DADES IDENTIFICATIVES 2008_09
Assignatura BIOTECNOLOGIA ENOLÒGICA Codi 19042211
Ensenyament
Enologia (2003)
Cicle 2on
Descriptors Crèd. Crèd. teoria Crèd. pràctics Tipus Curs Període
4.5 3 1.5 Optativa Primer
Llengua d'impartició
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
TORIJA MARTÍNEZ, MARÍA JESÚS
Adreça electrònica 0
mjesus.torija@urv.cat
Professors/es
VEGAS PÉREZ, CARLOS ALFREDO
TORIJA MARTÍNEZ, MARÍA JESÚS
Web
Descripció general i informació rellevant Conèixer els diferents vessants biotecnològics aplicats a l'enologia, com la millora de microorganismes o els avenços en aplicacions tecnològiques de la utilització de microorganismes o enzims.

Competències
Codi  
A7 Complir les normes legals en les anàlisis físiques, químiques, microbiològiques i organolèptiques.
A8 Transformar el raïm en most i el most en vi; controlar la evolució i transformació dels vins sotmesos a la criança i l’envelliment.
A11 Participar en programes d’investigació vitivinícola.
A12 Controlar les produccions de products derivats del raïm, most i vi.
A13 Participar en la creació i gestió de laboratoris d’anàlisis enològiques així com la certificació dels products i/o derivats del vi.
B1 Aprendre a aprendre.
B2 Resoldre problemes de forma efectiva.
B3 Aplicar pensament crític, lògic i creatiu.
B4 Treballar de forma autònoma amb iniciativa.
B5 Treballar de forma col·laborativa.
C1 Dominar l’expressió i la comprensió d'un idioma estranger.
C2 Utilitzar com a usuari les eines bàsiques en TIC.
C5 Expressar-se correctament (tant de forma oral com escrita) en la llèngua pròpia.

Objectius d'aprenentatge
Objectius Competències
Conèixer les diferents tècniques moleculars per la identificació i quantificació de llevats i bacteris làctics i acètiques del vi A7
A8
A12
A13
B1
C1
Conèixer les característiques estructurals, morfològiques, genètiques i fisiològiques dels llevats i bacteris làctics. A7
A8
A11
A12
B1
C1
Definir la biotecnologia enològica i explicar els principals mètodes de modificació genètica dels llevats, bacteris làctics i Vitis A7
A8
A11
A12
A13
B1
C1
Aplicar els coneixements teòrics en les pràctiques. A8
A11
A12
A13
B1
B2
B3
B5
C1
C2
C5
Participar de forma activa en les classes. B1
B2
B3
B4
Transferir els coneixements teòrics i els resultats obtinguts en les pràctiques mitjançant un treball d'equip i sintetitzar-les en una exposició oral. B1
B2
B3
B4
C2
C5

Continguts
Tema Subtema
Introducció al temari
- Biotecnologia: conceptes i introducció
Taxonomia molecular vs. taxonomia clàssica - Aprofundiment en els mètodes d'identificació i recompte de microorganismes a la indústria. Interacció entre els microorganismes durant les fermentacions alcohòlica i malolàctica.
- Principals tècniques moleculars en l’estudi de llevats. Estudi del genoma de Saccharomyces: utilització de las bases de dades en internet. La era de la genómica y la proteómica. L’anàlisi funcional.
Metabolisme i creixement - Metabolisme i fisiologia molecular dels llevats. Les aturades de fermentació.
- Estratègies de selecció de llevats i bacteris làctics per us en vinificació.
- Importància de llevats i bacteris làctics a l’aroma del vi. Producció de metabolits indesitjables.
Modificació genètica - Mètodes clàssiques de manipulació genètica de microorganismes: mutagènesi i hibridacions
- La tecnologia del ADN recombinant o enginyeria genètica.
- Avenços en millora genètica de microorganismes. Possibles modificacions en llevats víniques.
- Avenços en millora genètica de plantes. Disseny de varietats viniques.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe Hores fora de classe (**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
 
Sessió Magistral
20 40 60
Pràctiques a laboratoris
15 22.5 37.5
Seminaris
4 6 10
 
Atenció personalitzada
1.5 0 1.5
 
Proves objectives de preguntes curtes
1 0 1
Proves objectives de tipus test
1 0 1
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Introduir la assignatura
Sessió Magistral Explicació dels conceptes més importants dels continguts de la assignatura
Pràctiques a laboratoris Aplicar els conceptes teòrics a pràctiques concretes relacionades amb el temari
Seminaris Treball en profunditat d'un tema (monogràfic). Ampliació dels continguts donats a les sessions magistrals.

Atenció personalitzada
 
Sessió Magistral
Pràctiques a laboratoris
Atenció personalitzada
Activitats Introductòries
Descripció
L’alumne pot fer les consultes que cregui convenients durant l’horari d’atenció dels professors.

Avaluació
  Descripció Pes
Proves objectives de preguntes curtes Preguntes de definició curtes de diferents conceptes del temari 20%
Proves objectives de tipus test Preguntes tipus test sobre la materia del temari 60%
Altres

Presentació escrita d'un informe de les pràctiques de laboratori

20%
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Fonts d'informació

Bàsica Brown, T.A., Gene cloning and DNA analysis, Oxford Blackwell Science, 2001
Fleet, G.H., Wine microbiology and biotechnology, Switzerland Harwood Academ. Cop., 2002
Carrascosa, A.V., Microbiologia del vino, AMV Ediciones, 2005
Ausbel, F., Brent, R., Kingston, R., Moore, D., Seidman, J., Smith, J. i Stuhl, K., Short protocols in molecular biology, Current Protocols, 2002

Complementària

Recomanacions