DADES IDENTIFICATIVES 2009_10
Assignatura (*) ANÀLISI INSTRUMENTAL ENOLÒGICA Codi 19042210
Ensenyament
Enologia (2003)
Cicle 2on
Descriptors Crèd. Crèd. teoria Crèd. pràctics Tipus Curs Període
4.5 3 1.5 Optativa Primer
Llengua d'impartició
Català
Departament Química Analítica i Química Orgànica
Coordinador/a
GUASCH TORRES, JOSEP
Adreça electrònica josep.guasch@urv.cat
sandra.jornet@urv.cat
Professors/es
GUASCH TORRES, JOSEP
JORNET OLIVERAS, SANDRA
Web
Descripció general i informació rellevant L'objectiu de l'assignatura és l'aprenentatge de les noves técniques instrumentals de l'anàlisi química i la seva aplicació en el control de qualitat de vi

Competències
Codi  
A1 Controlar el sistema productiu de la materia prima integrant els coneixements d’edafologia, climatologia i viticultura.
A2 Controlar les caracteristiques productives de les instal.lacions en la bodega participant en la concepció del material tecnològic emprat.
A4 Controlar les condicions de treball, normes de seguretat i ambientals.
A5 Cumplir les disposicions legals dictades per la Unió Europea o per les diferents administracions.
A7 Complir les normes legals en les anàlisis físiques, químiques, microbiològiques i organolèptiques.
A8 Transformar el raïm en most i el most en vi; controlar la evolució i transformació dels vins sotmesos a la criança i l’envelliment.
A11 Participar en programes d’investigació vitivinícola.
A12 Controlar les produccions de products derivats del raïm, most i vi.
A13 Participar en la creació i gestió de laboratoris d’anàlisis enològiques així com la certificació dels products i/o derivats del vi.
B1 Aprendre a aprendre.
B3 Aplicar pensament crític, lògic i creatiu.
B5 Treballar de forma col·laborativa.
C2 Utilitzar com a usuari les eines bàsiques en TIC.
C5 Expressar-se correctament (tant de forma oral com escrita) en la llèngua pròpia.

Objectius d'aprenentatge
Objectius Competències
Gestionar i controlar la qualitat de vins i derivats A1
A2
A5
A7
A8
A12
A13
C2
Organitzar un laboratori enològic A13
B5
Gestionar l'adquisició dels intruments analítics del laboratori enològic A13
Dirigir el laboratori d'anàlisi enològica A13
B5
Interpretar un protocol d'anàlisi enològica A13
B1
B3
Dissenyar i realitzar un mostreig i control de maduració dels raïms A13
B1
Conèixer les tècniques instrumentals aplicables per al control de la qualitat dels vins A4
A11
A13
Validar els mètodes d'anàlisi utilitzats en el laboratori enològic A13
B1
Interpretar enològicament els resultats analítics A13
B1
B3
Redactar un informe analític A13
B1
B3
C2
C5

Continguts
Tema Subtema
1. MÈTODES INSTRUMENTALS
Laboratori enològic modern.
Mètodes instrumentals: Conceptes fonamentals i classificació.
Instrumentació.
Calibració.
Prepraració de la mostra: Mètodes de separació.
2. APLICACIÓ DE LA CROMATOGRAFIA DE GASOS A L’ANÀLISI DELS VINS Introducció a la cromatografia de gasos: Conceptes fonamentals.
Anàlisi de metanol, àcid acètic i alcohols superiors.
Anàlisi de l'aroma del vi: Tècniques d’extracció i concentració. Detecció olfactimètrica.
Control de residus: Pesticides, carbamat d'etil, amines, etc.



3. APLICACIÓ DE LA CROMATOGRAFIA LÍQUIDA A L’ANÀLISI DELS VINS Introducció a la cromatografia líquida d’alta resolució: Conceptes fonamentals i classificació.
Anàlisi de sucres i àcids.
Anàlisi dels compostos polifenòlics.
Anàlisi d’aminoàcids.
Control de residus: Pesticides, amines, micotoxines, etc.
4. MÈTODES ESPECTROFOTOMÈTRICS APLICATS A L’ANÀLISI DELS VINS
Mètodes òptics. Conceptes fonamentals.
Espectroscòpia UV-visible. Colorimetries.
Espectroscòpia d’infraroigs: Infraroigs proper (NIR) i infraroigs amb transformada de Fourier (FTIR).
Anàlisi del grau alcohòlic per NIR.
Anàlisi del vi per FTIR.
Anàlisi de traces metàl·liques per espectrofotometria d’absorció atòmica i fotometria de flama.
5. CONTROL DE QUALITAT Autenticitat dels vins.
Autenticitat dels vins per ressonància magnètica nuclear i anàlisi isotòpica.
Aplicació del nas electrònic al control de qualitat.
Analitzadors automàtics.
6. TÈCNIQUES QUIMIOMÈTRIQUES APLICADES A L’ANÀLISI DELS VINS Introducció a les tècniques quimiomètriques: Conceptes fonamentals.
Mètodes d’optimització.
Mètodes de validació.
Mètodes de reconeixement de models.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe Hores fora de classe (**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 1 2
 
Sessió Magistral
12 24 36
Pràctiques a laboratoris
15 15 30
Presentacions / exposicions
5 6.25 11.25
Fòrums de discussió
12 12 24
 
Atenció personalitzada
0.75 0 0.75
 
Proves de desenvolupament
1 2 3
Proves objectives de preguntes curtes
1 2 3
Proves objectives de tipus test
0.5 0.5 1
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Presentació de l'assignatura
Sessió Magistral Exposició dels continguts de l'assignatura
Pràctiques a laboratoris Exercisis pràctics amb diferents instruments analítics. Realització d'un exercisi d'anàlisi interlaboratoris
Presentacions / exposicions Discusió de temes preparats pels alumnes
Fòrums de discussió Discusió de temes a traves del MOODLE

Atenció personalitzada
 
Sessió Magistral
Pràctiques a laboratoris
Presentacions / exposicions
Fòrums de discussió
Descripció
L’alumne pot fer les consultes que cregui convenients durant l’horari d’atenció dels professors.

Avaluació
  Descripció Pes
Presentacions / exposicions Presentació d'un informe sobre la resolució d'un problema enològic amb tècniques instrumentals 25%
Fòrums de discussió Discusió dels problemes enològics 25%
Proves de desenvolupament Preguntes conceptuals sobre els mètodes instrumentals d'anàlisi enològica. Resolució teòrica de problemes pràctics, amb els càlculs analítics. 25%
Proves objectives de preguntes curtes Preguntes conceptuals sobre els mètodes instrumentals d'anàlisi enològica. 15%
Proves objectives de tipus test Preguntes conceptuals sobre els mètodes instrumentals d'anàlisi química 10%
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Fonts d'informació

Bàsica

C.S. Ough, M.A. Amerine.
Methods for Analysis of Must and Wines (2nd ed). Wiley, 1988.

W. Zoecklein, K.C. Fuselsang, B.H. Gump, F.S. Nury.
Wine Analysis and Production. Chapman & Hall, 1990.

J. Blouin.
Techniques d’analyse des moûts et des vins. Dujardin-Salleron, 1992

P. Ribéreau-Gayon, Y. Glories, A. Maujean, D. Dubourdieu.
Handbook of Enology. Vol 2. The chemistry of wine. Stabilization and treatments. Wiley, 2000.

H.F. Linskens, J.F. Jackson (eds).
Wine analysis. Springer-Verlag, 1988.

B. Doneche (ed).
Les acquisitions rècentes en chromatographie du vin. Lavoisier, 1993.

J.L. Jacobson.
Introduction to wine laboratory practices and procedures. Springer, 2006

P. Iland, N. Bruer, G. Edwards, S.Weeks, E. Wilkes
Chemical analysis of grapes and wine. Techniques and conceptes. Patrick Iland Wine Promotions, 2004

J. Blouin, G. Guimberteau.
Maduración y madurez de la uva. Mundi-Prensa, 2004

J. Blouin, J. Cruège.
Analyse et composition des vins. Comprendre le vin. Dunod, 2003

Complementària , , ,

B.G. Osborne, T Fearn, PH. Hindle.
Practical NIR spectroscopy with applications in food and beverage analysis . Longman, 1993.

G. Charalambous (ed).
Analysis of foods and beverages. Modern techniques . Academic Press, 1984.

H. Maarse, R. Belz.
Isolation, separation and identification of volatile compounds in aroma research . Reidel, 1985.

M.H. Gordon (ed).
Principles and applications of gas chromatography in food analysis . Ellis Horwood, 1990.

L.M.L. Nollet (ed).
Food analysis by HPLC . Marcel Dekker, 1992.

R. Marsili (ed).
Techniques for Analyzing Food Aroma . Marcel Dekker, 1997.

C. Santos-Buelga, G. Williamson (eds).
Methods in Polyphenol Analysis . The Royal Society of Chemistry, 2003

M. Lees (ed).
Food Authenticity and Traceability . Woodhead-CRC Press, 2003

Recomanacions

Assignatures que es recomana cursar simultàniament
LA QUALITAT EN ELS LABORATORIS AGROALIMENTARIS/19042209

Assignatures que es recomana haver cursat prèviament
COMPOSICIÓ I EVOLUCIÓ DEL VI/19042004
ANÀLISI I CONTROL QUÍMIC ENOLÒGIC/19042005
ENOLOGIA GENERAL/19042007
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent