DADES IDENTIFICATIVES 2011_12
Assignatura (*) AVALUACIÓ I CONTROL DE QUALITAT Codi 19052235
Ensenyament
Biotecnologia (2005)
Cicle 2n
Descriptors Crèd. Crèd. teoria Crèd. pràctics Tipus Curs Període
4.5 3 1.5 Optativa Segon
Llengua d'impartició
Català
Departament Química Analítica i Química Orgànica
Coordinador/a
RIU RUSELL, JORDI
Adreça electrònica jordi.riu@urv.cat
Professors/es
RIU RUSELL, JORDI
Web
Descripció general i informació rellevant La qualitat en tots els seus aspectes és una propietat extremadament valorada en l’actualitat. També els resultats dels laboratoris químics han de ser de qualitat. Aquesta assignatura té per objectiu proporcionar els conceptes teòrics i les nocions pràctiques necessàries per aconseguir una bona qualitat en els resultats d’anàlisi química. Els objectius més detallats que es persegueixen són: - saber la importància de la qualitat en la societat actual. - entendre que el terme qualitat no vol dir el mateix en tots els productes o serveis. - entendre les implicacions de la qualitat en la globalitat de l'empresa. - seleccionar el sistema de qualitat adequat per les necessitats del laboratori d'anàlisi. - distingir entre sistemes de qualitat obligatoris i voluntaris. - diferenciar entre normalització, certificació i acreditació. - identificar i distingir algunes de les normes de qualitat a nivell nacional i internacional. - validar adequadament un mètode analític. - calcular paràmetres de qualitat fonamentals com traçabilitat i incertesa. - avaluar la importància de les referències en el laboratori analític, i identificar-ne algunes. - controlar adequadament la qualitat dels resultats analítics. - emprar eines estadístiques per controlar els resultats analítics.

Competències
Codi  
A10 Apreciar la variabilitat i complexitat inherents als sistemes biològics.
A11 Dominar les tècniques de laboratori, especialment dels àmbits bioquímic, microbiològic i de biologia molecular.
A13 Tenir capacitat d'analitzar dades (resultats, fer tractament estadístics) propis del camp científic.
A14 Dissenyar protocols experimentals de laboratori i aplicar-los.
B1 Aprendre a aprendre.
B2 Capacitat d'anàlisi i de síntesi.
B3 Aplicar el pensament crític, lògic i creatiu.
B4 Resoldre problemes de forma efectiva.
B8 Capacitat per analitzar críticament la informació.
C2 Utilitzar com a usuari les eines bàsiques en TIC.
C3 Desenvolupar la vida personal i professional tenint una perspectiva àmplia, global i solidària del món.

Objectius d'aprenentatge
Objectius Competències
entendre que el terme qualitat no vol dir el mateix en tots els productes o serveis. B1
B8
saber la importància de la qualitat en la societat actual. B1
B8
entendre les implicacions de la qualitat en la globalitat de l'empresa B1
C3
seleccionar el sistema de qualitat adequat per les necessitats del laboratori d'anàlisi. A10
A13
B1
B2
B3
C2
distingir entre sistemes de qualitat obligatoris i voluntaris B1
B3
diferenciar entre normalització, certificació i acreditació B1
B2
B3
identificar i distingir algunes de les normes de qualitat a nivell nacional i internacional B1
B2
B3
validar adequadament un mètode analític A11
A13
A14
B1
calcular paràmetres de qualitat fonamentals com traçabilitat i incertesa A10
A13
A14
B2
B3
C2
avaluar la importància de les referències en el laboratori analític, i identificar-ne algunes. B2
B3
C2
controlar adequadament la qualitat dels resultats analítics. A13
B1
B3
B4
C2
emprar eines estadístiques per controlar els resultats analítics. A13

Continguts
Tema Subtema
Introducció a la qualitat. Principis bàsics
La qualitat total. Sistemes de qualitat. La qualitat al laboratori d’anàlisi.
Normalització, certificació i acreditació Aplicacions a l'anàlisi (bio)química
Normatives Família ISO 9000
UNE-EN ISO/IEC 17025
Control i assegurament de la qualitat al laboratori d’anàlisi (bio)química - Validació de mètodes analítics
- Paràmetres de qualitat dels mètodes analítics
- Tècniques per a l’avaluació i control de la qualitat

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe Hores fora de classe (**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
 
Sessió Magistral
22 22 44
Presentacions / exposicions
11 22 33
Treballs
10 20 30
 
Atenció personalitzada
2 0 2
 
Proves objectives de preguntes curtes
2 0 2
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Introducció a l'assignatura
Sessió Magistral Fonaments de l'assignatura
Presentacions / exposicions Els alumnes es dividiran en grups i realitzaran un treball relacionat amb el tema, el qual serà exposat públicament.
Treballs Treballs curts individuals sobre temes particulars de l'assignatura.

Atenció personalitzada
 
Atenció personalitzada
Presentacions / exposicions
Treballs
Descripció
Aclarir dubtes al despatx del professor.

Avaluació
  Descripció Pes
Presentacions / exposicions Treball final per grups. Exposició i continguts del treball 25%
Treballs Exercicis de presentació individual al llarg del curs 35%
Proves objectives de preguntes curtes Examen escrit final 40%
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Segona convocatòria: 100% examen segona convocatòria


Fonts d'informació

Bàsica R. Compañó, A. Ríos, Garantía de la calidad en los laboratorios analíticos, Ed. Síntesis, Última edició disponible
S. Sagrado, M.J. Medina, E. Bonet, Y. Martín, Manual práctico de calidad en los laboratorios. Enfoque ISO 17025, Ed. Aenor, Última edició disponible
M.A. Colomer, A. Zaragoza, Gestió i control de la qualitat, Ed. de la Universitat de Lleida, Última edició disponible
J.M. Andrade, Conceptos de calidad en la industria y laboratorios de análisis químicos, Universidade da Coruña, Servicio de publicacións, Última edició disponible
Prichard, F. Elizabeth, Quality assurance in analytical chemistry, Wiley, Última edició disponible
Roger Wood, Anders Nilsson, Harriet Wallin, Quality in the food analysis laboratory, Cambridge : The Royal society of Chemistry , Última edició disponible
Werner Funk, Vera Dammann, Gerhild Donnevert, Quality assurance in analytical chemistry : applications in environmental, food, and materials analysis, biotechnology, and medical engineering, VCH, Última edició disponible
Brynn Hibbert, Quality assurance for the analytical chemistry laboratory, Oxford University Press, Última edició disponible
J. Andrés Vasconcellos, Quality assurance for the food industry : a practical approach, CRC Press, Última edició disponible

Complementària

Recomanacions


(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent