DADES IDENTIFICATIVES 2010_11
Assignatura (*) VINS ESCUMOSOS I GASIFICATS Codi 19042101
Ensenyament
Enologia (2003)
Cicle 2n
Descriptors Crèd. Crèd. teoria Crèd. pràctics Tipus Curs Període
6 4.5 1.5 Obligatòria Segon Primer
Llengua d'impartició
Català
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
GRAMONA MARTÍ, JAUME
Adreça electrònica jaume.gramona@urv.cat
Professors/es
GRAMONA MARTÍ, JAUME
Web http://moodle.urv.net
Descripció general i informació rellevant Conèixer els vins escumosos i saber com s’elaboren.
Com a conseqüència de l'extinció del pla d'estudis que estàs cursant, en aquesta assignatura es realitza a través de tutoria (excepte en els estudis de l'ETSE). Per a més informació cal consultar l'horari d'atenció personalitzada del professor.

Continguts
Tema Subtema
1. Introducció: Historia, legislació i classificació.
2. Diferents tipus d’elaboració de vins escumosos.
3. El diòxid de carboni. Propietats, escuma.
4. Elaboració de vins base per escumosos. Diferents processos.
5. El tiratge en el mètode tradicional, preparació i cinètica de la presa d’escuma.
6. La criança, degorjament i conservació en els vins escumosos tradicionals.
7. Introducció al control de qualitat.
8. La degustació dels vins escumosos, trets diferencials respecte als vins tranquils.

Atenció personalitzada
Descripció
Per la consulta de dubtes poseu-vos en contacte per correu electrònic a jmcanals@urv.cat. Estic al despatx 118. Els estudiants podran assistir a les classes de l'assignatura "Vins escumosos i gasificats" del Grau en Enologia.

Avaluació
 
Altres comentaris i segona convocatòria

S'EVALUARÀ A TRAVES DE EXAMEN 100% + PRACTIQUES OBLIGATORIES AMB TREBALL.


Fonts d'informació
Bàsica Giralt, Emili, Empresaris, nobles i vinyaters. 50 anys de recerca històrica, col•lecció Honoris Causa. Ed. Universitat de València, 2002
Cavazzani, Nereo, Fabricación de vinos espumosos, Ed. Acribia, 1989
Viader, Ramón, Manual de control de calidad, ,
Saracco, Carlo, Produzione dei vini spumanti e frizanti, Ed.Edagricole, 1987
De Rosa, Tullio, Tecnologia de los vinos espumosos, Ed. Mundi-Prensa, 1990

Complementària , Revistes especialitzades: Le vigneron champenois., ,
, www.champagne.com, ,
, www.crcava.es, ,

(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent