Codi |
|
A1 |
Controlar el sistema productiu de la materia prima integrant els coneixements d’edafologia, climatologia i viticultura. |
A2 |
Controlar les caracteristiques productives de les instal.lacions en la bodega participant en la concepció del material tecnològic emprat. |
A4 |
Controlar les condicions de treball, normes de seguretat i ambientals. |
A5 |
Cumplir les disposicions legals dictades per la Unió Europea o per les diferents administracions. |
A7 |
Complir les normes legals en les anàlisis físiques, químiques, microbiològiques i organolèptiques. |
A8 |
Transformar el raïm en most i el most en vi; controlar la evolució i transformació dels vins sotmesos a la criança i l’envelliment. |
A11 |
Participar en programes d’investigació vitivinícola. |
A12 |
Controlar les produccions de products derivats del raïm, most i vi. |
A13 |
Participar en la creació i gestió de laboratoris d’anàlisis enològiques així com la certificació dels products i/o derivats del vi. |
B1 |
Aprendre a aprendre. |
B3 |
Aplicar pensament crític, lògic i creatiu. |
B5 |
Treballar de forma col·laborativa. |
C2 |
Utilitzar com a usuari les eines bàsiques en TIC. |
C5 |
Expressar-se correctament (tant de forma oral com escrita) en la llèngua pròpia. |
Objectius |
Competències |
Gestionar i controlar la qualitat de vins i derivats |
A1 A2 A5 A7 A8 A12 A13
|
|
C2
|
Organitzar un laboratori enològic |
A13
|
B5
|
|
Gestionar l'adquisició dels intruments analítics del laboratori enològic |
A13
|
|
|
Dirigir el laboratori d'anàlisi enològica |
A13
|
B5
|
|
Interpretar un protocol d'anàlisi enològica |
A13
|
B1 B3
|
|
Dissenyar i realitzar un mostreig i control de maduració dels raïms |
A13
|
B1
|
|
Conèixer les tècniques instrumentals aplicables per al control de la qualitat dels vins |
A4 A11 A13
|
|
|
Validar els mètodes d'anàlisi utilitzats en el laboratori enològic |
A13
|
B1
|
|
Interpretar enològicament els resultats analítics |
A13
|
B1 B3
|
|
Redactar un informe analític |
A13
|
B1 B3
|
C2 C5
|
Tema |
Subtema |
1. MÈTODES INSTRUMENTALS
|
Laboratori enològic modern.
Mètodes instrumentals: Conceptes fonamentals i classificació.
Instrumentació.
Calibració.
Prepraració de la mostra: Mètodes de separació.
|
2. APLICACIÓ DE LA CROMATOGRAFIA DE GASOS A L’ANÀLISI DELS VINS |
Introducció a la cromatografia de gasos: Conceptes fonamentals.
Anàlisi de metanol, àcid acètic i alcohols superiors.
Anàlisi de l'aroma del vi: Tècniques d’extracció i concentració. Detecció olfactimètrica.
Control de residus: Pesticides, carbamat d'etil, amines, etc.
|
3. APLICACIÓ DE LA CROMATOGRAFIA LÍQUIDA A L’ANÀLISI DELS VINS |
Introducció a la cromatografia líquida d’alta resolució: Conceptes fonamentals i classificació.
Anàlisi de sucres i àcids.
Anàlisi dels compostos polifenòlics.
Anàlisi d’aminoàcids.
Control de residus: Pesticides, amines, micotoxines, etc. |
4. MÈTODES ESPECTROFOTOMÈTRICS APLICATS A L’ANÀLISI DELS VINS
|
Mètodes òptics. Conceptes fonamentals.
Espectroscòpia UV-visible. Colorimetries.
Espectroscòpia d’infraroigs: Infraroigs proper (NIR) i infraroigs amb transformada de Fourier (FTIR).
Anàlisi del grau alcohòlic per NIR.
Anàlisi del vi per FTIR.
Anàlisi de traces metàl·liques per espectrofotometria d’absorció atòmica i fotometria de flama.
|
5. CONTROL DE QUALITAT |
Autenticitat dels vins.
Autenticitat dels vins per ressonància magnètica nuclear i anàlisi isotòpica.
Aplicació del nas electrònic al control de qualitat.
Analitzadors automàtics. |
6. TÈCNIQUES QUIMIOMÈTRIQUES APLICADES A L’ANÀLISI DELS VINS |
Introducció a les tècniques quimiomètriques: Conceptes fonamentals.
Mètodes d’optimització.
Mètodes de validació.
Mètodes de reconeixement de models.
|
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe |
Hores fora de classe |
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
1 |
1 |
2 |
|
Sessió Magistral |
|
12 |
24 |
36 |
Pràctiques a laboratoris |
|
15 |
15 |
30 |
Presentacions / exposicions |
|
5 |
6.25 |
11.25 |
Fòrums de discussió |
|
12 |
12 |
24 |
|
Atenció personalitzada |
|
0.75 |
0 |
0.75 |
|
Proves de Desenvolupament |
|
1 |
2 |
3 |
Proves objectives de preguntes curtes |
|
1 |
2 |
3 |
Proves objectives de tipus test |
|
0.5 |
0.5 |
1 |
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
Presentació de l'assignatura |
Sessió Magistral |
Exposició dels continguts de l'assignatura |
Pràctiques a laboratoris |
Exercisis pràctics amb diferents instruments analítics. Realització d'un exercisi d'anàlisi interlaboratoris |
Presentacions / exposicions |
Discusió de temes preparats pels alumnes |
Fòrums de discussió |
Discusió de temes a traves del MOODLE |
|
Sessió Magistral |
Pràctiques a laboratoris |
Presentacions / exposicions |
Fòrums de discussió |
|
Descripció |
L’alumne pot fer les consultes que cregui convenients durant l’horari d’atenció dels professors. |
|
|
Descripció |
Pes |
Presentacions / exposicions |
Presentació d'un informe sobre la resolució d'un problema enològic amb tècniques instrumentals |
25% |
Fòrums de discussió |
Discusió dels problemes enològics |
25% |
Proves de Desenvolupament |
Preguntes conceptuals sobre els mètodes instrumentals d'anàlisi enològica. Resolució teòrica de problemes pràctics, amb els càlculs analítics. |
25% |
Proves objectives de preguntes curtes |
Preguntes conceptuals sobre els mètodes instrumentals d'anàlisi enològica. |
15% |
Proves objectives de tipus test |
Preguntes conceptuals sobre els mètodes instrumentals d'anàlisi química |
10% |
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
|
Bàsica |
|
C.S. Ough, M.A. Amerine.
Methods for Analysis of Must and Wines (2nd ed). Wiley, 1988.
W. Zoecklein, K.C. Fuselsang, B.H. Gump, F.S. Nury.
Wine Analysis and Production. Chapman & Hall, 1990.
J. Blouin.
Techniques d’analyse des moûts et des vins. Dujardin-Salleron, 1992
P. Ribéreau-Gayon, Y. Glories, A. Maujean, D. Dubourdieu.
Handbook of Enology. Vol 2. The chemistry of wine. Stabilization and treatments. Wiley, 2000.
H.F. Linskens, J.F. Jackson (eds).
Wine analysis. Springer-Verlag, 1988.
B. Doneche (ed).
Les acquisitions rècentes en chromatographie du vin. Lavoisier, 1993.
J.L. Jacobson.
Introduction to wine laboratory practices and procedures. Springer, 2006
P. Iland, N. Bruer, G. Edwards, S.Weeks, E. Wilkes
Chemical analysis of grapes and wine. Techniques and conceptes. Patrick Iland Wine Promotions, 2004
J. Blouin, G. Guimberteau.
Maduración y madurez de la uva. Mundi-Prensa, 2004
J. Blouin, J. Cruège.
Analyse et composition des vins. Comprendre le vin. Dunod, 2003
|
Complementària |
, , ,
|
B.G. Osborne, T Fearn, PH. Hindle. Practical NIR spectroscopy with applications in food and beverage analysis . Longman, 1993. G. Charalambous (ed). Analysis of foods and beverages. Modern techniques . Academic Press, 1984. H. Maarse, R. Belz. Isolation, separation and identification of volatile compounds in aroma research . Reidel, 1985. M.H. Gordon (ed). Principles and applications of gas chromatography in food analysis . Ellis Horwood, 1990. L.M.L. Nollet (ed). Food analysis by HPLC . Marcel Dekker, 1992. R. Marsili (ed). Techniques for Analyzing Food Aroma . Marcel Dekker, 1997. C. Santos-Buelga, G. Williamson (eds). Methods in Polyphenol Analysis . The Royal Society of Chemistry, 2003 M. Lees (ed). Food Authenticity and Traceability . Woodhead-CRC Press, 2003 |
Assignatures que es recomana cursar simultàniament |
LA QUALITAT EN ELS LABORATORIS AGROALIMENTARIS/19042209 |
|
Assignatures que es recomana haver cursat prèviament |
COMPOSICIÓ I EVOLUCIÓ DEL VI/19042004 | ANÀLISI I CONTROL QUÍMIC ENOLÒGIC/19042005 | ENOLOGIA GENERAL/19042007 |
|
|