DADES IDENTIFICATIVES 2009_10
Assignatura (*) CULTURA VITIVINÍCOLA Codi 19042012
Ensenyament
Enologia (2003)
Cicle 2on
Descriptors Crèd. Crèd. teoria Crèd. pràctics Tipus Curs Període
4.5 4.5 0 Troncal Primer Segon
Llengua d'impartició
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
MAS BARON, ALBERTO
Adreça electrònica albert.mas@urv.cat
Professors/es
MAS BARON, ALBERTO
Web http://http://www.sre.urv.es/web/amb/index.html
Descripció general i informació rellevant
Com a conseqüència de l'extinció del pla d'estudis que estàs cursant, en aquesta assignatura es realitza a través de tutoria (excepte en els estudis de l'ETSE). Per a més informació cal consultar l'horari d'atenció personalitzada del professor.

Continguts
Tema Subtema
El vi al llarg de la història Inici de la oproducciñó del vi. El vi a l'èpcoa romana. L'edat Mitjana. El descobriment del nou món i la especialització agrària. El reptes actuals.
Vi i salut L'alcohol: metabolització i efectes. Metabolisme i efectes de components secundaris. Antioxidants. Productes i additius tecnolòpics. Toxines d'origen microbià i fúngic.
Medi ambient Efectes de la indústria enològica sobre el medi ambient. Tractament de residus. Aigúes residuals.
Vi i gastronomia Maridatges. Revistes especialitzades. Utensilis per la degustació dle vi.
Vitivinicultura mundial Asopectes econòmics. Producció mundial. Importacions i exportacions. La situació del vi espanyol
Coneixement de vins del mon Denominacions d'origen espanyoles. França. Principals païssos productors europeus. Nous països productors. Vins especials.

Atenció personalitzada
Descripció
Hores de visita a cioncretar a traves de correu electrònic: albert.mas@urv.cat

Avaluació
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Fonts d'informació
Bàsica

Bravo, F. Y Bravo, J.M: Consumo moderado de bebidas alcohólicas: salud y civilización. Inesiba, Madrid, 1993.

Bujan, J. La Guía de la nueva cultura del vino. Rubes editorial, Barcelona, 2004.

Bujanda, L. Efectos del vino en la salud. Prous Science, Barcelona, 2001

Butlletí anual O.I.V.

Chiras D. Environmental Science. A framework for Decision Making. The Benjamin/Cummings Publishing Company, Inc., CA, 1988.

Ciurana, J. Els vins de Catalunya. Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca. Generalitat de Catalunya, Barcelona. 1980

Empresa Nacional MERCASA: Alimentación en España 2003 (serie anyal). MERCASA, Madrid, 2003.

Garcia M.J., J.L. Aleixandre. Tratamiento y depuración de efluentes en enología. Vitivinicultura, 1-2, 1993.

Giralt, E. Vinyes i vins: Mil anys d’història. Universitat de Barcelona, 1993.

Grande Covian, F., El vino en la nutrición humana. CRDO Campo de Borja, Zaragoza, 1995

Hubrecht Duijker. Atlas de los vinos d'Espanya. Ed. Plaja & Janés. Barcelona, 1992.

Rochard, J.. Los efluentes vinícolas. Técnicas de reducción de la carga contaminante. Revista Enologia de ACE, 4art trimestre 1994.

Umwin, T. El viño y la viña. Geografía histórica de la viticultura y el comercio del vino. Tusquets editores. Barcelona, 2001

Vallee, B. L., El alcohol en el mundo occidental. Investigación y Ciencia, 263: 56-61, 1998.

 

 http://www.acenologia.com/

Complementària

(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent