DADES IDENTIFICATIVES 2008_09
Assignatura DISSENY I PLANIFICACIÓ PRODUCTIVA DE CELLERS Codi 19042213
Ensenyament
Enologia (2003)
Cicle 2on
Descriptors Crèd. Crèd. teoria Crèd. pràctics Tipus Curs Període
4.5 3 1.5 Optativa Segon
Llengua d'impartició
Castellà
Català
Departament Enginyeria Química
Coordinador/a
LÓPEZ BONILLO, FRANCISCO
Adreça electrònica francisco.lopez@urv.cat
joan.rabada@urv.cat
Professors/es
LÓPEZ BONILLO, FRANCISCO
RABADÀ BAIGES, JOAN
Web http://www.moodle.urv.net
Descripció general i informació rellevant Aquesta assignatura estudia el disseny d'un celler

Competències
Codi  
A2 Controlar les caracteristiques productives de les instal.lacions en la bodega participant en la concepció del material tecnològic emprat.
A3 Controlar la qualitat desenvolupada pel personal tècnic, laboral i administratiu.
A4 Controlar les condicions de treball, normes de seguretat i ambientals.
A5 Cumplir les disposicions legals dictades per la Unió Europea o per les diferents administracions.
A6 Participar en la programació i disseny de noves plantacions o modificacions de les existents així com d’instal-lacions vitivinícoles.
A8 Transformar el raïm en most i el most en vi; controlar la evolució i transformació dels vins sotmesos a la criança i l’envelliment.
A10 Controlar les operacions de tractaments de residus de les empreses vitivinícoles.
B1 Aprendre a aprendre.
B2 Resoldre problemes de forma efectiva.
B3 Aplicar pensament crític, lògic i creatiu.
B4 Treballar de forma autònoma amb iniciativa.
B5 Treballar de forma col·laborativa.
B8 Aprendre a dirigir treball d’equip.
B9 Comprometre's amb la preservació del medi ambient.
C2 Utilitzar com a usuari les eines bàsiques en TIC.
C3 Desenvolupar la vida personal i professional tenint una perspectiva àmplia i global del món.
C5 Expressar-se correctament (tant de forma oral com escrita) en la llèngua pròpia.

Objectius d'aprenentatge
Objectius Competències
Dissenyar celler globalment i integralment. A2
A3
A4
A5
A8
A10
B1
B3
B4
B5
B8
B9
C2
C3
C5
Planificar i optimitzar la producció en un celler. A3
A4
A5
A8
A10
B2
B3
B4
B5
B8
B9
C2
C3
C5
Redissenyar un celler davant noves perspectives de producció. A3
A4
A6
A8
A10
B2
B3
B4
B8
B9
C2
C5

Continguts
Tema Subtema
Tema 1. Disseny Integral d'un celler. 1.1 Conceptes generals.
1.2 Disponibilitats d'espais, d'equipaments i de recursos.
1.3 L'entrada de matèries primeres. La seva planificació.
1.4 Elecció del procés de producció.
1.5 Dimensionament preliminar d'un celler.
Tema 2. Definició de les operacions en un celler. 2.1 Identificació de les operacions.
2.2 Definició de les operacions en un celler.
Tema 3. Planificació i programació de les operacions en un celler. 3.1 Planificació de les operacions en un celler.
3.2 Optimització de temps d'operació.
3.3 Operacions de recepció, producció i de gestió de stocks.
3.4 Optimització de la producció
Tema 4. Redisseny d'un celler. 4.1 Avaluació del funcionament d'un celler.
4.2 Determinació de punts crítics.
4.3 Reestructuració del funcionament d'un celler
4.4 Redisseny de cellers

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe Hores fora de classe (**) Hores totals
Activitats Introductòries
3.5 7 10.5
 
Sessió Magistral
23 34.5 57.5
Pràctiques a través de TIC
15 15 30
Avantprojecte
2 5 7
Presentacions / exposicions
1 3 4
 
Atenció personalitzada
2 0 2
 
Proves orals
1 0 1
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Exposició dels continguts de l'assignatura.
Sessió Magistral Exposició dels continguts de l'assignatura.
Pràctiques a través de TIC Aplicar, a nivell pràctica, la teoria d'un àmbit de coneixement en un context determinat. Simulacions a través de les TIC.
Aprenentatge basat en problemes, Treball per projectes, Portfoli docent, etc.
Avantprojecte Es tracta de realitzar projectes que permetin la cooperació de diverses assignatures i que enfrontin els alumnes, treballant en equip, a problemes oberts que els facin entrenar, entre altres, les seves capacitats d’aprenentatge en cooperació, de lideratge, d’organització, de comunicació i d’enfortiment de les relacions personals
Presentacions / exposicions Exposició oral per part dels alumnes d'un tema concret o d'un treball (prèvia presentació escrita).

Atenció personalitzada
 
Sessió Magistral
Pràctiques a través de TIC
Avantprojecte
Presentacions / exposicions
Atenció personalitzada
Descripció
Horari atenció presencial: dimarts de 10-12 hores i dijous de 16-18 hores via e-mail:francisco.lopez@urv.cat

Avaluació
  Descripció Pes
Pràctiques a través de TIC Assistència obligatòria 30%
Avantprojecte Entrega obligatòria 40%
Presentacions / exposicions Individual i obligatòria 20%
Altres

Acompliment dates entrega

10%
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Fonts d'informació

Bàsica Pierre Jacket, Installations vinicoles et d'emboutillage, tome I: conception er réglementation, , Editions Féret
A. López, Las instalaciones Frigoríficas en las Bodegas (manual de diseño), , A. Madrid Vicente, Ediciones
J. Chabas, P. Grenier, C. Sinfort, J.M. Desseigne, Technologie de Précision en Cave Vinicole, , Cemagref Editions
Chapman, D.R., Winery utilities: planning, design and operation, , Chapman & Hall Enology Library

Complementària

Recomanacions

Assignatures que es recomana cursar simultàniament
ENOLOGIA GENERAL/19042007
ENGINYERIA ENOLÒGICA/19042008

Assignatures que es recomana haver cursat prèviament
ENOLOGIA GENERAL/19042007
ENGINYERIA ENOLÒGICA/19042008