aprendre a aprendre.
B2 Resoldre problemes de forma efectiva.
B3 Aplicar pensament crític, lògic i creatiu.
B4 Treballar de forma autònoma amb iniciativa.
B5 Treballar de forma col·laborativa.
B6 Comprometre's amb l’ètica i la responsabilitat social com a ciutadà i com a professional.
B7 Comunicar-se de manera efectiva i amb asertivitat a l'entorn laboral i com a ciutadà.
B8 Aprendre a dirigir treball d’equip.
B9 Comprometre's amb la preservació del medi ambient.
C1 Dominar l’expressió i la comprensió d'un idioma estranger.
C2 Utilitzar com a usuari les eines bàsiques en TIC.
C5 Expressar-se correctament (tant de forma oral com escrita) en la llèngua pròpia.

Objectius d'aprenentatge
Objectius Competències
1. Comprendre les tècniques i labors més freqüents en un celler. A2
A3
A4
A5
A6
A7
A8
A9
A10
A11
A12
A13
B1
B2
B3
B4
B5
B6
B7
B8
B9
C1
C5
2. Realitzar les tècniques i labors més freqüents en un celler. A2
A3
A5
A6
A7
A8
A9
A10
A11
A12
B1
B2
B3
B4
B5
B6
B7
B8
B9
C1
C2
C5
3. Participar de forma activa en les pràctiques. A2
A3
A8
A12
B1
B3
B4
B5
B7
B8
C2
C5
4. Implicar l'alumne a un treball d'equip. A2
A3
A8
A11
A12
B1
B8
C2
C5
5. Col.laborar en les tasques de tot el procés de vinificació. A8
B1
B2
B3
B5
B8
C2
C5
6. Respectar les règles d'higiena i seguretat en la bodega. A8
B1
B3
B9
C2
7. Analitzar i interpretar els controls de maduració del raïm. A5
A7
A8
A11
B1
B2
B3
B4
B5
C1
C2
C5
8. Analitzar i interpretar els controls dels mostos i vins. A5
A7
A8
A11
B1
B2
B3
B4
B5
C1
C2
C5
9. Inculcar un sentit crític en totes les tasques realitzades en un celler. A8
A11
B1
B2
B3
B4
B8
C1
C2
C5

Continguts
Tema Subtema

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe Hores fora de classe (**) Hores totals
Activitats Introductòries
2 2 4
 
Pràctiques a laboratoris
62 62 124
Resolució de problemes, exercicis
5 5 10
Debats
5 5 10
 
Atenció personalitzada
1 0 1
 
Proves objectives de tipus test
1 2 3
Proves pràctiques
2 2 4
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Presentació de l'asignatura i asignació de grups. Organització de les pràctiques en equips amb tasques definides diaries i rotatives, amb la creació d'un equip de comandament.
Pràctiques a laboratoris controls de maduració, planificació de verema, elaboració del vi i controls de qualitat bàsics en el procés.
Resolució de problemes, exercicis Posar als alumnes questions pràctiques que vagin sortint i realització de càlculs necessaris en el dia a dia d'una verema.
Debats Presa de decisió de les tasques a dur a terme cada dia entre l'equip de directors tècnics i els diferents equips de pràctiques

Atenció personalitzada
 
Debats
Pràctiques a laboratoris
Resolució de problemes, exercicis
Activitats Introductòries
Descripció
Els alumnes seran atesos en grups de 3 o 4 persones com a màxim

Avaluació
  Descripció Pes
Proves objectives de tipus test Es fran preguntes concretes de les pràctiques 80%
Proves pràctiques Seguioment de l'actitud de l'alumne i l'acompliment horari. 10%
Altres

Entrega informe de pràctiques que es realitzin al laboratori de la Facultat

10%
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Fonts d'informació

Bàsica

Complementària

Recomanacions

Assignatures que en continuen el temari
ENOLOGIA GENERAL/19042007

Assignatures que es recomana cursar simultàniament
BIOLOGIA DE LA VINYA/19042001
PRÀCTIQUES INTEGRADES DE VITICULTURA/19042003
ENOLOGIA GENERAL/19042007