DADES IDENTIFICATIVES 2011_12
Assignatura (*) BIOQUÍMICA DELS ALIMENTS Codi 19052224
Ensenyament
Biotecnologia (2005)
Cicle 2n
Descriptors Crèd. Crèd. teoria Crèd. pràctics Tipus Curs Període
4.5 3 1.5 Optativa Primer
Llengua d'impartició
Català
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
BLADÉ SEGARRA, MARIA CINTA
Adreça electrònica mariacinta.blade@urv.cat
gemma.pujol@urv.cat
luismelchor.gallart@urv.cat
begona.muguerza@urv.cat
Professors/es
BLADÉ SEGARRA, MARIA CINTA
PUJOL PERPIÑA, GEMMA
GALLART MILLAN, LUIS MELCHOR
MUGUERZA MARQUÍNEZ, MARIA BEGOÑA
Web http://www.sre.urv.cat
Descripció general i informació rellevant Diferents tipus d'aliments, nous aliments (aliments transgènics i funcionals) i seguretat alimentaria

Competències
Codi  
A4 Dominar la bioquímica, cinètica i mecanismes dels enzims, del metabolisme i la seva regulació.
A7 Conéixer els principis, la instrumentació i les aplicacions de les principals tècniques d'anàlisi i separació de biomolècules.
A11 Dominar les tècniques de laboratori, especialment dels àmbits bioquímic, microbiològic i de biologia molecular.
A13 Tenir capacitat d'analitzar dades (resultats, fer tractament estadístics) propis del camp científic.
A23 Descriure i explicar aspectes d'investigacions o avenços biotecnològics recents.
A27 Valorar l'impacte socio-econòmic i les implicacions bioètiques dels diferents processos biotecnològics.
B1 Aprendre a aprendre.
B3 Aplicar el pensament crític, lògic i creatiu.
B5 Treballar de forma autònoma amb iniciativa i responsabilitat personal.
B6 Habilitat per a treballar en equip, com a membre de l'equip o com a líder.
B8 Capacitat per analitzar críticament la informació.
B10 Habilitat de comunicar de forma eficient, oral i escrita, en varietat de formes i a diverses audiències.
C1 Dominar la comprensió d'anglès escrit i oral i tenir-ne un nivell mínim d'expressió.
C2 Utilitzar com a usuari les eines bàsiques en TIC.
C5 Expressar-se correctament (tant de forma oral com escrita) en català i en castellà.

Objectius d'aprenentatge
Objectius Competències
Conèixer els diferents tipus d'aliments i la seva composició A4
B1
B3
B10
Coneixer els nous aliments i valorar la seva necessitat en el món actual A23
A27
B1
B3
B5
B6
B8
B10
C1
C2
C5
Comprendre que és la seguretat alimentària i prendre consciència de la seva importància A27
B1
B3
C2
Analitzar aliments A7
A11
A13
B1
B3
B6
C5

Continguts
Tema Subtema
1. Conceptes genèrics d'alimentació Nutrients, aliments i dieta
2. Components dels aliments i la seva funcionalitat en els aliments Glúcids, polisacàrids i fibra dels aliments. Reaccions d'enfosquiment
Lípids i reaccions d'oxidació
Proteïnes: aminoàcids essencials i tipus de proteïnes
Minerals
vitamines
3. L'aigua propietats i disponibilitat de l'aigua dels aliments
4. Taules de composició dels aliments Taules de composició dels aliments.
Contingut calòric dels aliments
5. Classificació dels aliments Sistema de classificació. Grups d'aliments
6. Característiques, composició i transformacions bioquímiques dels aliments Alimentos d'orígen vegetal
aliments d’orígen animal
Olis i greixos
7. Substàncies tòxiques dels aliments Tòxics naturals.
Contaminació química.
Contaminació biológica
8. Additius dels aliments Tipus d'additius. Funcions
9. Aliments transgènics Aliments transgènics
10. Aliments funcionals Aliments funcionals

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe Hores fora de classe (**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
 
Sessió Magistral
25 36.5 61.5
Pràctiques a laboratoris
15 15 30
Presentacions / exposicions
4 15 19
 
Atenció personalitzada
1 0 1
 
Proves objectives de preguntes curtes
2 0 2
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Introducció als aliments
Sessió Magistral Exposició dels continguts de l'assignatura
Pràctiques a laboratoris Aplicar, a nivell pràctic, la teoría d'un àmbit de coneixement en un context determinat
Presentacions / exposicions Exposició oral per part dels alumnes d'un tema concret. realitzat en grup

Atenció personalitzada
 
Atenció personalitzada
Sessió Magistral
Pràctiques a laboratoris
Presentacions / exposicions
Descripció
Desptax 110 correu electronic: mariacinta.blade@urv.cat

Avaluació
  Descripció Pes
Pràctiques a laboratoris assistència a pràctiques i redacció d'una memòria amb la discussió dels resulats 20%
Presentacions / exposicions Contingut i desenvolupament de l'exposició 20%
Proves objectives de preguntes curtes Exàmen final 60%
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Es necessari obtenir un mínim de 5 sobre 10 en cadascuna de les proves d'avaluació per fer la mitjana i aprovar l'assignatura.

L'avaluació a la segona convocatòria serà exactament igual a la primera convocatòria


Fonts d'informació

Bàsica FENNEMA, O.R., Química de los alimentos, , Acribia

ADRIAN, J.: Análisis nutricional de los alimentos, Acribia, 2000

ALAIS, C i LINDEN, G: Food Biochemistry. Ellis Horwood, 1991

ALEMANY, M.: Enciclopedia de la Dietas. Planeta, Barcelona, 1995

ASTIASARÁN, I: Alimentos: composición y propiedades, McGraw-Hill Interamericana, 2000

BADUI, S.: QuÌmica de los Alimentos, Pearson Education , Mexic 1999.

BELITZ, H.D. i GROSCH, W: Química de los alimentos. Ed Acribia, 1997.

CARRETERO, M.L. i GÓMEZ, M.D.: Tablas de composición de los alimentos españoles, Miniesterio de Sanidad y Consumo, 1999

CHEFTEL, J-C; CHEFTEL, H. i BESANÇON, P.: Introducción a la Bioquímica y Tecnología de los Alimentos. Ed. Acribia, Zaragoza 1977 (reimpressió 1992).

CUBERO, N.; MONFERRER, A.; VILLALTA,J. Aditivos alimentarios. Madrid Mundi-Prensa A. Madrid Vicente 2002

COULTATE, T.P.: Food, the chemistry of its components. 3 edicio. Royal Society of Chemistry, 1999.

ENSHIGER, A.H.; ENSHIGER, M.E.; KOLANDE, J.E. i ROBSON, J.R.: Foods & Nutrition Encyclopedia (2 edició). CRC Press, Boca raton, 1994

FENNEMA, O.R.; Química de los alimentos, Acribia, 2000 (esta l'edicio antiga)

ESKIN, N.A.M.: Biochemistry of foods. Academic Press, 1990

JAY, J.M. Microbiología moderna de los alimentos EDICIó 4ª ed. Zaragoza Acribia DL 2002

LEE, B.H.: Fundamentos de biotecnologia de los alimentos, Acribia, 2000

MADRID, A. i MADRID, J.: Los aditivos en los alimentos: según la Unión Europea y la legislación española; AMV Ediciones, Mundi Prensa, 2000

MATAIX VERDÚ , J. Tabla de composición de alimentos españoles. 3a ed.  Universidad de Granada. Instituto de Nutrición

MATISSEK, R.: Análisis de los alimentos: fundamentos, métodos, aplicaciones; Acribia, 1998

MAZZA, G.: Alimentos funcionales: aspectos bioquímicos y de procesado, Acribia, 2000

MOREIRAS, O.: Tablas de composición de alimentos. 3a. ed. ampliada. Madrid Pirámide 1999.

PEDAUYÉ, J.: Alimentos transgénicos: la nueva revolución verde, McGraw-Hill, 2000

PRIMO YÚFERA, E: Química de los alimentos. Ed. Síntesis 1997

RAMSDEN, E.N.: Biochemistry and Food Science. S. Thornes, 1995

RAMÓN, D.: Els Gens que mengem la manipulació.genética dels aliments, 2a ed., Bromera, 2000

RIECHMANN, J. Qué son los alimentos transgénicos ¿cómo van a influir en la economía mundial? : ¿Cuáles son los riesgos para la salud humana? : ¿Para qué se producen? Barcelona RBA 2002

SHI, J; MAZZA, G. I LE MAGUER, M. Functional foods biochemical and processing aspects Boca Raton CRC Press cop. 2002

SHIBAMOTO, T. i BJELDANES, L.F. Introducción a la toxicología de los alimentos Zaragoza Acribia DL 1996

THOULON-PAGE, C.H.: Nutrientes, Alimentos y Teconologías Alimentarias. Masson, Barcelona, 1996

Complementària ADRIAN, J., Análisis nutricional de los alimentos, , Acribia, 2000
ALAIS, C i LINDEN, G, Food Biochemistry, , Ellis Horwood, 1991
ASTIASARÁN, I, Alimentos: composición y propiedades, McGraw-Hill Interamericana, 2000,
ALEMANY, M, Enciclopedia de la Dietas, , Planeta, Barcelona, 1995
BADUI, S.:, QuÌmica de los Alimentos, , Pearson Education
BELITZ, H.D. i GROSCH, W, Química de los alimentos, , Ed Acribia
CARRETERO, M.L. i GÓMEZ, M.D., Tablas de composición de los alimentos españoles, , Miniesterio de Sanidad y Consumo, 1999
CUBERO, N.; MONFERRER, A.; VILLALTA,J., Aditivos alimentarios, , Madrid Mundi-Prensa
COULTATE, T.P., Food, the chemistry of its components., , Royal Society of Chemistry
ENSHIGER, A.H.; ENSHIGER, M.E.; KOLANDE, J.E. i ROBSON, J.R., Foods & Nutrition Encyclopedia, , CRC Press
JAY, J.M., Microbiología moderna de los alimentos, , Acribia
LEE, B.H., Fundamentos de biotecnologia de los alimentos, , Acribia
MADRID, A. i MADRID, J., Los aditivos en los alimentos: según la Unión Europea y la legislación española, , AMV Ediciones
MATAIX VERDÚ , J., Tabla de composición de alimentos españoles, , Universidad de Granada. Instituto de Nutrición
MATISSEK, R., Análisis de los alimentos: fundamentos, métodos, aplicaciones, , Acribia
MOREIRAS, O., Tablas de composición de alimentos, , Madrid Pirámide
PEDAUYÉ, J., Alimentos transgénicos: la nueva revolución verde, , McGraw-Hill

Recomanacions


(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent