DADES IDENTIFICATIVES 2008_09
Assignatura CULTURA VITIVINÍCOLA Codi 19042012
Ensenyament
Enologia (2003)
Cicle 2on
Descriptors Crèd. Crèd. teoria Crèd. pràctics Tipus Curs Període
4.5 3 1.5 Troncal Primer Segon
Llengua d'impartició
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
MAS BARON, ALBERTO
Adreça electrònica albert.mas@urv.cat
nicolasrozes@urv.cat
Professors/es
MAS BARON, ALBERTO
ROZÈS ., NICOLAS ANDRE LOUIS
Web http://http://www.sre.urv.es/web/amb/index.html
Descripció general i informació rellevant

Competències
Codi  
A1 Controlar el sistema productiu de la materia prima integrant els coneixements d’edafologia, climatologia i viticultura.
A2 Controlar les caracteristiques productives de les instal.lacions en la bodega participant en la concepció del material tecnològic emprat.
A3 Controlar la qualitat desenvolupada pel personal tècnic, laboral i administratiu.
A4 Controlar les condicions de treball, normes de seguretat i ambientals.
A5 Cumplir les disposicions legals dictades per la Unió Europea o per les diferents administracions.
A6 Participar en la programació i disseny de noves plantacions o modificacions de les existents així com d’instal-lacions vitivinícoles.
A7 Complir les normes legals en les anàlisis físiques, químiques, microbiològiques i organolèptiques.
A8 Transformar el raïm en most i el most en vi; controlar la evolució i transformació dels vins sotmesos a la criança i l’envelliment.
A9 Participar en programas de comercialització de vins o productes afins.
A10 Controlar les operacions de tractaments de residus de les empreses vitivinícoles.
A11 Participar en programes d’investigació vitivinícola.
A12 Controlar les produccions de products derivats del raïm, most i vi.
A13 Participar en la creació i gestió de laboratoris d’anàlisis enològiques així com la certificació dels products i/o derivats del vi.
B1 Aprendre a aprendre.
B2 Resoldre problemes de forma efectiva.
B3 Aplicar pensament crític, lògic i creatiu.
B4 Treballar de forma autònoma amb iniciativa.
B5 Treballar de forma col·laborativa.
B6 Comprometre's amb l’ètica i la responsabilitat social com a ciutadà i com a professional.
B7 Comunicar-se de manera efectiva i amb asertivitat a l'entorn laboral i com a ciutadà.
B8 Aprendre a dirigir treball d’equip.
B9 Comprometre's amb la preservació del medi ambient.
C1 Dominar l’expressió i la comprensió d'un idioma estranger.
C2 Utilitzar com a usuari les eines bàsiques en TIC.
C3 Desenvolupar la vida personal i professional tenint una perspectiva àmplia i global del món.
C4 Moure’s amb facilitat per l’espai europeu i per la resta del món.
C5 Expressar-se correctament (tant de forma oral com escrita) en la llèngua pròpia.

Objectius d'aprenentatge
Objectius Competències
Conèixer la Història de la Viticultura i Enologia. B1
B6
C2
C3
C4
Identificar els compostos presents als vi i la seva relació amb la salut humana. A5
A7
A8
A13
B1
B3
C3
Coneixer els efectes que els diferents additius i pràctiques enològiques i vitícoles tenen sobre la salut humana. A4
A5
A7
A8
B2
B3
B6
C3
Coneixer el metabolisme de l'alcohol i l'acetaldehid en humans. A8
A13
B1
B2
B3
B4
B6
B7
C3
Coneixer l'impacte medioambiental de les diferents pràctiques vitivinícoles. A1
A2
A3
A4
A5
A6
A10
B1
B2
B3
B4
B6
B8
B9
C1
C2
C3
Coneixer els mecanismes correctors de l'impacte medioambiental de les pràctiques vitivinícoles. A2
A3
A4
A5
A6
A10
A11
B1
B2
B3
B4
B9
Coneixer les implicacions gastronòmiques del consum de vi. A9
B1
B2
B6
C1
Coneixer les implicacions econòmiques a nivell mundial del comerç del vi i els seus derivats. A1
A5
A9
A12
B1
B2
B3
B8
B9
C1
C2
C3
C4
Coneixer el treball d'enoleg i el seu reconeixement social i legal a l'Estat espanyols i la Unió Europea. A1
A2
A4
A5
A7
A9
A11
B1
B3
B4
B6
B7
B8
B9
C1
C2
C3
C5
Coneixer les principals regions vitivinícoles espanyoles. A1
A5
A8
B1
B4
C1
C2
C3
C4
C5
Coneixer les principals regions vitivinícoles europees. A1
A5
A8
B1
B4
C1
C2
C3
C4
C5
Coneixer les principals regions vitivinícoles dels nous països productors. A1
A5
A8
B1
B4
C1
C2
C3
C4
C5
Coneixer les principals pràctiques enològiques implicades en vinificacions especials. A1
A5
A8
A12
B1
B8
Transferir coneixements teòrics a través de l'anàlisis crític d'articles mitjançant treball en equip. A1
A3
A4
A5
A11
B1
B2
B5
C2

Continguts
Tema Subtema
El vi al llarg de la història Inici de la oproducciñó del vi. El vi a l'èpcoa romana. L'edat Mitjana. El descobriment del nou món i la especialització agrària. El reptes actuals.
Vi i salut L'alcohol: metabolització i efectes. Metabolisme i efectes de components secundaris. Antioxidants. Productes i additius tecnolòpics. Toxines d'origen microbià i fúngic.
Medi ambient Efectes de la indústria enològica sobre el medi ambient. Tractament de residus. Aigúes residuals.
Vi i gastronomia Maridatges. Revistes especialitzades. Utensilis per la degustació dle vi.
Vitivinicultura mundial Asopectes econòmics. Producció mundial. Importacions i exportacions. La situació del vi espanyol
Coneixement de vins del mon Denominacions d'origen espanyoles. França. Principals païssos productors europeus. Nous països productors. Vins especials.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe Hores fora de classe (**) Hores totals
Activitats Introductòries
8 0 8
 
Sessió Magistral
18 18 36
Seminaris
12 24 36
Pràctiques a laboratoris
15 15 30
 
Atenció personalitzada
3 0 3
 
Proves objectives de preguntes curtes
1 0 1
Proves objectives de tipus test
2 0 2
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Introducció al mon del vi: introducció històrica
Sessió Magistral Impartició de classes per especialistes
Seminaris Discussió sobre un tema preparat prèviament sobre una zona o pais productor
Pràctiques a laboratoris Degsutació de vins. Anàlisi crític i comercial.

Atenció personalitzada
 
Sessió Magistral
Pràctiques a laboratoris
Atenció personalitzada
Activitats Introductòries
Descripció
Hores de visita a cioncretar a traves de correu electrònic: albert.mas@urv.cat

Avaluació
  Descripció Pes
Pràctiques a laboratoris Examen tipus test 40%
Proves objectives de preguntes curtes Resolució de problemes, associació de conceptes 20%
Proves objectives de tipus test Elecció múltiple amb una sola resposta correcta. Preguntes fallades resten la part proporcional. 40%
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Fonts d'informació

Bàsica

Bravo, F. Y Bravo, J.M: Consumo moderado de bebidas alcohólicas: salud y civilización. Inesiba, Madrid, 1993.

Bujan, J. La Guía de la nueva cultura del vino. Rubes editorial, Barcelona, 2004.

Bujanda, L. Efectos del vino en la salud. Prous Science, Barcelona, 2001

Butlletí anual O.I.V.

Chiras D. Environmental Science. A framework for Decision Making. The Benjamin/Cummings Publishing Company, Inc., CA, 1988.

Ciurana, J. Els vins de Catalunya. Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca. Generalitat de Catalunya, Barcelona. 1980

Empresa Nacional MERCASA: Alimentación en España 2003 (serie anyal). MERCASA, Madrid, 2003.

Garcia M.J., J.L. Aleixandre. Tratamiento y depuración de efluentes en enología. Vitivinicultura, 1-2, 1993.

Giralt, E. Vinyes i vins: Mil anys d’història. Universitat de Barcelona, 1993.

Grande Covian, F., El vino en la nutrición humana. CRDO Campo de Borja, Zaragoza, 1995

Hubrecht Duijker. Atlas de los vinos d'Espanya. Ed. Plaja & Janés. Barcelona, 1992.

Rochard, J.. Los efluentes vinícolas. Técnicas de reducción de la carga contaminante. Revista Enologia de ACE, 4art trimestre 1994.

Umwin, T. El viño y la viña. Geografía histórica de la viticultura y el comercio del vino. Tusquets editores. Barcelona, 2001

Vallee, B. L., El alcohol en el mundo occidental. Investigación y Ciencia, 263: 56-61, 1998.

 

 http://www.acenologia.com/

Complementària

Recomanacions

Assignatures que en continuen el temari
ECONOMIA I GESTIÓ DE L'EMPRESA VITIVINÍCOLA/19042010
VINS ESCUMOSOS I GASIFICATS/19042101
ANÀLISI SENSORIAL APROFUNDIT/19042208
VINIFICACIONS ESPECIALS/19042214

Assignatures que es recomana cursar simultàniament
VITICULTURA/19042002
ENOLOGIA GENERAL/19042007