DADES IDENTIFICATIVES 2011_12
Assignatura (*) LABORATORI DE BIOQUÍMICA I MICROBIOLOGIA ENOLÒGIQUES Codi 19052227
Ensenyament
Biotecnologia (2005)
Cicle 2n
Descriptors Crèd. Crèd. teoria Crèd. pràctics Tipus Curs Període
4.5 0 4.5 Optativa Segon
Llengua d'impartició
Català
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
BELTRAN CASELLAS, GEMMA
Adreça electrònica gemma.beltran@urv.cat
estibaliz.mateo@urv.cat
marta.sancho@urv.cat
Professors/es
BELTRAN CASELLAS, GEMMA
MATEO ALESANCO, ESTÍBALIZ
SANCHO FORNER, MARTA
Web
Descripció general i informació rellevant Coneixer les metodologies bàsiques per fer un seguiment d'una fermentació alcohòlica i malolàctica, així com saber interpretar-ne els resultats. Conèixer les característiques morfològiques, fisiològiques i moleculars dels microorganismes implicats en els processos enològics. Controlar i estabilitzar els vins des de el punt de vista microbiològic.

Competències
Codi  

Objectius d'aprenentatge
Objectius Competències

Continguts
Tema Subtema
1.- Seguiment d'una Fermentació Alcohòlica
- Determinació dels sucres
- Determinació de Nitrogen
- Seguiment de la població de llevats
- Analisis del vi final
2.- Seguiment d'una Fermentació Malolàctica
- Determinació de l'àcid màlic
3.- Identificació de microorganismes per tècniques bioquímiques i morfològiques.
- Creixement en medis selectius
- Prova Gram
- Prova catalasa
- Observació al microscopi
4.- Determinació del Factor killer en els llevats



Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe Hores fora de classe (**) Hores totals
Activitats Introductòries
2 0 2
 
Pràctiques a laboratoris
65 20 85
Presentacions / exposicions
4 8 12
Treballs
0 10 10
 
Atenció personalitzada
1.5 0 1.5
 
Proves objectives de preguntes curtes
2 0 2
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Presentació dels diferents blocs temàtiques de la assignatura.
Pràctiques a laboratoris a) Microbiologia enològica. b) Bioquímica enològica.
Presentacions / exposicions Exposició dels resultats obtinguts durant les pràctiques de laboratori.
Treballs Elaboració d’un informe de pràctiques.

Atenció personalitzada
 
Atenció personalitzada
Descripció
L’alumne pot fer les consultes que cregui convenients durant l’horari d’atenció dels professors.

Avaluació
  Descripció Pes
Presentacions / exposicions Exposició del treball realitzat durant les pràctiques de laboratori, així com discussió dels resultats. 25%
Treballs Presentació de l'informe de laboratori, on s'indiqui el treball realitzat i es discuteixin els resultats obtinguts. 25%
Proves objectives de preguntes curtes Preguntes curtes de raonament concret. Imprescindible aprobar aquest item per superar l’assignatura. 45%
Altres

Comportament i actitud durant les pràctiques

5%
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Fonts d'informació

Bàsica

Guió de Pràctiques de l'assignatura

CARRASCOSA, A.V., MUÑOZ, R., GONZALEZ, R. Microbiología del Vino, AMV Ediciones, Madrid, 2005

SUAREZ, J.A., Levaduras vínicas: funcionalidad y uso en bodega, Ediciones Mundi Prensa, Madrid, 1997

SUAREZ, J.A. & B. IÑIGO, Microbiología enológica, Ediciones Mundi Prensa, Madrid, 1990

RIBEREAU-GAYON, P, DUBOURDIEU, D, DONECHE, B, LONVAUD, A, Traité d’oenologie. Microbiologie du vin, Ed. Dunod, Paris, 1998. (versión en Inglés, 2000)

Complementària

Recomanacions

Assignatures que es recomana cursar simultàniament
BIOQUÍMICA I MICROBIOLOGIA ENOLÒGIQUES/19052226

Assignatures que es recomana haver cursat prèviament
BIOQUÍMICA/19051011
MICROBIOLOGIA I/19051012
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent