DADES IDENTIFICATIVES 2011_12
Assignatura (*) MICROBIOLOGIA D'ALIMENTS Codi 19052231
Ensenyament
Biotecnologia (2005)
Cicle 2n
Descriptors Crèd. Crèd. teoria Crèd. pràctics Tipus Curs Període
4.5 3 1.5 Optativa Primer
Llengua d'impartició
Català
Departament Ciències Mèdiques Bàsiques
Coordinador/a
CANO LIRA, JOSÉ FRANCISCO
Adreça electrònica isabel.pujol@urv.cat
josep.cano@urv.cat
albertomiguel.stchigel@urv.cat
roxana.beaz@urv.cat
yasmina.marin@urv.cat
Professors/es
PUJOL BAJADOR, ISABEL
CANO LIRA, JOSÉ FRANCISCO
STCHIGEL GLIKMAN, ALBERTO MIGUEL
BEAZ HIDALGO, ROXANA
MARÍN FÉLIX, YASMINA
Web
Descripció general i informació rellevant Donar a conèixer diferents aspectes relacionats amb el mon dels microorganismes en els aliments: quina es la microbiota normal dels aliments, quines tècniques de conservació es poden aplicar per a la seva preservació, les necessitats nutricionals i les capacitats metabòliques dels microorganismes, quins tipus de alteració produeixen en els aliments, quines son les tècniques microbiològiques emprades al laboratori per el seu enriquiment, aïllament e identificació, i quantificació dels microorganismes, quines son las malalties relacionats amb la presència dels microorganismes en els aliments, quina estructura i mecanisme de accions tenen les toxines microbianes.

Competències
Codi  
A1 Aplicar coneixements de càlcul numèric, mètodes numèrics, informàtica i bioestadística.
A5 Conéixer l'estructura i funcionament dels diversos sistemes biològics, als diferents nivells: molecular, cel.lular, metabòlic, fisiològic, d'organisme i d'ecosistema.
A9 Conéixer en profunditat els microorganismes, tant procariotes com eucariotes, i els virus, així com la diversitat de metabolismes present als procariotes, i les seves possibilitats d'aprofitament biotecnològic.
A11 Dominar les tècniques de laboratori, especialment dels àmbits bioquímic, microbiològic i de biologia molecular.
A12 Aplicar adequadament les diverses tècniques i metodologies de DNA recombinant, i les seves aplicacions.
A13 Tenir capacitat d'analitzar dades (resultats, fer tractament estadístics) propis del camp científic.
A14 Dissenyar protocols experimentals de laboratori i aplicar-los.
A15 Dominar les tècniques de cultius de microorganismes i de cèl.lules d'organismes pluricel.lulars.
A17 Manipular amb seguretat materials químics i biològics i valorar els seus riscos.
A25 Definir protocols normalitzats i validar processos i productes a nivell industrial.
A28 Assegurar les disposicions legals dictades per la UE i altres administracions en aspectes de biotecnologia.
B1 Aprendre a aprendre.
B2 Capacitat d'anàlisi i de síntesi.
B3 Aplicar el pensament crític, lògic i creatiu.
B4 Resoldre problemes de forma efectiva.
B5 Treballar de forma autònoma amb iniciativa i responsabilitat personal.
B9 Capacitat per establir prioritats i objectius i planificar el temps de forma efectiva.
B10 Habilitat de comunicar de forma eficient, oral i escrita, en varietat de formes i a diverses audiències.
C1 Dominar la comprensió d'anglès escrit i oral i tenir-ne un nivell mínim d'expressió.
C2 Utilitzar com a usuari les eines bàsiques en TIC.
C3 Desenvolupar la vida personal i professional tenint una perspectiva àmplia, global i solidària del món.
C4 Moure’s amb facilitat per l’espai europeu i per la resta del món.
C5 Expressar-se correctament (tant de forma oral com escrita) en català i en castellà.

Objectius d'aprenentatge
Objectius Competències
Conèixer diferents aspectes relacionats amb el món dels microorganismes en els aliments A9
A11
A15
B1
Saber descriure quina és la microbiota normal dels aliments A11
A12
A14
A15
B2
B3
B4
Conèixer i aplicar les tècniques de conservació dels aliments A5
A9
A17
A25
A28
B1
B3
B4
B9
Conèixer les tècniques d'estudi dels microorganismes. A9
A11
A14
A15
Conèixer les necessitats nutricionals i les capacitats metabòliques dels microorganismes A5
Conèixer i determinar quins tipus d'alteracions microbianes es produeixen en els aliments A9
A11
A14
A17
B1
B3
B4
B5
C1
C2
Conèixer quines són les malalties relacionades amb la presència dels microorganismes en els aliments A5
A9
B2
B3
C3
Conèixer quina estructura i mecanisme d'acció tenen les toxines microbianes A5
A9
Conèixer i fer servir adequadament el vocabulari i la terminologia pròpies de la Microbiologia dels microorganismes d'interès industrial. A9
B1
B2
B10
C1
C2
C4
C5
Aprendre a planificar i programar experiments en tot el seu conjunt, des de la previsió del material necessari fins la lectura dels resultats A1
A9
A11
A12
A13
A14
A15
A17
A25
B1
B4
B5
C1
C2
C4
C5

Continguts
Tema Subtema
Tema 1. 1.1.- Introducció a la microbiologia dels aliments:
1.2.- Antecedents històrics.
Tema 2. Condicions que influeixen en el desenvolupament de los microorganismes en els aliments. Contaminació dels aliments.
2.1. Fonts naturals.
2.2. Contaminació dels aliments durant la seva manipulació i industrialització.
Tema 3. Microorganismes associats als aliments:
3.1. Microbiota inicial.
3.2. Microorganismes patògens.
3.3. Microorganismes productors d’alteracions.
3.4. Metodologia de la pressa i processament de les mostres. Tècniques de recompte i identificació de microorganismes.
3.5. Tècniques moleculars aplicades a l’anàlisi microbiològic d’aliments.
3.6. Tècniques ràpides d’identificació dels microorganismes als aliments
Tema 4. Principis generals de l’alteració dels aliments:
4.1. Criteris de comestibilitat.
4.2. Causes de alteració.
4.3. Classificació dels aliments segon la facilitat amb que se alteren.
4.4. Factors que determinen el número i classe de microorganismes en els aliments.
4.5. Factors que influeixen en el creixement microbià en els aliments.
4.6. Canvis causats per els microorganismes.
Tema 5. Principis generals de la conservació dels aliments:
5.1. Mètodes de conservació.
5.2. Asèpsia.
5.3. Eliminació dels microorganismes.
5.4. Manteniment de les condicions anaeròbies.
Tema 6. Principis generals dels sistemes de controls de processos a la indústria agro-alimentària.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe Hores fora de classe (**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
 
Sessió Magistral
20 30 50
Presentacions / exposicions
6 0 6
Debats
4 0 4
Pràctiques a laboratoris
15 7.5 22.5
 
Atenció personalitzada
1 0 1
 
Proves objectives de preguntes curtes
1.5 0 1.5
Proves de desenvolupament
1.5 0 1.5
Proves orals
1.5 0 1.5
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Presentació genèrica de l' assignatura.
Sessió Magistral Exposició teòrica dels blocs temàtics a l’aula.
Presentacions / exposicions Exposició i discusió a l'aula d'un article científic.
Debats Debat per part de la resta d'alumnes de l'article exposat
Pràctiques a laboratoris Realització de pràctiques al laboratori, en grups de 2-3 persones, on es requerirà un informe de grup de cadascuna de les pràctiques.

Atenció personalitzada
 
Sessió Magistral
Pràctiques a laboratoris
Atenció personalitzada
Activitats Introductòries
Proves objectives de preguntes curtes
Proves de desenvolupament
Descripció
Horari d'atenció: Josep Cano, Alberto Stchigel, Dimarts, Dimecres, 16-18 h. Fac. Medicina - Reus

Avaluació
  Descripció Pes
Sessió Magistral Exposició oral del temari amb l'ajut de presentacions Power point opcional
Presentacions / exposicions Article científic en angles Obligatori 20 %
Debats Participació activa opcional
Pràctiques a laboratoris Treball en el laboratori, i presentació. Obligatori.
20 %
Proves objectives de preguntes curtes Problemes, esquemes i preguntes sobre els temes teòrics. 60 %
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Estudis previs: Es preguntarà aleatòriament, avanç de començar una pràctica, sobre els conceptes bàsics per desenvolupar la mateixa.


Fonts d'informació

Bàsica Yousef, A.E.; Carlstrom, C, . Microbiología de los alimentos: manual de laboratorio, Acribia, Zaragoza. 2006
Madigan, M. T.; Martinko, J. M.; Parker, J. Brock, Biología de los microorganismos, Ed. Prentice Hall, Madrid, 2003
Roberts, D; Hooper, W.; Greenwood, M. , Microbiología práctica de los alimentos. Métodos para el examen de los microorganismos de los alimentos de interés para la salud pública. , Acribia, Zaragoza, 2000
ICMSF, . Microorganismos de los alimentos: Análisis microbiológico en la gestión de la seguridad alimentaria. Vol VII, Acribia, Zaragoza, 2004
Forsythe, S. J. , Higiene de los alimentos. Microbiología y HACCP, Acribia, Zaragoza, 2002
Doyle, M. P., Beuchat L. R., Food Microbiology: Fundamentals and Frontiers, , 2007

Complementària Alexopoulos, C. J.; Mims, C. W., Introducción a la micología, Ed. Omega, Barcelona, 1985
Gállego Berenguer, J., Manual de parasitologia: morfologia i biologia dels paràsits d'interès sanitari, Edicions Universitat de Barcelona, Barcelona, 2001
Joklik, W. K. [et al.], Microbiología de Zinsser, 20ª ed. Editorial Médica Panamericana, Madrid, 1994

Recomanacions


Assignatures que es recomana haver cursat prèviament
MICROBIOLOGIA I/19051012
MICROBIOLOGIA II/19051013
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent