Codi |
|
A1 |
Controlar el sistema productiu de la materia prima integrant els coneixements d’edafologia, climatologia i viticultura. |
A2 |
Controlar les caracteristiques productives de les instal.lacions en la bodega participant en la concepció del material tecnològic emprat. |
A3 |
Controlar la qualitat desenvolupada pel personal tècnic, laboral i administratiu. |
A4 |
Controlar les condicions de treball, normes de seguretat i ambientals. |
A5 |
Cumplir les disposicions legals dictades per la Unió Europea o per les diferents administracions. |
A7 |
Complir les normes legals en les anàlisis físiques, químiques, microbiològiques i organolèptiques. |
A8 |
Transformar el raïm en most i el most en vi; controlar la evolució i transformació dels vins sotmesos a la criança i l’envelliment. |
A10 |
Controlar les operacions de tractaments de residus de les empreses vitivinícoles. |
A13 |
Participar en la creació i gestió de laboratoris d’anàlisis enològiques així com la certificació dels products i/o derivats del vi. |
B2 |
Resoldre problemes de forma efectiva. |
B3 |
Aplicar pensament crític, lògic i creatiu. |
B5 |
Treballar de forma col·laborativa. |
B6 |
Comprometre's amb l’ètica i la responsabilitat social com a ciutadà i com a professional. |
B7 |
Comunicar-se de manera efectiva i amb asertivitat a l'entorn laboral i com a ciutadà. |
B8 |
Aprendre a dirigir treball d’equip. |
B9 |
Comprometre's amb la preservació del medi ambient. |
C2 |
Utilitzar com a usuari les eines bàsiques en TIC. |
C3 |
Desenvolupar la vida personal i professional tenint una perspectiva àmplia i global del món. |
C5 |
Expressar-se correctament (tant de forma oral com escrita) en la llèngua pròpia. |
Objectius |
Competències |
1. Conèixer els diferents tipus de vins escumosos i gasificats. |
A3
|
|
C3
|
2. Situar la importancia dels vins escumosos en el mon. Situar els contextes de la champagne i la regió del cava. |
A4
|
|
C3
|
3. Conèixer els condicionants per obtenir un vi base de qualitat. |
A1 A2 A3 A4 A5 A8
|
B3
|
|
4. Preparar i propagar inòculs per utilitzar en segona fermentació. |
A2 A3 A4 A5 A7 A8
|
B2 B3
|
C2
|
5. Preparar tiratges. |
A2 A3 A4 A8
|
B3
|
|
6. Conèixer els factor que influeixen en la segona fermentació i la criança. |
A2 A8
|
B2
|
|
7. Conèixer i ser capaç de fer els procediments de clarificació i degorjament. |
A2 A3 A4 A7 A8 A10
|
|
|
8. Conèixer factors que influeixen en la conservació dels vins escumosos. |
A2 A8
|
B3
|
|
9. Conèixer i saber aplicar les metodologies de control de qualitat dels escumosos. |
A3 A5 A7 A13
|
B2 B3
|
|
10. Implicar-se a un treball d'equip en el treball pràctic. |
|
B2 B5 B8
|
C5
|
11. Participar de forma activa en les classes i en la visita als cellers. |
|
B3 B6 B7 B9
|
|
Tema |
Subtema |
1. |
Introducció: Historia, legislació i classificació. |
2. |
Diferents tipus d’elaboració de vins escumosos. |
3. |
El diòxid de carboni. Propietats, escuma. |
4. |
Elaboració de vins base per escumosos. Diferents processos. |
5. |
El tiratge en el mètode tradicional, preparació i cinètica de la presa d’escuma. |
6. |
La criança, degorjament i conservació en els vins escumosos tradicionals. |
7. |
Introducció al control de qualitat. |
8. |
La degustació dels vins escumosos, trets diferencials respecte als vins tranquils. |
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe |
Hores fora de classe |
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
1 |
0 |
1 |
|
Sessió Magistral |
|
33 |
49.5 |
82.5 |
Seminaris |
|
6 |
0 |
6 |
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària |
|
5 |
10 |
15 |
Pràctiques de camp/sortides |
|
4 |
8 |
12 |
Pràctiques a laboratoris |
|
15 |
15 |
30 |
|
Atenció personalitzada |
|
1 |
0 |
1 |
|
Proves de desenvolupament |
|
3 |
3 |
6 |
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
Presentació de l’assignatura. |
Sessió Magistral |
Classe de d’exposició de coneixements. Els alumnes disposaran del material teòric a l’espai virtual de l’assignatura. |
Seminaris |
Classes de tast d’escumosos. |
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària |
Problemes de preparació de tiratges i de propagació de peus de cup. |
Pràctiques de camp/sortides |
Visita a la Regió del Cava: recorregut per diferents caves de mida diferent. Visita i degustació realitzada per la direcció tècnica del celler. |
Pràctiques a laboratoris |
Realització de diferents tasques implicades en l’elaboració de vins escumosos. Realització a laboratoris i en el celler Mas dels Frares |
|
Sessió Magistral |
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària |
Pràctiques de camp/sortides |
Proves de desenvolupament |
|
Descripció |
Per la consulta de dubtes poseu-vos en contacte per correu electrònic a jmcanals@urv.cat. Estic al despatx 118. |
|
|
Descripció |
Pes |
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària |
Resolució de problemes plantejats a classe. |
10% |
Pràctiques a laboratoris |
Imprescindible la assistència.
Presentació i posta en comú dels resultats de les pràctiques al celler Mas dels Frares. |
10% |
Proves de desenvolupament |
Examen al final del curs sobre tot els coneixements. |
80% |
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
|
Bàsica |
Giralt, Emili, Empresaris, nobles i vinyaters. 50 anys de recerca històrica, col•lecció Honoris Causa. Ed. Universitat de València, 2002
Cavazzani, Nereo, Fabricación de vinos espumosos, Ed. Acribia, 1989
Viader, Ramón, Manual de control de calidad, ,
Saracco, Carlo, Produzione dei vini spumanti e frizanti, Ed.Edagricole, 1987
De Rosa, Tullio, Tecnologia de los vinos espumosos, Ed. Mundi-Prensa, 1990
|
|
Complementària |
, Revistes especialitzades: Le vigneron champenois., ,
, www.champagne.com, ,
, www.crcava.es, ,
|
|
Assignatures que en continuen el temari |
VINIFICACIONS ESPECIALS/19042214 |
|
Assignatures que es recomana haver cursat prèviament |
COMPOSICIÓ I EVOLUCIÓ DEL VI/19042004 | BIOQUÍMICA I MICROBIOLOGIA ENOLÒGIQUES/19042006 | ENOLOGIA GENERAL/19042007 | PRÀCTIQUES INTEGRADES ENOLÒGIQUES/19042009 |
|
|
Altres comentaris |
Coneixements de llengua francesa a nivell de lectura |
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent |
|