DADES IDENTIFICATIVES 2007_08
Assignatura VINS ESCUMOSOS I GASIFICATS Codi 19042101
Ensenyament
Enologia (2003)
Cicle 2on
Descriptors Crèd. Crèd. teoria Crèd. pràctics Tipus Curs Període
6 4.5 1.5 Obligatòria Segon Primer
Llengua d'impartició
Català
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
GRAMONA MARTÍ, JAUME
Adreça electrònica jaume.gramona@urv.cat
josemaria.llaurado@urv.cat
mireia.esteruelas@urv.cat
Professors/es
GRAMONA MARTÍ, JAUME
LLAURADÓ REVERCHON, JOSÉ MARÍA
ESTERUELAS COMA, MIREIA
Web http://moodle.urv.net
Descripció general i informació rellevant Conèixer els vins escumosos i saber com s’elaboren.

Competències
Codi  
A1 Controlar el sistema productiu de la materia prima integrant els coneixements d’edafologia, climatologia i viticultura.
A2 Controlar les caracteristiques productives de les instal.lacions en la bodega participant en la concepció del material tecnològic emprat.
A3 Controlar la qualitat desenvolupada pel personal tècnic, laboral i administratiu.
A4 Controlar les condicions de treball, normes de seguretat i ambientals.
A5 Cumplir les disposicions legals dictades per la Unió Europea o per les diferents administracions.
A7 Complir les normes legals en les anàlisis físiques, químiques, microbiològiques i organolèptiques.
A8 Transformar el raïm en most i el most en vi; controlar la evolució i transformació dels vins sotmesos a la criança i l’envelliment.
A10 Controlar les operacions de tractaments de residus de les empreses vitivinícoles.
A13 Participar en la creació i gestió de laboratoris d’anàlisis enològiques així com la certificació dels products i/o derivats del vi.
B2 Resoldre problemes de forma efectiva.
B3 Aplicar pensament crític, lògic i creatiu.
B5 Treballar de forma col·laborativa.
B6 Comprometre's amb l’ètica i la responsabilitat social com a ciutadà i com a professional.
B7 Comunicar-se de manera efectiva i amb asertivitat a l'entorn laboral i com a ciutadà.
B8 Aprendre a dirigir treball d’equip.
B9 Comprometre's amb la preservació del medi ambient.
C2 Utilitzar com a usuari les eines bàsiques en TIC.
C3 Desenvolupar la vida personal i professional tenint una perspectiva àmplia i global del món.
C5 Expressar-se correctament (tant de forma oral com escrita) en la llèngua pròpia.

Objectius d'aprenentatge
Objectius Competències
1. Conèixer els diferents tipus de vins escumosos i gasificats. A3
C3
2. Situar la importancia dels vins escumosos en el mon. Situar els contextes de la champagne i la regió del cava. A4
C3
3. Conèixer els condicionants per obtenir un vi base de qualitat. A1
A2
A3
A4
A5
A8
B3
4. Preparar i propagar inòculs per utilitzar en segona fermentació. A2
A3
A4
A5
A7
A8
B2
B3
C2
5. Preparar tiratges. A2
A3
A4
A8
B3
6. Conèixer els factor que influeixen en la segona fermentació i la criança. A2
A8
B2
7. Conèixer i ser capaç de fer els procediments de clarificació i degorjament. A2
A3
A4
A7
A8
A10
8. Conèixer factors que influeixen en la conservació dels vins escumosos. A2
A8
B3
9. Conèixer i saber aplicar les metodologies de control de qualitat dels escumosos. A3
A5
A7
A13
B2
B3
10. Implicar-se a un treball d'equip en el treball pràctic. B2
B5
B8
C5
11. Participar de forma activa en les classes i en la visita als cellers. B3
B6
B7
B9

Continguts
Tema Subtema
1. Introducció: Historia, legislació i classificació.
2. Diferents tipus d’elaboració de vins escumosos.
3. El diòxid de carboni. Propietats, escuma.
4. Elaboració de vins base per escumosos. Diferents processos.
5. El tiratge en el mètode tradicional, preparació i cinètica de la presa d’escuma.
6. La criança, degorjament i conservació en els vins escumosos tradicionals.
7. Introducció al control de qualitat.
8. La degustació dels vins escumosos, trets diferencials respecte als vins tranquils.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe Hores fora de classe (**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
 
Sessió Magistral
33 49.5 82.5
Seminaris
6 0 6
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària
5 10 15
Pràctiques externes (de camp/sortides)
4 8 12
Pràctiques a laboratoris
15 15 30
 
Atenció personalitzada
1 0 1
 
Proves de Desenvolupament
3 3 6
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Presentació de l’assignatura.
Sessió Magistral Classe de d’exposició de coneixements. Els alumnes disposaran del material teòric a l’espai virtual de l’assignatura.
Seminaris Classes de tast d’escumosos.
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària Problemes de preparació de tiratges i de propagació de peus de cup.
Pràctiques externes (de camp/sortides) Visita a la Regió del Cava: recorregut per diferents caves de mida diferent. Visita i degustació realitzada per la direcció tècnica del celler.
Pràctiques a laboratoris Realització de diferents tasques implicades en l’elaboració de vins escumosos. Realització a laboratoris i en el celler Mas dels Frares

Atenció personalitzada
 
Sessió Magistral
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària
Pràctiques externes (de camp/sortides)
Proves de Desenvolupament
Descripció
Per la consulta de dubtes poseu-vos en contacte per correu electrònic a jmcanals@urv.cat. Estic al despatx 118.

Avaluació
  Descripció Pes
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària Resolució de problemes plantejats a classe. 10%
Pràctiques a laboratoris Imprescindible la assistència.
Presentació i posta en comú dels resultats de les pràctiques al celler Mas dels Frares.
10%
Proves de Desenvolupament Examen al final del curs sobre tot els coneixements. 80%
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Fonts d'informació

Bàsica Giralt, Emili, Empresaris, nobles i vinyaters. 50 anys de recerca històrica, col•lecció Honoris Causa. Ed. Universitat de València, 2002
Cavazzani, Nereo, Fabricación de vinos espumosos, Ed. Acribia, 1989
Viader, Ramón, Manual de control de calidad, ,
Saracco, Carlo, Produzione dei vini spumanti e frizanti, Ed.Edagricole, 1987
De Rosa, Tullio, Tecnologia de los vinos espumosos, Ed. Mundi-Prensa, 1990

Complementària , Revistes especialitzades: Le vigneron champenois., ,
, www.champagne.com, ,
, www.crcava.es, ,

Recomanacions

Assignatures que en continuen el temari
VINIFICACIONS ESPECIALS/19042214


Assignatures que es recomana haver cursat prèviament
COMPOSICIÓ I EVOLUCIÓ DEL VI/19042004
BIOQUÍMICA I MICROBIOLOGIA ENOLÒGIQUES/19042006
ENOLOGIA GENERAL/19042007
PRÀCTIQUES INTEGRADES ENOLÒGIQUES/19042009
 
Altres comentaris
Coneixements de llengua francesa a nivell de lectura