DADES IDENTIFICATIVES 2007_08
Assignatura CRIANÇA I ENVELLIMENT DE VINS Codi 19042205
Ensenyament
Enologia (2003)
Cicle 2on
Descriptors Crèd. Crèd. teoria Crèd. pràctics Tipus Curs Període
4.5 3 1.5 Optativa Primer
Llengua d'impartició
Català
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
ROZÈS ., NICOLAS ANDRE LOUIS
Adreça electrònica marta.conde@urv.cat
josemaria.llaurado@urv.cat
nicolasrozes@urv.cat
mariaisabel.araque@urv.cat
Professors/es
CONDE CHIJEB, MARTA
LLAURADÓ REVERCHON, JOSÉ MARÍA
ROZÈS ., NICOLAS ANDRE LOUIS
ARAQUE GRANADOS, MARIA ISABEL
Web http://www.moodle.urv.net
Descripció general i informació rellevant Ampliar els coneixements necessaris per l'elaboració de vins de criança.

Competències
Codi  
A1 Controlar el sistema productiu de la materia prima integrant els coneixements d’edafologia, climatologia i viticultura.
A2 Controlar les caracteristiques productives de les instal.lacions en la bodega participant en la concepció del material tecnològic emprat.
A3 Controlar la qualitat desenvolupada pel personal tècnic, laboral i administratiu.
A4 Controlar les condicions de treball, normes de seguretat i ambientals.
A5 Cumplir les disposicions legals dictades per la Unió Europea o per les diferents administracions.
A6 Participar en la programació i disseny de noves plantacions o modificacions de les existents així com d’instal-lacions vitivinícoles.
A7 Complir les normes legals en les anàlisis físiques, químiques, microbiològiques i organolèptiques.
A8 Transformar el raïm en most i el most en vi; controlar la evolució i transformació dels vins sotmesos a la criança i l’envelliment.
A10 Controlar les operacions de tractaments de residus de les empreses vitivinícoles.
A13 Participar en la creació i gestió de laboratoris d’anàlisis enològiques així com la certificació dels products i/o derivats del vi.
B1 Aprendre a aprendre.
B2 Resoldre problemes de forma efectiva.
B3 Aplicar pensament crític, lògic i creatiu.
B4 Treballar de forma autònoma amb iniciativa.
B5 Treballar de forma col·laborativa.
B8 Aprendre a dirigir treball d’equip.
B9 Comprometre's amb la preservació del medi ambient.
C1 Dominar l’expressió i la comprensió d'un idioma estranger.
C2 Utilitzar com a usuari les eines bàsiques en TIC.
C5 Expressar-se correctament (tant de forma oral com escrita) en la llèngua pròpia.

Objectius d'aprenentatge
Objectius Competències
1. Ampliar coneixements necessaris per l'elaboració dels vins negres i blancs de criança. A2
A3
A4
A5
A6
A7
A8
A10
B1
B3
C1
C2
2. Conèixer les estructures dels compostos fenòlics i els factors que determinen la composició fenòlica del raïm. A8
B1
B3
C1
C2
3. Analitzar i interpretar la composició fenòlica dels vins. A7
A8
A13
B1
B2
B3
B4
B5
C2
C5
4. Comprendre la evolució del color del vi al llarg de la criança . A8
B1
B3
C1
C2
5. Adquirir coneixements en la fabricació i composició química de les bòtes. A8
B1
B3
C1
C2
6. Explicar els factors que poden influènciar l'extracció dels compostos fenòlics durant la vinificació en negre. A1
A8
B1
B3
C2
7. Diferenciar les caracteristiques químiques i organolèptiques propies de cada tipus de fusta emprat en la fabricació de bòtes. A8
B1
B3
C1
C2
8. Analitzar les caracteristiques químiques i organoleptiques propies de cada tipus de fusta emprat en la fabricació de bòtes. A2
A8
B1
B3
C2
C5
9. Conèixer la mecànica de la criança dels vins negres en bòtes i les seves alternatives. A8
B1
B3
C1
C2
10. Aplicar la mecànica de la criança en bòtes. A7
A8
A13
B1
B2
B3
B4
B5
C2
11. Prendre consciència del perill potential de la manipulació de bòtes en una bodega. A2
A8
B1
B3
C2
12. Respectar les règles d'higiena i seguretat en la bodega. A8
B1
B3
B9
C2
13. Implicar l'alumne a un treball d'equip. A2
A8
B1
B5
B8
C2
C5
14. Col.laborar en l'organització de visites en bodegues o empreses del sector vitivinícola. A8
A10
B1
B5
C2
C5
15. Participar de forma activa en les classes. A8
B1
B3
B4
B5
C2
C5

Continguts
Tema Subtema
Els compostos fenòlics i el color del vi Tema 1
Anàlisi del color i desl compostos fenòlics. Metodologia i interpretació Tema 2
La vinificació en negre. Factors que condicionen l'extracció i l'estabilitazció de la materia colorant. Tema 3
El roure i les barriques. Tema 4
Influència de la criança sobre les característiques organolèptiques del vi. Tema 5
Mecànica de la criança en barriques. Tema 6
Alternatives a la criança en barriques. Tema 7
Consideracions sobre l'embotellatge i l'evolució del vi a l'ampolla. Tema 8
Elaboració de vins blancs en barriques. Tema 9

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe Hores fora de classe (**) Hores totals
Activitats Introductòries
0.2 0 0.2
 
Sessió Magistral
29.8 53.64 83.44
Pràctiques a laboratoris
15 10.5 25.5
 
Atenció personalitzada
1.4 0 1.4
 
Proves objectives de preguntes curtes
0.5 0 0.5
Proves objectives de tipus test
0.5 0 0.5
Proves de Desenvolupament
1 0 1
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Introducció de la assignatura. Explicar les pràctiques.
Sessió Magistral Exposició dels continguts de l'assignatura.
Pràctiques a laboratoris Aplicar, a nivell pràctic, la teoría d'un àmbit de coneixement en un context determinat.

Atenció personalitzada
 
Sessió Magistral
Descripció
Per a qualsevol dubte consultar a l'adreça electrònica nicolasrozes@urv.cat o al despatx nº 116

Avaluació
  Descripció Pes
Pràctiques a laboratoris Imprescindible assistència Imprescindible
Proves objectives de preguntes curtes Exàmen final 20%
Proves objectives de tipus test Exàmen final 40%
Proves de Desenvolupament Exàmen final 40%
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Fonts d'informació

Bàsica
  1. Boulton, R.B. Principles and practices of winemaking. Chapman & Hall, New York, 1996.
  2. Delanoe, D. Maillard, C. i Maisondieu, D. Le vin de l'analyse à l'élaboration. Ed. Technol. et Doc., Lavoisier, Paris, 1987.
  3. Flanzy, C. OEnologie; Fondements scientifiques et technologiques. Ed. Lavoisier, París, 1998.
  4. Jackson, R. S. Wine science: principles and applications. Academic Press, San Diego, 1994.
  5. Madrid, A. Manual de enologia Pràctica. Ed. A. Madrid Vicente. Madrid. 1987.
  6. Molina, Rafael. Clarificación de mostos y vinos. A. Madrid Vicente, ediciones, Madrid, 1994
  7. Ribéreau-Gayon, P., Dubourdieu, D., Donèche, B., Lonvaud, A.,  Traité d'OEnologie, Tome 1. Ed. Dunod, Paris, 1998.
  8. Ribéreau-Gayon, P.,  Glories, Y.,  Maujean, A., Dubourdieu, D., Traité d'OEnologie, Tome 2. Ed. Dunod, Paris, 1998.

  9. Zamora, F. Elaboración y crianza del vino tinto; Aspectos científicos y prácticos. A. Madrid Vicente ediciones, Madrid, 2003.
Complementària

Recomanacions

Assignatures que en continuen el temari
ENOLOGIA GENERAL/19042007

Assignatures que es recomana cursar simultàniament
ENGINYERIA ENOLÒGICA/19042008
FACTORS EXTERNS DE LA PRODUCCIÓ VITÍCOLA/19042203
ECOFISIOLOGIA DE LA VINYA/19042204

Assignatures que es recomana haver cursat prèviament
BIOLOGIA DE LA VINYA/19042001
COMPOSICIÓ I EVOLUCIÓ DEL VI/19042004
ANÀLISI I CONTROL QUÍMIC ENOLÒGIC/19042005
BIOQUÍMICA I MICROBIOLOGIA ENOLÒGIQUES/19042006
ENOLOGIA GENERAL/19042007
PRÀCTIQUES INTEGRADES ENOLÒGIQUES/19042009