DADES IDENTIFICATIVES 2010_11
Assignatura (*) ANÀLISI INSTRUMENTAL ENOLÒGICA Codi 19042210
Ensenyament
Enologia (2003)
Cicle 2n
Descriptors Crèd. Crèd. teoria Crèd. pràctics Tipus Curs Període
4.5 3 1.5 Optativa Primer
Llengua d'impartició
Català
Departament Química Analítica i Química Orgànica
Coordinador/a
MESTRES SOLÉ, MARIA MONTSERRAT
Adreça electrònica montserrat.mestres@urv.cat
Professors/es
MESTRES SOLÉ, MARIA MONTSERRAT
Web
Descripció general i informació rellevant L'objectiu de l'assignatura és l'aprenentatge de les noves técniques instrumentals de l'anàlisi química i la seva aplicació en el control de qualitat de vi
Com a conseqüència de l'extinció del pla d'estudis que estàs cursant, en aquesta assignatura es realitza a través de tutoria (excepte en els estudis de l'ETSE). Per a més informació cal consultar l'horari d'atenció personalitzada del professor.

Continguts
Tema Subtema
1. MÈTODES INSTRUMENTALS
Laboratori enològic modern.
Mètodes instrumentals: Conceptes fonamentals i classificació.
Instrumentació.
Calibració.
Prepraració de la mostra: Mètodes de separació.
2. APLICACIÓ DE LA CROMATOGRAFIA DE GASOS A L’ANÀLISI DELS VINS Introducció a la cromatografia de gasos: Conceptes fonamentals.
Anàlisi de metanol, àcid acètic i alcohols superiors.
Anàlisi de l'aroma del vi: Tècniques d’extracció i concentració. Detecció olfactimètrica.
Control de residus: Pesticides, carbamat d'etil, amines, etc.



3. APLICACIÓ DE LA CROMATOGRAFIA LÍQUIDA A L’ANÀLISI DELS VINS Introducció a la cromatografia líquida d’alta resolució: Conceptes fonamentals i classificació.
Anàlisi de sucres i àcids.
Anàlisi dels compostos polifenòlics.
Anàlisi d’aminoàcids.
Control de residus: Pesticides, amines, micotoxines, etc.
4. MÈTODES ESPECTROFOTOMÈTRICS APLICATS A L’ANÀLISI DELS VINS
Mètodes òptics. Conceptes fonamentals.
Espectroscòpia UV-visible. Colorimetries.
Espectroscòpia d’infraroigs: Infraroigs proper (NIR) i infraroigs amb transformada de Fourier (FTIR).
Anàlisi del grau alcohòlic per NIR.
Anàlisi del vi per FTIR.
Anàlisi de traces metàl·liques per espectrofotometria d’absorció atòmica i fotometria de flama.
5. CONTROL DE QUALITAT Autenticitat dels vins.
Autenticitat dels vins per ressonància magnètica nuclear i anàlisi isotòpica.
Aplicació del nas electrònic al control de qualitat.
Analitzadors automàtics.
6. TÈCNIQUES QUIMIOMÈTRIQUES APLICADES A L’ANÀLISI DELS VINS Introducció a les tècniques quimiomètriques: Conceptes fonamentals.
Mètodes d’optimització.
Mètodes de validació.
Mètodes de reconeixement de models.

Atenció personalitzada
Descripció
Per a la realització de les tutories cal que l'alumne contacti prèviament amb el professor via moodle per a concretar dia i hora.

Avaluació
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Es realitzarà un examen final de tipus teòric i pràctic (100%).


Fonts d'informació
Bàsica

C.S. Ough, M.A. Amerine.
Methods for Analysis of Must and Wines (2nd ed). Wiley, 1988.

W. Zoecklein, K.C. Fuselsang, B.H. Gump, F.S. Nury.
Wine Analysis and Production. Chapman & Hall, 1990.

J. Blouin.
Techniques d’analyse des moûts et des vins. Dujardin-Salleron, 1992

P. Ribéreau-Gayon, Y. Glories, A. Maujean, D. Dubourdieu.
Handbook of Enology. Vol 2. The chemistry of wine. Stabilization and treatments. Wiley, 2000.

H.F. Linskens, J.F. Jackson (eds).
Wine analysis. Springer-Verlag, 1988.

B. Doneche (ed).
Les acquisitions rècentes en chromatographie du vin. Lavoisier, 1993.

J.L. Jacobson.
Introduction to wine laboratory practices and procedures. Springer, 2006

P. Iland, N. Bruer, G. Edwards, S.Weeks, E. Wilkes
Chemical analysis of grapes and wine. Techniques and conceptes. Patrick Iland Wine Promotions, 2004

J. Blouin, G. Guimberteau.
Maduración y madurez de la uva. Mundi-Prensa, 2004

J. Blouin, J. Cruège.
Analyse et composition des vins. Comprendre le vin. Dunod, 2003

Complementària , , ,

B.G. Osborne, T Fearn, PH. Hindle.
Practical NIR spectroscopy with applications in food and beverage analysis . Longman, 1993.

G. Charalambous (ed).
Analysis of foods and beverages. Modern techniques . Academic Press, 1984.

H. Maarse, R. Belz.
Isolation, separation and identification of volatile compounds in aroma research . Reidel, 1985.

M.H. Gordon (ed).
Principles and applications of gas chromatography in food analysis . Ellis Horwood, 1990.

L.M.L. Nollet (ed).
Food analysis by HPLC . Marcel Dekker, 1992.

R. Marsili (ed).
Techniques for Analyzing Food Aroma . Marcel Dekker, 1997.

C. Santos-Buelga, G. Williamson (eds).
Methods in Polyphenol Analysis . The Royal Society of Chemistry, 2003

M. Lees (ed).
Food Authenticity and Traceability . Woodhead-CRC Press, 2003

(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent