Codi |
|
A1 |
Aplicar coneixements de càlcul numèric, mètodes numèrics, informàtica i bioestadística. |
A5 |
Conéixer l'estructura i funcionament dels diversos sistemes biològics, als diferents nivells: molecular, cel.lular, metabòlic, fisiològic, d'organisme i d'ecosistema. |
A9 |
Conéixer en profunditat els microorganismes, tant procariotes com eucariotes, i els virus, així com la diversitat de metabolismes present als procariotes, i les seves possibilitats d'aprofitament biotecnològic. |
A11 |
Dominar les tècniques de laboratori, especialment dels àmbits bioquímic, microbiològic i de biologia molecular. |
A12 |
Aplicar adequadament les diverses tècniques i metodologies de DNA recombinant, i les seves aplicacions. |
A13 |
Tenir capacitat d'analitzar dades (resultats, fer tractament estadístics) propis del camp científic. |
A14 |
Dissenyar protocols experimentals de laboratori i aplicar-los. |
A15 |
Dominar les tècniques de cultius de microorganismes i de cèl.lules d'organismes pluricel.lulars. |
A17 |
Manipular amb seguretat materials químics i biològics i valorar els seus riscos. |
A25 |
Definir protocols normalitzats i validar processos i productes a nivell industrial. |
A28 |
Assegurar les disposicions legals dictades per la UE i altres administracions en aspectes de biotecnologia. |
B1 |
Aprendre a aprendre. |
B2 |
Capacitat d'anàlisi i de síntesi. |
B3 |
Aplicar el pensament crític, lògic i creatiu. |
B4 |
Resoldre problemes de forma efectiva. |
B5 |
Treballar de forma autònoma amb iniciativa i responsabilitat personal. |
B9 |
Capacitat per establir prioritats i objectius i planificar el temps de forma efectiva. |
B10 |
Habilitat de comunicar de forma eficient, oral i escrita, en varietat de formes i a diverses audiències. |
C1 |
Dominar la comprensió d'anglès escrit i oral i tenir-ne un nivell mínim d'expressió. |
C2 |
Utilitzar com a usuari les eines bàsiques en TIC. |
C3 |
Desenvolupar la vida personal i professional tenint una perspectiva àmplia, global i solidària del món. |
C4 |
Moure’s amb facilitat per l’espai europeu i per la resta del món. |
C5 |
Expressar-se correctament (tant de forma oral com escrita) en català i en castellà. |
Objectius |
Competències |
Conèixer diferents aspectes relacionats amb el món dels microorganismes en els aliments |
A9 A11 A15
|
B1
|
|
Saber descriure quina és la microbiota normal dels aliments |
A11 A12 A14 A15
|
B2 B3 B4
|
|
Conèixer i aplicar les tècniques de conservació dels aliments |
A5 A9 A17 A25 A28
|
B1 B3 B4 B9
|
|
Conèixer les tècniques d'estudi dels microorganismes. |
A9 A11 A14 A15
|
|
|
Conèixer les necessitats nutricionals i les capacitats metabòliques dels microorganismes |
A5
|
|
|
Conèixer i determinar quins tipus d'alteracions microbianes es produeixen en els aliments |
A9 A11 A14 A17
|
B1 B3 B4 B5
|
C1 C2
|
Conèixer quines són les malalties relacionades amb la presència dels microorganismes en els aliments |
A5 A9
|
B2 B3
|
C3
|
Conèixer quina estructura i mecanisme d'acció tenen les toxines microbianes |
A5 A9
|
|
|
Conèixer i fer servir adequadament el vocabulari i la terminologia pròpies de la Microbiologia dels microorganismes d'interès industrial. |
A9
|
B1 B2 B10
|
C1 C2 C4 C5
|
Aprendre a planificar i programar experiments en tot el seu conjunt, des de la previsió del material necessari fins la lectura dels resultats |
A1 A9 A11 A12 A13 A14 A15 A17 A25
|
B1 B4 B5
|
C1 C2 C4 C5
|
Tema |
Subtema |
Tema 1. |
1.1.- Introducció a la microbiologia dels aliments:
1.2.- Antecedents històrics.
|
Tema 2. |
Condicions que influeixen en el desenvolupament de los microorganismes en els aliments. Contaminació dels aliments.
2.1. Fonts naturals.
2.2. Contaminació dels aliments durant la seva manipulació i industrialització.
|
Tema 3. |
Microorganismes associats als aliments:
3.1. Microbiota inicial.
3.2. Microorganismes patògens.
3.3. Microorganismes productors d’alteracions.
3.4. Metodologia de la pressa i processament de les mostres. Tècniques de recompte i identificació de microorganismes.
3.5. Tècniques moleculars aplicades a l’anàlisi microbiològic d’aliments.
3.6. Tècniques ràpides d’identificació dels microorganismes als aliments
|
Tema 4. |
Principis generals de l’alteració dels aliments:
4.1. Criteris de comestibilitat.
4.2. Causes de alteració.
4.3. Classificació dels aliments segon la facilitat amb que se alteren.
4.4. Factors que determinen el número i classe de microorganismes en els aliments.
4.5. Factors que influeixen en el creixement microbià en els aliments.
4.6. Canvis causats per els microorganismes.
|
Tema 5. |
Principis generals de la conservació dels aliments:
5.1. Mètodes de conservació.
5.2. Asèpsia.
5.3. Eliminació dels microorganismes.
5.4. Manteniment de les condicions anaeròbies.
|
Tema 6. |
Principis generals dels sistemes de controls de processos a la indústria agro-alimentària. |
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe |
Hores fora de classe |
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
1 |
0 |
1 |
|
Sessió Magistral |
|
20 |
30 |
50 |
Presentacions / exposicions |
|
6 |
0 |
6 |
Debats |
|
4 |
0 |
4 |
Pràctiques a laboratoris |
|
15 |
7.5 |
22.5 |
|
Atenció personalitzada |
|
1 |
0 |
1 |
|
Proves objectives de preguntes curtes |
|
1.5 |
0 |
1.5 |
Proves de desenvolupament |
|
1.5 |
0 |
1.5 |
Proves orals |
|
1.5 |
0 |
1.5 |
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
Presentació genèrica de l' assignatura. |
Sessió Magistral |
Exposició teòrica dels blocs temàtics a l’aula. |
Presentacions / exposicions |
Exposició i discusió a l'aula d'un article científic. |
Debats |
Debat per part de la resta d'alumnes de l'article exposat |
Pràctiques a laboratoris |
Realització de pràctiques al laboratori, en grups de 2-3 persones, on es requerirà un informe de grup de cadascuna de les pràctiques. |
|
Sessió Magistral |
Pràctiques a laboratoris |
Atenció personalitzada |
Activitats Introductòries |
Proves objectives de preguntes curtes |
Proves de desenvolupament |
|
Descripció |
Horari d'atenció: Josep Cano, Alberto Stchigel, Dimarts, Dimecres, 16-18 h. Fac. Medicina - Reus |
|
|
Descripció |
Pes |
Sessió Magistral |
Exposició oral del temari amb l'ajut de presentacions Power point |
opcional |
Presentacions / exposicions |
Article científic en angles |
Obligatori 20 % |
Debats |
Participació activa |
opcional |
Pràctiques a laboratoris |
Treball en el laboratori, i presentació. |
Obligatori.
20 % |
Proves objectives de preguntes curtes |
Problemes, esquemes i preguntes sobre els temes teòrics. |
60 % |
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
Estudis previs: Es preguntarà aleatòriament, avanç de començar una pràctica, sobre els conceptes bàsics per desenvolupar la mateixa. |
Bàsica |
Yousef, A.E.; Carlstrom, C, . Microbiología de los alimentos: manual de laboratorio, Acribia, Zaragoza. 2006
Madigan, M. T.; Martinko, J. M.; Parker, J. Brock, Biología de los microorganismos, Ed. Prentice Hall, Madrid, 2003
Roberts, D; Hooper, W.; Greenwood, M. , Microbiología práctica de los alimentos. Métodos para el examen de los microorganismos de los alimentos de interés para la salud pública. , Acribia, Zaragoza, 2000
ICMSF, . Microorganismos de los alimentos: Análisis microbiológico en la gestión de la seguridad alimentaria. Vol VII, Acribia, Zaragoza, 2004
Forsythe, S. J. , Higiene de los alimentos. Microbiología y HACCP, Acribia, Zaragoza, 2002
Doyle, M. P., Beuchat L. R., Food Microbiology: Fundamentals and Frontiers, , 2007
|
|
Complementària |
Alexopoulos, C. J.; Mims, C. W., Introducción a la micología, Ed. Omega, Barcelona, 1985
Gállego Berenguer, J., Manual de parasitologia: morfologia i biologia dels paràsits d'interès sanitari, Edicions Universitat de Barcelona, Barcelona, 2001
Joklik, W. K. [et al.], Microbiología de Zinsser, 20ª ed. Editorial Médica Panamericana, Madrid, 1994
|
|
Assignatures que es recomana haver cursat prèviament |
MICROBIOLOGIA I/19051012 | MICROBIOLOGIA II/19051013 |
|
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent |
|