DADES IDENTIFICATIVES 2006_07
Assignatura BIOTECNOLOGIA ENOLÒGICA Codi 19042211
Ensenyament
Enologia (2003)
Cicle 2on
Descriptors Crèd. Crèd. teoria Crèd. pràctics Tipus Curs Període
4.5 3 1.5 Optativa Primer
Llengua d'impartició
Departament Bioquimica i Biotecnologia
Coordinador/a
GUILLAMON NAVARRO, JOSE MANUEL
Adreça electrònica mjesus.torija@urv.cat
Professors/es
TORIJA MARTINEZ, MARIA JESUS
Web
Descripció general i informació rellevant Conèixer els diferents vessants biotecnològics aplicats a l'enologia, com la millora de microorganismes o els avenços en aplicacions tecnològiques de la utilització de microorganismes o enzims.

Competències
Codi  
A
A
A
A
A
B
B
B
B
B
C
C
C

Objectius d'aprenentatge
Objectius Competències
Conèixer les diferents tècniques moleculars per la identificació i quantificació de llevats i bacteris làctics i acètiques del vi A7
A8
A12
A13
B1
C1
Conèixer les característiques estructurals, morfològiques, genètiques i fisiològiques dels llevats i bacteris làctics. A7
A8
A11
A12
B1
C1
Definir la biotecnologia enològica i explicar els principals mètodes de modificació genètica dels llevats, bacteris làctics i Vitis A7
A8
A11
A12
A13
B1
C1
Aplicar els coneixements teòrics en les pràctiques. A8
A11
A12
A13
B1
B2
B3
B5
C1
C2
C5
Participar de forma activa en les classes. B1
B2
B3
B4
Transferir els coneixements teòrics i els resultats obtinguts en les pràctiques mitjançant un treball d'equip i sintetitzar-les en una exposició oral. B1
B2
B3
B4
C2
C5

Continguts
Tema Subtema
- Iintroducció al temari
- Biotecnologia: conceptes i introducció
Taxonomia molecular vs. taxonomia clàssica - Aprofundiment en els mètodes d'identificació i recompte de microorganismes a la indústria. Interacció entre els microorganismes durant les fermentacions alcohòlica i malolàctica.
- Principals tècniques moleculars en l’estudi de llevats. Estudi del genoma de Saccharomyces: utilització de las bases de dades en internet. La era de la genómica y la proteómica. L’anàlisi funcional.
Metabolisme i creixement - Metabolisme i fisiologia molecular dels llevats. Les aturades de fermentació.
- Estratègies de selecció de llevats i bacteris làctics per us en vinificació.
- Importància de llevats i bacteris làctics a l’aroma del vi. Producció de metabolits indesitjables.
Modificació genètica - Mètodes clàssiques de manipulació genètica de microorganismes: mutagènesi i hibridacions
- La tecnologia del ADN recombinant o enginyeria genètica.
- Avenços en millora genètica de microorganismes. Possibles modificacions en llevats víniques.
- Avenços en millora genètica de plantes. Disseny de varietats viniques.
Tecnologia enzimàtica - Tecnologia enzimàtica: utilització d’enzims en enologia.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe Hores fora de classe (**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
 
Sessió Magistral
30 45 75
Presentacions / exposicions
10 15 25
Pràctiques a laboratoris
15 22.5 37.5
 
Atenció personalitzada
1.5 0 1.5
 
Proves de Desenvolupament
1 0 1
Proves objectives de preguntes curtes
0.5 0 0.5
Proves objectives de tipus test
0.5 0 0.5
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Introuduïr la assignatura
Sessió Magistral Explicació dels conceptes més importants dels continguts de la assignatura
Presentacions / exposicions Preparació i exposició de revisions bibliogràfiques de diferents temes del programa de la assignatura
Pràctiques a laboratoris Aplicar els conceptes teòrics a pràctiques concretes relacionades amb el temari

Atenció personalitzada
 
Sessió Magistral
Presentacions / exposicions
Pràctiques a laboratoris
Atenció personalitzada
Activitats Introductòries
Descripció
L’alumne pot fer les consultes que cregui convenients durant l’horari d’atenció dels professors.

Avaluació
  Descripció Pes
Presentacions / exposicions Avaluar el treball exposat pel alumne 30%
Proves de Desenvolupament Preguntes de desenvolupar un tema del temari 30%
Proves objectives de preguntes curtes Preguntes de definició curtes de diferents conceptes del temari 20%
Proves objectives de tipus test Preguntes tipus test sobre la materia del temari 10%
Altres

Actitud en les classes teòriques i pràctiques

10%
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Fonts d'informació

Bàsica

Complementària

Recomanacions