Codi |
|
A4 |
Dominar la bioquímica, cinètica i mecanismes dels enzims, del metabolisme i la seva regulació. |
A7 |
Conéixer els principis, la instrumentació i les aplicacions de les principals tècniques d'anàlisi i separació de biomolècules. |
A11 |
Dominar les tècniques de laboratori, especialment dels àmbits bioquímic, microbiològic i de biologia molecular. |
A13 |
Tenir capacitat d'analitzar dades (resultats, fer tractament estadístics) propis del camp científic. |
A23 |
Descriure i explicar aspectes d'investigacions o avenços biotecnològics recents. |
A27 |
Valorar l'impacte socio-econòmic i les implicacions bioètiques dels diferents processos biotecnològics. |
B1 |
Aprendre a aprendre. |
B3 |
Aplicar el pensament crític, lògic i creatiu. |
B5 |
Treballar de forma autònoma amb iniciativa i responsabilitat personal. |
B6 |
Habilitat per a treballar en equip, com a membre de l'equip o com a líder. |
B8 |
Capacitat per analitzar críticament la informació. |
B10 |
Habilitat de comunicar de forma eficient, oral i escrita, en varietat de formes i a diverses audiències. |
C1 |
Dominar la comprensió d'anglès escrit i oral i tenir-ne un nivell mínim d'expressió. |
C2 |
Utilitzar com a usuari les eines bàsiques en TIC. |
C5 |
Expressar-se correctament (tant de forma oral com escrita) en català i en castellà. |
Objectius |
Competències |
Conèixer els diferents tipus d'aliments i la seva composició |
A4
|
B1 B3 B10
|
|
Coneixer els nous aliments i valorar la seva necessitat en el món actual |
A23 A27
|
B1 B3 B5 B6 B8 B10
|
C1 C2 C5
|
Comprendre que és la seguretat alimentària i prendre consciència de la seva importància |
A27
|
B1 B3
|
C2
|
Analitzar aliments |
A7 A11 A13
|
B1 B3 B6
|
C5
|
Tema |
Subtema |
1. Conceptes genèrics d'alimentació |
Nutrients, aliments i dieta |
2. Components dels aliments i la seva funcionalitat en els aliments |
Glúcids, polisacàrids i fibra dels aliments. Reaccions d'enfosquiment
Lípids i reaccions d'oxidació
Proteïnes: aminoàcids essencials i tipus de proteïnes
Minerals
vitamines |
3. L'aigua |
propietats i disponibilitat de l'aigua dels aliments |
4. Taules de composició dels aliments |
Taules de composició dels aliments.
Contingut calòric dels aliments |
5. Classificació dels aliments |
Sistema de classificació. Grups d'aliments |
6. Característiques, composició i transformacions bioquímiques dels aliments |
Alimentos d'orígen vegetal
aliments d’orígen animal
Olis i greixos |
7. Substàncies tòxiques dels aliments |
Tòxics naturals.
Contaminació química.
Contaminació biológica |
8. Additius dels aliments |
Tipus d'additius. Funcions |
9. Aliments transgènics |
Aliments transgènics |
10. Aliments funcionals |
Aliments funcionals |
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe |
Hores fora de classe |
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
1 |
0 |
1 |
|
Sessió Magistral |
|
25 |
36.5 |
61.5 |
Pràctiques a laboratoris |
|
15 |
15 |
30 |
Presentacions / exposicions |
|
4 |
15 |
19 |
|
Atenció personalitzada |
|
1 |
0 |
1 |
|
Proves objectives de preguntes curtes |
|
2 |
0 |
2 |
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
Introducció als aliments |
Sessió Magistral |
Exposició dels continguts de l'assignatura |
Pràctiques a laboratoris |
Aplicar, a nivell pràctic, la teoría d'un àmbit de coneixement en un context determinat |
Presentacions / exposicions |
Exposició oral per part dels alumnes d'un tema concret. realitzat en grup |
|
Atenció personalitzada |
Sessió Magistral |
Pràctiques a laboratoris |
Presentacions / exposicions |
|
Descripció |
Desptax 110
correu electronic: mariacinta.blade@urv.cat |
|
|
Descripció |
Pes |
Pràctiques a laboratoris |
assistència a pràctiques i redacció d'una memòria amb la discussió dels resulats |
20% |
Presentacions / exposicions |
Contingut i desenvolupament de l'exposició |
20% |
Proves objectives de preguntes curtes |
Exàmen final |
60% |
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
Es necessari obtenir un mínim de 5 sobre 10 en cadascuna de les proves d'avaluació per fer la mitjana i aprovar l'assignatura. L'avaluació a la segona convocatòria serà exactament igual a la primera convocatòria |
Bàsica |
FENNEMA, O.R., Química de los alimentos, , Acribia
|
ADRIAN, J.: Análisis nutricional de los alimentos, Acribia, 2000 ALAIS, C i LINDEN, G: Food Biochemistry. Ellis Horwood, 1991 ALEMANY, M.: Enciclopedia de la Dietas. Planeta, Barcelona, 1995 ASTIASARÁN, I: Alimentos: composición y propiedades, McGraw-Hill Interamericana, 2000 BADUI, S.: QuÌmica de los Alimentos, Pearson Education , Mexic 1999. BELITZ, H.D. i GROSCH, W: Química de los alimentos. Ed Acribia, 1997. CARRETERO, M.L. i GÓMEZ, M.D.: Tablas de composición de los alimentos españoles, Miniesterio de Sanidad y Consumo, 1999 CHEFTEL, J-C; CHEFTEL, H. i BESANÇON, P.: Introducción a la Bioquímica y Tecnología de los Alimentos. Ed. Acribia, Zaragoza 1977 (reimpressió 1992). CUBERO, N.; MONFERRER, A.; VILLALTA,J. Aditivos alimentarios. Madrid Mundi-Prensa A. Madrid Vicente 2002 COULTATE, T.P.: Food, the chemistry of its components. 3 edicio. Royal Society of Chemistry, 1999. ENSHIGER, A.H.; ENSHIGER, M.E.; KOLANDE, J.E. i ROBSON, J.R.: Foods & Nutrition Encyclopedia (2 edició). CRC Press, Boca raton, 1994 FENNEMA, O.R.; Química de los alimentos, Acribia, 2000 (esta l'edicio antiga) ESKIN, N.A.M.: Biochemistry of foods. Academic Press, 1990 JAY, J.M. Microbiología moderna de los alimentos EDICIó 4ª ed. Zaragoza Acribia DL 2002 LEE, B.H.: Fundamentos de biotecnologia de los alimentos, Acribia, 2000 MADRID, A. i MADRID, J.: Los aditivos en los alimentos: según la Unión Europea y la legislación española; AMV Ediciones, Mundi Prensa, 2000 MATAIX VERDÚ , J. Tabla de composición de alimentos españoles. 3a ed. Universidad de Granada. Instituto de Nutrición MATISSEK, R.: Análisis de los alimentos: fundamentos, métodos, aplicaciones; Acribia, 1998 MAZZA, G.: Alimentos funcionales: aspectos bioquímicos y de procesado, Acribia, 2000 MOREIRAS, O.: Tablas de composición de alimentos. 3a. ed. ampliada. Madrid Pirámide 1999. PEDAUYÉ, J.: Alimentos transgénicos: la nueva revolución verde, McGraw-Hill, 2000 PRIMO YÚFERA, E: Química de los alimentos. Ed. Síntesis 1997 RAMSDEN, E.N.: Biochemistry and Food Science. S. Thornes, 1995 RAMÓN, D.: Els Gens que mengem la manipulació.genética dels aliments, 2a ed., Bromera, 2000 RIECHMANN, J. Qué son los alimentos transgénicos ¿cómo van a influir en la economía mundial? : ¿Cuáles son los riesgos para la salud humana? : ¿Para qué se producen? Barcelona RBA 2002 SHI, J; MAZZA, G. I LE MAGUER, M. Functional foods biochemical and processing aspects Boca Raton CRC Press cop. 2002 SHIBAMOTO, T. i BJELDANES, L.F. Introducción a la toxicología de los alimentos Zaragoza Acribia DL 1996 THOULON-PAGE, C.H.: Nutrientes, Alimentos y Teconologías Alimentarias. Masson, Barcelona, 1996 |
Complementària |
ADRIAN, J., Análisis nutricional de los alimentos, , Acribia, 2000
ALAIS, C i LINDEN, G, Food Biochemistry, , Ellis Horwood, 1991
ASTIASARÁN, I, Alimentos: composición y propiedades, McGraw-Hill Interamericana, 2000,
ALEMANY, M, Enciclopedia de la Dietas, , Planeta, Barcelona, 1995
BADUI, S.:, QuÌmica de los Alimentos, , Pearson Education
BELITZ, H.D. i GROSCH, W, Química de los alimentos, , Ed Acribia
CARRETERO, M.L. i GÓMEZ, M.D., Tablas de composición de los alimentos españoles, , Miniesterio de Sanidad y Consumo, 1999
CUBERO, N.; MONFERRER, A.; VILLALTA,J., Aditivos alimentarios, , Madrid Mundi-Prensa
COULTATE, T.P., Food, the chemistry of its components., , Royal Society of Chemistry
ENSHIGER, A.H.; ENSHIGER, M.E.; KOLANDE, J.E. i ROBSON, J.R., Foods & Nutrition Encyclopedia, , CRC Press
JAY, J.M., Microbiología moderna de los alimentos, , Acribia
LEE, B.H., Fundamentos de biotecnologia de los alimentos, , Acribia
MADRID, A. i MADRID, J., Los aditivos en los alimentos: según la Unión Europea y la legislación española, , AMV Ediciones
MATAIX VERDÚ , J., Tabla de composición de alimentos españoles, , Universidad de Granada. Instituto de Nutrición
MATISSEK, R., Análisis de los alimentos: fundamentos, métodos, aplicaciones, , Acribia
MOREIRAS, O., Tablas de composición de alimentos, , Madrid Pirámide
PEDAUYÉ, J., Alimentos transgénicos: la nueva revolución verde, , McGraw-Hill
|
|
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent |
|