DADES IDENTIFICATIVES 2012_13
Assignatura (*) VACUNES I FÀRMACS BIOTECNOLÒGICS Codi 19052220
Ensenyament
Biotecnologia (2005)
Cicle 2n
Descriptors Crèd. Crèd. teoria Crèd. pràctics Tipus Curs Període
4.5 3 1.5 Optativa Primer
Llengua d'impartició
Català
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
MULERO ABELLÁN, MIGUEL
Adreça electrònica miquel.mulero@urv.cat
manuel.suarez@urv.cat
Professors/es
MULERO ABELLÁN, MIGUEL
SUÁREZ RECIO, MANUEL
Web
Descripció general i informació rellevant L’assignatura pretèn dotar a l’estudiant de biotecnologia del llenguatge i els coneixements bàsics en farmacologia i immunologia per entendre com determinats tipus de productes biotecnològics es trasnformen en medicaments, sent la vacuna un exemple emblemàtic del procés. El llenguatge après ha de permetre comunicar-se amb els professionals que es troben a la indústria farmacèutica, és a dir investigadors científics, farmacèutics, farmacòlegs clínics o especialistes de “marketing” farmacèutic. El coneixement i anàlisi detallat dels productes biotecnològics presents en el mercat posarà les bases per valorar la situació actual i les perspectives dels productes biotecnològics com agents terapèutics humans. En conclusió, es pretèn que l’estudiant assoleixi nocions bàsiques que el preparin per a una potencial incorporació a la indústria farmacèutica.
Com a conseqüència de l'extinció del pla d'estudis que estàs cursant, en aquesta assignatura es realitza a través de tutoria (excepte en els estudis de l'ETSE). Per a més informació cal consultar l'horari d'atenció personalitzada del professor.

Continguts
Tema Subtema
1. BIOTECNOLOGIA EN LA INDÚSTRIA FARMACÈUTICA Introducció. Història de la indústria farmacèutica. Principals biofàrmacs. Estat actual de la biotecnologia i aplicacions a la indústria farmacèutica. Impacte de la biotecnologia i genòmica en el procés de desenvolupament de fàrmacs. Farmacoeconomia.
2. DESENVOLUPAMENT DE NOUS FÀRMACS A L'ERA POSTGENÒMICA Compostos "hit" i "lead". Elecció de la patologia i diana biològica. Validació d'una diana. Compostos "lead" i desenvolupament de nous fàrmacs. Química in silico. Cribatge. Optimització del compost. Altres estratègies terapèutiques.
3. TECNOLOGIES I PROCESSOS BIOFARMACÈUTICS EN EL DESENVOLUPAMENT DE FÀRMACS Data mining, clonatge molecular i caracterització. Aïllament gènic. Sistemes d'expressió proteica. Optimització molecular per augmentar expressió proteica. Disseny racional. Exemples: Sandostatin, Norvir, Enbrel. Procés de desenvolupament de fàrmacs. Assaigs clínics.
4. FONTS DE BIOFÀRMACS I ANÀLISI DEL PRODUCTE FINAL Sistemes de producció de biofàrmacs. E.coli com a font de proteïnes recombinants terapèutiques. Expressió de proteïnes recombinants en sistemes de cultius cel·lulars animals. Sistemes de producció addicionals: Llevats, fongs, animals transgènics, molses i insectes. Contaminants basats en proteïnes. Eliminació de les formes alterades de la proteína d'interès. Detecció d'impureses basades en proteïnes. Electroforèsi capilar. HPLC. Espectrometria de masses. Aproximacions immunològiques per la detecció de contaminants. Endotoxines i altres contaminants pirògens.
5. FARMACOCINÈTICA I FARMACODINÀMIA DELS BIOFÀRMACS Introducció. Escalatge al·lomètric. Particulartitats farmacocinètiques i farmacodinàmiques de pèptids i proteïnes. Absorció i biodisponibilitat. Eliminació i metabolisme. Glicosilació i estabilitat proteica. "Chemical marking". Proteòlisi. Vies d'administració preferencials
6. VACUNES I Vacunes com a fàrmacs immunoactivadors específics basats en el processament d'antígens. Identificació del tipus de vacunes pel seu orígen i compossició. Vacunes sintètiques, recombinants, anti-idiotip. La immunologia dels adjuvants. Aplicacions de les vacunes: malalties infeccioses, autoimmunes i càncer. Perspectives en el desenvolupament de noves vacunes
7. VACUNES II De la seqüència genòmica al descobriment de vacunes. Vacunes enfront meningococ-B. Aproximacions in silico, transcriptòmica i proteòmica. Identificació de l'antigenoma en patògens. "Reverse Vaccinology"
8. ANTICOSSOS MONOCLONALS I IMMUNOTOXINES Definir immunoglobulines i antisèrums com a fàrmacs immunoactivadors específics passius. Distingir immunoglobulina d'antisèrum. Situar els anticossos monoclonals, els anticossos monoclonals humanitzats i les immunotoxines en aquest context. Caracteritzar farmacològicament aquests productes. Identificar els productes d'aquest tipus actualment comercialitzats.
9. PÈPTIDS SINTÈTICS I FÀRMACS INFORMACIONALS Caracteritzar farmacològicament aquests productes. Estudiar els anàlegs de la somatostatina i la gonadorelina com exemples de peptoides. DNA i RNA sintètics. Hibridons i/o oligonucleòtids antisense. L'estratègia triplex amb oligonucleòtids. RNAs d'interferència: Mecanismes d'acció i potencial terapèutic.
10. PROTEÏNES RECOMBINANTS APLICADES A LA TERAPÈUTICA HUMANA Les formulacions d'insulina, un exemple de farmacotècnia. Les insulines no naturals. Discutir els problemes amb les proteïnes recombinants: Identificar altres productes d'aquest tipus actualment en el mercat. Les citocines recombinants en la terapàutica humana. El cas dels interferons i les seves aplicacions terapèutiques. Els falsos receptors recombinants.
11. CÈL·LULES MARE I TERÀPIA GÈNICA SOMÀTICA COM A PRODUCTES BIOTECNOLÒGICS Relevància clínica. Cèl·lules mare com a fàrmacs. Aplicacions terapèutiques. Pell artificial. Teràpia gènica somàtica. Teràpia gènica tumoral, cardiovascular i antiinfecciosa.
13. NOUS ANTIMICROBIANS Introducció. Mètodes d'obtenció de beta-lactàmics (penicil·lines, cefalosporines, monolactamas, inhibidors de betalactamases). Aminoglicòsids (estreptomicina, neomicina, gentamicina, kanamicina). Tetraciclines. Macròlids. Lincomicina. Antibiòtics peptídics. Altres antibiòtics. Tècniques recombinants aplicades a la producció d'antibiòtics. Antibiòtics híbrids.
14. APLICACIONS DE LA GENÒMICA, TRASNCRIPTÒMICA I PROTEÒMICA EN LA BIOTECNOLOGIA FARMACÈUTICA Identificació i validació de noves dianes terapèutiques. Mètodes de rastreig de gens de malalties. "Druggable genome and proteome". DNA microarrays i protein arrays. SNPs i farmacogenòmica.

Atenció personalitzada
Descripció
Atenció al despatx 106. Cal avisar prèviament per mail (miquel.mulero@urv.cat)

Avaluació
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Fonts d'informació
Bàsica J.M Walker, Molecular Biology and Biotechnology, tercera, Royal Society of Chemistry (1993)
G. Walsh, Biopharmaceuticals: Biochemistry and Biotechnology, tercera, Willey (1998)
O.Kayser, Pharmaceutical Biotechnology. Drug Discovery and Clinical Applications, segona, Willey (2003)
G.Grandi, Genomics, proteomics and vaccines, primera, Willey (2004)
S.C.Gad, Handbook of Pharmaceutical Biotechnology, primera, Willey (2007)
M.Gibaldi, Biotchnology and Biopharmaceuticals. Transforming proteins and genes into drugs, segona, Willey (2003)
Texas University, Virtual laboratory of Pharmaceutical Biotechnology, , 2005

Complementària

(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent