DADES IDENTIFICATIVES 2011_12
Assignatura (*) BIOTECNOLOGIA ANIMAL Codi 19052219
Ensenyament
Biotecnologia (2005)
Cicle 2n
Descriptors Crèd. Crèd. teoria Crèd. pràctics Tipus Curs Període
6 4.5 1.5 Optativa Segon
Llengua d'impartició
Català
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
MULERO ABELLÁN, MIGUEL
Adreça electrònica cristina.valls@urv.cat
miquel.mulero@urv.cat
raquel.gordillo@urv.cat
ester.casanova@urv.cat
ignacio.pedros@urv.cat
Professors/es
VALLS BAUTISTA, CRISTINA
MULERO ABELLÁN, MIGUEL
GORDILLO HISADO, RAQUEL
CASANOVA VALLVÉ, ESTER
PEDRÓS MARTÍN, IGNACIO
Web
Descripció general i informació rellevant L'objectiu de l'assignatura és presentar a l'alumne el conjunt de tècniques actuals que utilitzen animals vius o parts de mamífers amb la finalitat d'obtenir o modificar productes i/o millorar animals mamífers; també es mostraran les implicacions/aplicacions d'aquesta tecnologia en l'entorn biomèdic, industrial, ecològic i en la biologia de la conservació. Un cop realitzada l'assignatura l'alumne haurà de ser capaç de comprendre amb certa profunditat les metodologies subjacents a la creació d'animals clònics, transgènics, knock-outs, knock-ins, etc. Conèixer les particularitats en funció del model animal escollit. Considerar els animals com un reactiu de laboratori i conèixer els criteris de qualitat que han de tenir. Dominar la biologia del desenvolupament dels mamífers, així com les principals tècniques de reproducció assistida i la seva implicació en l'enginyeria genètica animal. El coneixement d'aquesta tecnologia facilitarà la capacitat de raonament crític aplicat, així com possibilitat d'enriquir un hipotètic futur treball en camps vinculats amb la biotecnologia animal tant des d'una perspectiva investigadora com professionalitzadora.

Competències
Codi  
A5 Conéixer l'estructura i funcionament dels diversos sistemes biològics, als diferents nivells: molecular, cel.lular, metabòlic, fisiològic, d'organisme i d'ecosistema.
A6 Dominar els coneixements de genètica i biologia molecular, des de l'estructura dels gens i les proteïnes a l'expressió gènica.
A8 Aplicar coneixements de biologia i fisiologia animal i vegetal, i de la biodiversitat.
A22 Integrar els fonaments de les ciències de la vida amb els de l'enginyeria en el desenvolupament de productes i aplicacions.
A23 Descriure i explicar aspectes d'investigacions o avenços biotecnològics recents.
A24 Identificar les possibilitats de transferència de tecnologia a partir de l'experimentació bàsica, i l'escalat de processos tenint en compte els paràmetres econòmics.
A27 Valorar l'impacte socio-econòmic i les implicacions bioètiques dels diferents processos biotecnològics.
B1 Aprendre a aprendre.
B2 Capacitat d'anàlisi i de síntesi.
B3 Aplicar el pensament crític, lògic i creatiu.
B5 Treballar de forma autònoma amb iniciativa i responsabilitat personal.
B7 Tenir solvència en la cerca i ús d'informació bibliogràfica específica.
B8 Capacitat per analitzar críticament la informació.
B10 Habilitat de comunicar de forma eficient, oral i escrita, en varietat de formes i a diverses audiències.
C1 Dominar la comprensió d'anglès escrit i oral i tenir-ne un nivell mínim d'expressió.

Objectius d'aprenentatge
Objectius Competències
Conèixer les diferents aplicacions de la biotecnologia per a la millora de la producció d'espècies animals i pel seu aprofitament com a aliment humà i com biofactories A5
A6
A8
A22
A24
A27
B2
B3
C1
Ser conscient de la potència de la enginyeria genètica animal en l'estudi de les diferents patologies humanes A5
A6
A22
A24
B1
B2
B8
C1
Conèixer els aspectes tecnològics de la inducció de la reporducció i de la transferència de gens per a la introducció de caràcters dessitjables A6
A8
A22
A27
B1
B2
B7
B8
C1
Dominar els aspectes tecnològics de la millora de la producció animal A5
A6
A22
A23
A24
B1
B2
B5
C1
Conèixer els aspectes ètics i biosanitaris vinculats a la biotecnologia animal A5
A6
A22
A23
A24
B1
B2
B5
B7
B10
C1

Continguts
Tema Subtema
TEMA 1. INTRODUCCIÓ A LA BIOTECNOLOGIA ANIMAL Definició i objectius. Referent històric de la biotecnologia animal. Fonaments metodològics. Consideracions socials. Principals aplicacions en l'àmbit biomèdic, ambiental i de producció animal.
TEMA 2. ANIMALS COM A REACTIUS DE LABORATORI Poblacions naturals i de laboratori. Efectes de la selecció, consanguinitat, deriva genètica i variabilitat genètica. Estandarització genètica. Transgenització i mutagènesi dirigida. Control de la puresa genètica. Prevenció de la contaminació genètica.
TEMA 3. DESENVOLUPAMENT ANIMAL Epigènesi. Desenvolupament. Fecundació. Reacció acrosomal i cortical. Flux de calci. Zona pelúcida. Segmentació i gastrulació. Mòrula i Blàstul. Ectoderm, Endoderm i Mesoderm. Organogènesi.
TEMA 4. MICROMANIPULACIÓ DE CÈL·LULES EMBRIONÀRIES I FECUNDACIÓ IN VITRO (FIV) Història de la micromanipulació. Aparells de micromanipulació. Procediments més comuns de micromanipulació. Inseminació artificial. Les primeres FIV. FIV en mamífers i en l'espècie humana. Procediments alternatius a la FIV. Fecundació mitjançant microinjecció d'espermatozous. Mètodes derivats. Reconstrucció d'òvuls per la fecundació in vitro. Congelació de gàmetes i embrions. Problemes i futur de la FIV.
TEMA 5. TÈCNIQUES DE CLONATGE Introducció. Clonatge per transferència nuclear. Principals problemes i dificultats. Genome reprogramming. Sincronització cel·lular. Perspectives i aplicacions. "Dolly, Polly i Molly". Clonatge terapèutic.
TEMA 6. FONAMENTS DE LA MANIPULACIÓ GENÈTICA DE CÈL·LULES ANIMALS Transferència de DNA a cèl·lules animals. Generalitats. Transfecció transitòria i estable. Etapes limitants en la transferència del DNA. Localització del DNA al nucli. La unitat transcripcional. Elements coadjuvants de la transferència. Gens selectors i marcadors. Elements d'integració. Amplicacons i replicons. Tipus de vectors.
TEMA 7. TÈCNIQUES DE TRANSFERÈNCIA DE DNA Mètodes físico-químics de transferència de DNA. Co-precipitació amb fosfat càlcic. Polications. Microinjecció i microprojectils. Complexes amb proteïnes. Electroporació. Vectors virals. Estratègies d'inhibició de l'expressió gènica. RNA d'interferència.
TEMA 8. TRANSGÈNESI ANIMAL I Conceptes bàsics. Mètodes d'obtenció d'animals transgènics. Variables i problemes de cada mètode. Animals transgènics amb integració dirigida per recombinació homòloga: knockouts i knockins. Mètodes de selecció de la recombinació homòloga. Disseny experimental per l'obtenció d'un ratolí knockout. Ús del "gene targeting" per l'anàlisi de l'expressió gènica. Knockouts condicionals i el sistema Cre-LoxP. Altres utilitats del sistema Cre-LoxP: enginyeria cromosòmica i sistemes d'activació i repressió gènica irreversibles. Knockdowns. Tècniques d'RNAi i morfolinos en animals sencers
TEMA 9. TRANSGÈNESI ANIMAL II Animals transgènics amb integració no específica. Aplicacions a la ciència bàsica. Anàlisi de la regulació gènica. Anàlisi de la sobreexpressió i expressió ectòpica de gens. Sistemes de control de l'expressió. Identificació de nous gens amb tècniques "d'enhancer-promoter" i "gene-traps". Bancs de dades de Gene-trap. Animals transgènics en la recerca aplicada. Models animals en malalties humanes: malaltiesmonogèniques i multifactorials. Aplicacions biotecnològiques dels transgènics: animals transgènics com a bioreactors. Animals modificats genèticament amb valor afegit. Animals transgènics i xenotransplantaments.
TEMA 10. MÈTODES DE PRODUCCIÓ EN CÈL·LULES ANIMALS Significat i utilitat. Cultius a gran escala. Bioreactors per a cèl·lules animals. Recuperació de proteïnes. Producció industrial de proteïnes en cultius de cèl·lules de mamífers. Producció de virus per a vacunes humanes. Producció de proteïnes plasmàtiques d'ús terapèutic. Producció d'hormones i citoquines. Producció d'anticossos monoclonals a partir d'hibridomes.
TEMA 11. MANIPULACIÓ DE L'EXPRESSIÓ GÈNICA EN ORGANISMES: TERÀPIA GÈNICA Definició. Patologies diana. Teràpia gènica de la línia germinal. Sistemes d'expressió gènica teixit-específic. Utilització de vectors vírics i liposomes per a la transferència gènica a l'organisme. Estratègies per a la teràpia gènica de malalties genètiques. Medicina regenerativa.
TEMA 12. APLICACIÓ DE LA TRANSGÈNESI A LA RAMADERIA Introducció. Creixement i composició del cos. Rutes bioquímiques i qualitat dels productes. Granja de gens. Resistència a malalties.
TEMA 13. TRANSGÈNICS I PATOLOGIA I Diabetes mellitus. Obesitat. Utilització d'animals transgènics pel desenvolupament de nous protocols de teràpia gènica per aquestes malalties.
Càncer. Estudi d'oncogènesi i antioncogènesi en animals transgènics.
TEMA 14. TRANSGÈNICS I PATOLOGIA II Utilització d'animals transgènics en neurociències. Utilització d'animals transgènics en l'envelliment.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe Hores fora de classe (**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
 
Sessió Magistral
32 64 96
Seminaris
5 7.5 12.5
Pràctiques a laboratoris
15 15 30
 
Atenció personalitzada
1 0 1
 
Proves de desenvolupament
4 8 12
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Presentació de l'assignatura
Sessió Magistral Expossició dels continguts de l'assignatura
Seminaris Treball en profunditat d'un tema (monogràfic)
Pràctiques a laboratoris Apicació i experimentació pràctica/teòrica d'alguns continguts de l'assignatura

Atenció personalitzada
 
Sessió Magistral
Seminaris
Pràctiques a laboratoris
Descripció
Atenció al despatx 104. Cal avisar prèviament per e-mail (miquel.mulero@urv.cat)

Avaluació
  Descripció Pes
Seminaris Expossició i presentació de les informacions vinculades al seminari 10%
Pràctiques a laboratoris 2-3 Preguntes a l'exàmen final relacionat amb les pràctiques 15%
Proves de desenvolupament
 
Altres comentaris i segona convocatòria

En el procés d'avaluació es valoraran els diferents aspectes que conformen l'aprenentatge de l'assignatura: coneixements adquirits, assitència i participació en el desenvolupament de l'assignatura (presentacions alumnes 10% de la nota). Per la qualificació final es valoraran majoritàriament els coneixements de l'alumnes a través d'una prova de síntesi (75%); l'assistència i participació a pràctiques serà indispensable per superar amb èxit l'avaluació i s'avaluarà a través d'un exàmen de pràctiques (15% de la nota).


Fonts d'informació

Bàsica A.Pühler, Igenieria genética en animales, 1995, Acribia
L.M.Houdebine, Animal Transgenesis and Cloning, 2003, Willey
J.Perera, Ingenieria genética. vol II. Expresión de DNA en sistemas heterólogos , 2002, Síntesis
J.A.F.Tresguerres, Biotecnología aplicada a medicina, 2002, Díaz de Santos
D.T.Curiel, Adenoviral vector for gene therapy, 2002, Academic Press
T.F.Kresina, An introduction to molecular medicine and gene therapy, 2001, Willey
M.M.Ranga, Animal Biotechnology, 2002, Agrobios

 

Complementària D.Bueno i Torrens, Òrgans a la carta. Cèl·lules mare, clonatge terapèutic i medicina regenerativa., 2005, Omnis Cellula
P.Esponda, Seres del futuro. De la fecundación in vitro a los clónicos., 2000, Libertarias
J.D.Watson, ADN. El secreto de la vida, 2003, Taurus

Recomanacions


Assignatures que es recomana haver cursat prèviament
BIOLOGIA CEL·LULAR/19051001
BIOQUÍMICA/19051011
FISIOLOGIA ANIMAL/19051015
GENÈTICA MOLECULAR/19051019
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent