DADES IDENTIFICATIVES 2008_09
Assignatura ANÀLISI SENSORIAL APROFUNDIT Codi 19042208
Ensenyament
Enologia (2003)
Cicle 2on
Descriptors Crèd. Crèd. teoria Crèd. pràctics Tipus Curs Període
4.5 3 1.5 Optativa Primer
Llengua d'impartició
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
RIBAS BELTRÁN, JOSEP
Adreça electrònica mireia.esteruelas@urv.cat
josep.ribas@urv.cat
nikolaos.kontoudakis@urv.cat
Professors/es
ESTERUELAS COMA, MIREIA
RIBAS BELTRÁN, JOSEP
KONTOUDAKIS -, NIKOLAOS
Web
Descripció general i informació rellevant Aprofundir a l'analisi sensorial del vi, tant sota el punt de vista descriptiu com del tècnic

Competències
Codi  
A8 Transformar el raïm en most i el most en vi; controlar la evolució i transformació dels vins sotmesos a la criança i l’envelliment.
B1 Aprendre a aprendre.
B3 Aplicar pensament crític, lògic i creatiu.
B7 Comunicar-se de manera efectiva i amb asertivitat a l'entorn laboral i com a ciutadà.
C1 Dominar l’expressió i la comprensió d'un idioma estranger.
C5 Expressar-se correctament (tant de forma oral com escrita) en la llèngua pròpia.

Objectius d'aprenentatge
Objectius Competències
Aprofundir a l'analisi sensorial del vi, tant sota el punt de vista descriptiu com del tècnic A8
B1
B3
B7
C1
C5

Continguts
Tema Subtema
1 Coneixement de les notes d’aromes i de gustos més habituals en els vins 1.1 Reconeixement d’aquestes notes a cegues.
1.2 Reconeixement de les notes dins els vins.
1.3 Expressió de les sensacions.
1.4 Descripció de les sensacions.
2. Exercicis pràctics d’avaluació. 2.1 Gustos i aromes
3. Anàlisi de diferents vins. 3.1 Analisi de diferents vins de les D.O. espanyoles
3.2 Analisi de diferentes vins de altres D.O. mundials

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe Hores fora de classe (**) Hores totals
Activitats Introductòries
2 0 2
 
Sessió Magistral
75 0 75
Pràctiques a laboratoris
37.5 0 37.5
 
Atenció personalitzada
1 0 1
 
Proves pràctiques
3 0 3
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Descripció breu del temari
Sessió Magistral Explicació del temari de l'assignatura
Pràctiques a laboratoris Degustació descriptiva de multiples vins

Atenció personalitzada
 
Atenció personalitzada
Sessió Magistral
Descripció
L'alumne pot fer les consultes que cregui convenients durant l'horari d'atenció dels professors

Avaluació
  Descripció Pes
Proves pràctiques Descripció correcta de les caràcteristiques organoleptiques d'un vi
reconeixement de diferents aromes
100
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Fonts d'informació

Bàsica

“Le Gout du Vin”. Emile Peynaud. Dunot Paris 1986

“Initiation a la degustation des vins”. I.T.V.V. Tolbiac Editions . Paris 1978

“La Cata de Vinos”. INDO-UPM Editorial Agrícola Española, S.A. Madrid 1982

“Analisis Sensorial y Cata de Vinos españoles” José Casal del Rey barreiro U.E.C.

Complementària

Recomanacions


Assignatures que es recomana haver cursat prèviament
ENOLOGIA GENERAL/19042007