DADES IDENTIFICATIVES 2008_09
Assignatura BIOTECNOLOGIA MICROBIANA Codi 19052228
Ensenyament
Biotecnologia (2005)
Cicle 2on
Descriptors Crèd. Crèd. teoria Crèd. pràctics Tipus Curs Període
4.5 3 1.5 Optativa Primer
Llengua d'impartició
Anglès
Castellà
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
CORDERO OTERO, RICARDO ROMÁN
Adreça electrònica ricardo.cordero@urv.cat
0
Professors/es
CORDERO OTERO, RICARDO ROMÁN
RODRÍGUEZ PORRATA, BORIS ALEJANDRO
Web
Descripció general i informació rellevant El interés de este curso es brindar a los estudiantes una visión crítica y creativa del uso de microorganismos desarrollados por ingeniería genética en aplicaciones de relevancia biotecnológica como son: la producción de alimentos, enzimas de aplicación industrial, carburantes, la salud humana.

Competències
Codi  
A9 Conéixer en profunditat els microorganismes, tant procariotes com eucariotes, i els virus, així com la diversitat de metabolismes present als procariotes, i les seves possibilitats d'aprofitament biotecnològic.
A11 Dominar les tècniques de laboratori, especialment dels àmbits bioquímic, microbiològic i de biologia molecular.
B2 Capacitat d'anàlisi i de síntesi.
B3 Aplicar el pensament crític, lògic i creatiu.
C1 Dominar la comprensió d'anglès escrit i oral i tenir-ne un nivell mínim d'expressió.
C3 Desenvolupar la vida personal i professional tenint una perspectiva àmplia, global i solidària del món.

Objectius d'aprenentatge
Objectius Competències
Conéixer en profunditat els microorganismes, tant procariotes com eucariotes, i els virus, així com la diversitat de metabolismes present als procariotes, i les seves possibilitats d'aprofitament biotecnològic. Dominar les tècniques de laboratori, especialment dels àmbits bioquímic, microbiològic i de biologia molecular. A9
A11
Capacitat d'anàlisi i de síntesi. Aplicar el pensament crític, lògic i creatiu. B2
B3
Dominar la comprensió d'anglès escrit i oral i tenir-ne un nivell mínim d'expressió. Desenvolupar la vida personal i professional tenint una perspectiva àmplia, global i solidària del món. C1
C3

Continguts
Tema Subtema
1. La biotecnología microbiana: conceptos teóricos, historia y áreas de incidencia
2. Disponibilidad y selección de modelos microbianos biotecnológicos
3. Ingeniería genética del metabolismo microbiano
4. Técnicas de creación y selección de mutantes microbianos con interés biotecnológico
5. Estrategias biotecnológicas en el desarrollo de bacterias para uso industrial y agropecuario
6. Los microorganismos como productores de biomoléculas
7. Microorganismos biotecnológicamente desarrollados para la industria de aromas y biocarburantes
8. La levadura como modelo y herramienta en el conocimiento de la célula eucariotas superiores y su aplicación en la medicina
9. Desarrollo de microorganismos en el área de la nano-biotecnología

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe Hores fora de classe (**) Hores totals
Activitats Introductòries
2 0 2
 
Sessió Magistral
25 38 63
Pràctiques a través de TIC
2 6 8
Pràctiques a laboratoris
20 10 30
 
Atenció personalitzada
2 0 2
 
Proves objectives de preguntes curtes
3 4.5 7.5
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries En las clases teóricas se presentarán los fundamentos científicos y prácticos para la comprensión de la bibliografía que los alumnos han de presentar en la segunda parte de la clase siguiente. De este modo solamente la primera clase teórica no contará con la participación activa de los alumnos.
Sessió Magistral A partir de la segunda clase se propondrá a los alumnos la dinámica siguiente: 40 min serán ocupados por el profesor para impartir los conceptos básicos de la bibliografía a presentarse por parte de los alumnos en la segunda parte de la clase siguiente. 25 min para la presentación de un artículo por parte de los alumnos 15 min para las preguntas por parte del auditorio 25 min para la presentación de un segundo artículo por parte de los alumnos 15 min para las preguntas por parte del auditorio.
Pràctiques a través de TIC Los alumnos responsables de la exposición deberán presentar en la web de la asignatura la o las posibles respuestas usando cualquiera de los soportes existentes en internet.
Pràctiques a laboratoris Desarrollar modificaciones genéticas de microorganismos y evaluarlos a nivel molecular y fisiológico.

Atenció personalitzada
 
Atenció personalitzada
Descripció
Los alumnos contarán con un horario de consulta semanal para resolver dudas concretas de la asignatura.

Avaluació
  Descripció Pes
Sessió Magistral La capacidad de debatir y responder a preguntas de los temas impartidos durante las clases magistrales. 40
Pràctiques a laboratoris Reconocimiento de los puntos críticos para el desarrollo de microorganismos genéticamente modificado. 20
Proves objectives de preguntes curtes Cuestionario escritote los artículos científicos estudiados en clase. 40
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Fonts d'informació

Bàsica

Complementària

Recomanacions


Assignatures que es recomana haver cursat prèviament
MICROBIOLOGIA I/19051012
MICROBIOLOGIA II/19051013
PROTEÒMICA/19052028