DADES IDENTIFICATIVES 2006_07
Assignatura LA QUALITAT EN ELS LABORATORIS AGROALIMENTARIS Codi 19042209
Ensenyament
Enologia (2003)
Cicle 2on
Descriptors Crèd. Crèd. teoria Crèd. pràctics Tipus Curs Període
4.5 3 1.5 Optativa Segon
Llengua d'impartició
Departament Quimica Analitica i Quimica Organica
Coordinador/a
BUSTO BUSTO, OLGA
Adreça electrònica olga.busto@urv.cat
sandra.fragoso@urv.cat
Professors/es
BUSTO BUSTO, OLGA
FRAGOSO GARCIA, SANDRA
Web
Descripció general i informació rellevant

Competències
Codi  
A
A
A
A
A
A
B
B
B
B
B
B
B
B
C
C
C

Objectius d'aprenentatge
Objectius Competències
Gestionar el sistema de qualitat del laboratori A3
A4
A12
B1
B5
B8
C5
Conèixer la normativa i reglamentació vigent relacionada amb el control i l’avaluació de la qualitat dels productes agroalimentaris A3
A4
A5
A7
A13
B8
C4
Conscienciejar-se de la necessitat d’implantar un sistema de qualitat en les empreses agroalimentàries i els seus laboratoris A3
A4
A5
A7
A13
B2
B3
B5
B6
B8
B9
C3
C4
Controlar eficientment de la qualitat en els resultats que es generen en un laboratori d’àmbit agroalimentari A3
A4
A13
B2
B3
B5
B6
B7
B8
B9
C3
C4

Continguts
Tema Subtema
LA QUALITAT ALS LABORATORIS ENOLÒGICS. CONSIDERACIONS GENERALS. Introducció. Origen de la qualitat. Marques de qualitat. Legislació alimentària.
Terminologia de la qualitat.
Les normes de qualitat.
La qualitat als cellers. El sistema APPCC.
COMPARACIÓ ENTRE ELS DIFERENTS MODELS DE QUALITAT Les BPL. Les normes ISO. Les normes EN. Les normes UNE.
Guies d’ajuda a la implantació de les normes/sistemes de qualitat.
L’ANÀLISI AL LABORATORI ENOLÒGIC Aspectes generals
Rastreabilitat. La presa, preparació i conservació de la mostra
Equips, calibratges i ordinadors.
L’anàlisi sensorial.
Aspectes administratius. Documentació i personal.
Els LIMS.
ELS MÈTODES D’ANÀLISI Selecció i acceptació.
Validacions intralaboratori i interlaboratori.
Tractament de dades de validació
ELS RESULTATS ANALÍTICS Expressió dels resultats.
Traçabilitat.
Materials de referència. Recuperacions.
Incertesa.
EL CONTROL INTERN DE LA QUALITAT (CIQ) Abast del CIQ.
CIQ i incertesa.
Materials per a dur a terme el CIQ.
Els gràfics de control.
AVALUACIÓ DEL SISTEMA DE QUALITAT Auditories internes.
Auditories externes.
Assaigs col•laboratius. Assaigs intralaboratori.
Avaluació de dades al límit legal

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe Hores fora de classe (**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
 
Sessió Magistral
24 0 24
Fòrums de discussió
2.5 5 7.5
Treballs
15 50 65
 
Atenció personalitzada
0.5 0 0.5
 
Proves pràctiques
0 15 15
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Presentació de l'assignatura
Sessió Magistral Explicació dels continguts teòrics
Fòrums de discussió Debat sobre els aspectes teòrics i pràctiques explicats a classe
Treballs Aplicació pràctica els continguts impartits a classe

Atenció personalitzada
 
Sessió Magistral
Fòrums de discussió
Treballs
Proves pràctiques
Descripció
L'alumne pot consultar el professor quan ho consideri oportú, sobre els continguts de l'assignatura preferiblement emprant les TIC i fent extensiva la consulta als seus companys, sobre altres aspectes, la consulta pot fer-se presencialment o emprant el correu-e

Avaluació
  Descripció Pes
Fòrums de discussió Participació en els fòrums de discussió plantejats sobre els continguts de l'assignatura 10%
Treballs Lliurament dels treballs encomanats al llarg del curs i avaluació del seu contingut 50%
Proves pràctiques Elaboració de l'informe preceptiu de les pràctiques plantejades i desenvolupament correcte de les mateixes 40%
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Fonts d'informació

Bàsica

·       ACTA-ACTIA. Traçabilité. Guide pratique pour l’agriculture & l’industrie alimentaire, 1998.

·       Andrade, J.M.. Conceptos de calidad en la industria y laboratorios de análisis químicos. Universidade da Coruña. A Coruña, 1999.

·       Bolton, A. Sistemas de gestión de la calidad en la industria alimentaria. Guía para ISO 9001/2. Acribia. Zaragoza, 2001.

·       Briones, A.; Dotor, O.; Úbeda, J.F. Implantación del sistema ARCPC en una bodega-cooperativa acogida a la D.O. La Mancha. Ed. C.R.D.O. La Mancha. Ciudad Real, 2000.

·       Colomer, M.A. Estadística en el Control de Calidad. Ed. de la Universitat de Lleida, 1997.

·       DARP. L’assegurança de la qualitat en los laboratorios agroalimentaris (Manual de BPL/EN 45001). Barcelona 1995.

·       FAO. Codex Alimentarius. Vol. 13. Métodos de Análisis y Muestreo. Organización de las Naciones Unidas para la Agricultura y la Alimentación. Roma, 1996.

·       FAO. Manual de control de la Calidad de los alimentos 15. Inspección de alimentos importados. Organización de las Naciones Unidas para la Agricultura y la Alimentación. Roma, 1996.

·       Compañó, R.; Ríos, A. Garantía de calidad en los laboratorios analíticos. Ed. Sïntesis, 2002.

·       Madrid, A.; Cenzano, J. Normas de calidad de alimentos y bebidas. AMV/Mundi-Prensa. Madrid, 2001.

·       Maroto, A.; Boqué, R.; Riu, J.; Rius, F.X. Expresión del resultado de un análisis químico. Notas del Curso: "Calidad en los laboratorios de ensayos químicos". Plan Nal. Calidad Industrial. MINER, 1998.

·       Mayes, T; Mortimore, S. Making the most of HACCP. Woodhead Publ. Ltd. Cambridge, 2000.

·       Miller, J.C.; Miller, J.N. Estadística y Quimiometría para Química Analítica. Prentice-Hall, 2002.

·       Mortimore, S.; Wallace, C. HACCP. Enfoque Práctico. Ed. Acribia, S.A. Zaragoza, 1996.

·       Rivera, L.M. Gestión de la Calidad Agroalimentaria. Ed. Mundi-Prensa y AMV. Bilbao, 1995.

·       Sabater, J.; Vilumara, A. Buenas prácticas de laboratorio (BPL). Díaz de Santos, Barcelona, 1988.

·       Valcárcel, M.; Ríos, A. (ed). La Calidad en los laboratorios analíticos. Reverté, Barcelona, 1992.

·       Vilar, J. La auditoría de sistemas de gestión de la calidad. Fundación Confemetal. Madrid, 1999.

·       Wood, R.; Nilsson, A.; Wallin, H. Quality in the Food Analysis Laboratory. RSC Food Analysis Monographs. Cambridge, 1998

Complementària

Recomanacions

Assignatures que es recomana cursar simultàniament
ANÀLISI INSTRUMENTAL ENOLÒGICA/19042210

Assignatures que es recomana haver cursat prèviament
COMPOSICIÓ I EVOLUCIÓ DEL VI/19042004
ANÀLISI I CONTROL QUÍMIC ENOLÒGIC/19042005