DADES IDENTIFICATIVES 2009_10
Assignatura (*) MICROBIOLOGIA I Codi 19051012
Ensenyament
Biotecnologia (2005)
Cicle 1er
Descriptors Crèd. Crèd. teoria Crèd. pràctics Tipus Curs Període
7.5 4.5 3 Troncal Primer Segon
Llengua d'impartició
Castellà
Català
Departament Ciències Mèdiques Bàsiques
Coordinador/a
CANO LIRA, JOSÉ FRANCISCO
STCHIGEL GLIKMAN, ALBERTO MIGUEL
Adreça electrònica
Professors/es
Web
Descripció general i informació rellevant Aquesta assignatura és una introducció a l’estudi dels microorganismes, les principals tècniques pel seu estudi i la seva relació amb la biotecnologia.
Com a conseqüència de l'extinció del pla d'estudis que estàs cursant, en aquesta assignatura es realitza a través de tutoria (excepte en els estudis de l'ETSE). Per a més informació cal consultar l'horari d'atenció personalitzada del professor.

Continguts
Tema Subtema
Tema 1. Introducció a la microbiologia
1.1. Concepte de microbiologia
1.2. El lloc dels microorganismes en el món dels éssers vius
1.3. Descobriment i avenços més importants en el coneixement dels microorganismes
1.4. Microorganismes procariotes i eucariotes
1.5. Principals grups d’organismes que estudia la microbiologia
Tema 2. Tècniques d’estudi microbiològic / cel•lular / sub-cel•lular
2.1. Principis bàsics de la microscopia
2.2. Tècniques bàsiques de la microscopia: preparació de les mostres, coloracions simples i diferencials
2.3. Fraccionament cel•lular i localització microscòpica de molècules específiques (tècniques inmunológiques: inmunofluorescencia i enzim-inmuno-assaig)
Tema 3. Envoltes cel•lulars
3.1. La membrana plasmàtica: composició química i organització molecular
3.2. Paret cel•lular i tinció de Gram
3.3. Protoplasts i esferoplasts
3.4. Estructures externes: càpsules, glicocàlix, flagels, fimbries
3..5. Morfologia de les bactèries
3.6. Espores bacterianes: estructura, composició química, tipus, mecanismes determinants de la seva formació
Tema 4. Genètica bacteriana
4.1. Transformació
4.2. Conjugació
4.3. Transducció
4.4. Plàsmits i transposons
4.5. Mutacions: mecanismes
4.6. Nocions elementals d’enginyeria genètica
4.7. Tècniques basades en la PCR
Tema 5. Metabolisme i nutrició microbiana
5.1. Principals vies de producció d’energia
5.2. Requeriments essencials dels microorganismes: requeriments de C, N, P, S y de factors de creixement
5.3. Classificació dels microorganismes segons la seva dependència de l’oxigen, el seu metabolisme energètic i requeriment d’una font de carboni
Tema 6. Divisió bacteriana
6.1. Creixement bacterià: corba de creixement i fases
6.2. Expressió matemàtica de la corba de creixement
6.3. Mètodes de valoració del creixement microbià
6.4. Efecte dels factors ambientals sobre la velocitat de creixement
6.5. Cultius continus
Tema 7. Medis de cultiu
7.1. Preparació
7.2. Tipus de medis de cultiu: d’enriquiment, selectius i diferencials
7.3. Obtenció de cultius purs
7.4. Concepte de soca
Tema 8. Conservació de soques microbianes
8.1. Liofilització, nitrogen líquid i re-sembra
8.2. Col•leccions de cultius
Tema 9. Concepte d'espècie
9.1. Taxonomia numèrica
9.2. Tècniques actualment aplicades a la taxonomia bacteriana
9.3. Principals grups bacterians en base a la nova edició del manual Bergey
Tema 10. Taxonomia bacteriana
10.1. Arqueobacteris
10.2. Eubacteris fotosintètics
10.3. Eubacteries quimioautotrófics
10.4. Eubacteris gramnegatius aerobis.
10.5. Eubacteris gramnegatius anaerobis facultatius: grup entèric i eubacteries relacionats
10.6. Eubacteris gramnegatius anaerobis
12.7. Eubacteris grampositius: formadors de endospores i eubacteris fermentadors.
12.8. Actinomicets
Tema 11. Els virus
11.1 Introducció històrica
11.2. Propietats generals dels virus
11.3. Estructura
11.4. Composició química
11.5. Genètica
11.6. Classificació
11.7. Virus bacterians (bacteriòfags): cicle lític d’infecció i lisogènic.
11.8. Virus vegetals
13.9. Mecanismes de reproducció
13.10. Detecció i tècniques de cultiu
Tema 12. Els fongs
12.1. Característiques generals
12.2. Cicle de reproducció
12.3. Principals grups taxonòmics
Tema 13. Microbiologia industrial
13.1. Utilització de microorganismes en processos industrials.
13.2. Selecció i millora de microorganismes industrials

Atenció personalitzada
Descripció
Horari d'atenció: Josep Cano, Alberto Stchigel, Dimarts, Dimecres, 16-18 h.

Avaluació
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Estudis previs: Es preguntarà aleatòriament, avanç de començar una pràctica, sobre els conceptes bàsics per desenvolupar la mateixa.


Fonts d'informació
Bàsica Madigan, M. T.; Martinko, J. M.; Parker, J. Brock, Biología de los microorganismos, Ed. Prentice Hall, Madrid, 2003
Ingraham, J. L.; Ingraham, C. A., Introducció a la microbiologia, Reverté, Barcelona, 1999
Stanier, R. Y. [et al.], Microbiología, 2a ed. Ed. Reverté, Barcelona, 1992

Complementària Alexopoulos, C. J.; Mims, C. W., Introducción a la micología, Ed. Omega, Barcelona, 1985
Gállego Berenguer, J., Manual de parasitologia: morfologia i biologia dels paràsits d'interès sanitari, Edicions Universitat de Barcelona, Barcelona, 2001
Joklik, W. K. [et al.], Microbiología de Zinsser, 20ª ed. Editorial Médica Panamericana, Madrid, 1994

(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent