DADES IDENTIFICATIVES 2008_09
Assignatura DESTIL·LATS I DERIVATS DE VINS Codi 19042207
Ensenyament
Enologia (2003)
Cicle 2on
Descriptors Crèd. Crèd. teoria Crèd. pràctics Tipus Curs Període
4.5 3 1.5 Optativa Primer
Llengua d'impartició
Departament Enginyeria Química
Coordinador/a
LÓPEZ BONILLO, FRANCISCO
Adreça electrònica francisco.lopez@urv.cat
Professors/es
LÓPEZ BONILLO, FRANCISCO
Web
Descripció general i informació rellevant L'alumne ha de conèixer els productes i subproductes derivats del vi, les seves característiques i propietats. - Calcular sistemes de destil•lació per aplicar a l'elaboració d’aiguardents. - Elaboració aiguardents i vinagres.

Competències
Codi  
A2 Controlar les caracteristiques productives de les instal.lacions en la bodega participant en la concepció del material tecnològic emprat.
A4 Controlar les condicions de treball, normes de seguretat i ambientals.
A10 Controlar les operacions de tractaments de residus de les empreses vitivinícoles.
A12 Controlar les produccions de products derivats del raïm, most i vi.
B1 Aprendre a aprendre.
B2 Resoldre problemes de forma efectiva.
B3 Aplicar pensament crític, lògic i creatiu.
B5 Treballar de forma col·laborativa.
B6 Comprometre's amb l’ètica i la responsabilitat social com a ciutadà i com a professional.
B7 Comunicar-se de manera efectiva i amb asertivitat a l'entorn laboral i com a ciutadà.
B9 Comprometre's amb la preservació del medi ambient.
C2 Utilitzar com a usuari les eines bàsiques en TIC.
C5 Expressar-se correctament (tant de forma oral com escrita) en la llèngua pròpia.

Objectius d'aprenentatge
Objectius Competències
Controlar les caracteristiques productives de les instal.lacions en la bodega participant en la concepció del material tecnològic emprat. A2
Controlar les condicions de treball, normes de seguretat i ambientals. A4
Controlar les operacions de tractaments de residus de les empreses vitivinícoles. A10
Controlar les produccions de products derivats del raïm, most i vi. A12
Aprendre a aprendre. B1
Resoldre problemes de forma efectiva. B2
Aplicar pensament crític, lògic i creatiu. B3
Treballar de forma col·laborativa. B5
Comprometre's amb l’ètica i la responsabilitat social com a ciutadà i com a professional. B6
Comunicar-se de manera efectiva i amb asertivitat a l'entorn laboral i com a ciutadà. B7
Comprometre's amb la preservació del medi ambient. B9
Utilitzar com a usuari les eines bàsiques en TIC. C2
Expressar-se correctament (tant de forma oral com escrita) en la llèngua pròpia. C5

Continguts
Tema Subtema
Tema 1. Fonaments de la destil•lació 1.1 Conceptes generals.
1.2 Equilibri líquid/vapor.
1.3 Destil•lació discontínua.
1.4 Destil•lació contínua. Mètode gràfic de McCabe Thiele.
Tema 2. Destil•lats. 2.1 Destil•lació del vi: tipus i característiques.
2.2 Processos de fabricació de destil•lats del vi.
2.3 Brandis i conyacs.
Tema 3. Most de raïm. Concentrats. 3.1 Obtenció del most.
3.2 Concentració del most (evaporació al buit, òsmosi inversa, congelació).
3.3 Rectificació del most.
Tema 4. Vinagre. 4.1 Biotecnologia del vinagre.
4.2 Mètodes de producció del vinagre.
4.3 Tipus de vinagre.
Tema 5. Vins aromatitzats, refrescos de vi i sangries. 5.1 Elaboracions de refrescos de vi i sangries.
5.2 Elaboracions de vins aromatitzats: vermut.
Tema 6. Altres subproductes del vi. 6.1. Àcid tartàric, adobs, olis, pinsos, colorants.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe Hores fora de classe (**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
 
Sessió Magistral
20 20 40
Pràctiques a laboratoris
15 7.5 22.5
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària
10 20 30
 
Atenció personalitzada
5 0 5
 
Proves de Desenvolupament
5 0 5
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Presentació dels continguts de l'assignatura
Sessió Magistral
Pràctiques a laboratoris
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària

Atenció personalitzada
 
Descripció

Avaluació
  Descripció Pes
Pràctiques a laboratoris
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària
Proves de Desenvolupament
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Fonts d'informació

Bàsica

Ashurts, P.R., Producción y envasado de zumos y bebidas de frutas sin gas, Ed. Acribia, 1999

Bertrand, A., Les eaux-de-vie traditionelles d’origine vinicole, TecDcc Lavoisier, 1990

Ferrarese, M., Distillazione pratica moderna, Edagricole, 1983

Guzmán, M., El vinagre, Díaz de Santos, 1998

Llaguno, C., Polo, M.C., El vinagre de vino, CSIC, 1991

Tanner, H., Brunner, H.R., La distillation moderne des fruits, Ed. Heller

Madrid, A., Manual de Enología Práctica, Ed. A. Madrid, 1987

Complementària

Recomanacions