DADES IDENTIFICATIVES 2012_13
Assignatura (*) APLICACIONS ECOLÒGIQUES, FARMACÈUTIQUES I INDUSTRIALS DELS PRODUCTES NATURALS Codi 19052236
Ensenyament
Biotecnologia (2005)
Cicle 2n
Descriptors Crèd. Crèd. teoria Crèd. pràctics Tipus Curs Període
6 4.5 1.5 Optativa Primer
Llengua d'impartició
Català
Departament Química Analítica i Química Orgànica
Coordinador/a
CASTILLÓN MIRANDA, SERGIO
Adreça electrònica sergio.castillon@urv.cat
Professors/es
CASTILLÓN MIRANDA, SERGIO
Web
Descripció general i informació rellevant L'objectiu general és donar a l'alumne una visió general dels metabolits primaris i secundaris incloent les seves característiques estructurals, biosintètiques, ecologiques i sobre tot les seves aplicacions

Competències
Codi  
A3 Utilitzar adequadament les bases de la química general i química orgànica: estructura atòmica i molecular, grups funcionals, reaccions químiques i síntesi química.
A13 Tenir capacitat d'analitzar dades (resultats, fer tractament estadístics) propis del camp científic.
B1 Aprendre a aprendre.
B2 Capacitat d'anàlisi i de síntesi.
B3 Aplicar el pensament crític, lògic i creatiu.
B4 Resoldre problemes de forma efectiva.
B5 Treballar de forma autònoma amb iniciativa i responsabilitat personal.
C1 Dominar la comprensió d'anglès escrit i oral i tenir-ne un nivell mínim d'expressió.
C5 Expressar-se correctament (tant de forma oral com escrita) en català i en castellà.

Objectius d'aprenentatge
Objectius Competències
Conèixer e identificar els principals grups de Productes Naturals i les característiques distintives de cadascun. A3
A13
B1
B2
B3
B4
B5
C1
C5

Continguts
Tema Subtema
Tema 1. Introducció als Productes Naturals
Bloc 1. Fonaments de Química Orgànica Tema 2. Teoria atòmica i enllaç.
Tema 3. Estereoquímica.
Tema 4. Reactivitat generals dels compostos orgànics
Bloc 2. La Química de la vida. Metabolits primaris Tema 5. Carbohidrats
Tema 6. Aminoàcids i proteïnes
Tema 7. Nucleòsids, nucleòtids i àcids nucleics
Bloc 3. La Química de la vida. Metabolits secundaris Tema 8. Compostos fenòlics
Tema 9. Policètids
Tema 10. Terpenoides
Tema 11. Alcaloides.
Tema 12. Metabolisme secundari i ecologia
Bloc 4. Aplicacions industrials dels productes naturals Tema 13.Els productes naturals com a font de fàrmacs.
Tema 14. Ús d'enzims en síntesi industrial

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe Hores fora de classe (**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 1 2
 
Sessió Magistral
30 45 75
Treballs
5 15 20
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària
15 22.5 37.5
 
Atenció personalitzada
0.5 0 0.5
 
Proves objectives de preguntes curtes
6 9 15
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Seminari-presentació sobre el programa , objectius, metodologia, bibliografia i avaluació de l'assignatura.
Sessió Magistral Exposició oral per part del professor dels temes que conformen el programa sobre la base de transparències.
Treballs Realització d'un treball en equip i exposició en classe
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària Discusió oral per part de l'alumne sobre els exercicis proposats.
Atenció personalitzada

Atenció personalitzada
 
Atenció personalitzada
Descripció
L'alumne podra fer consultes amb el professor sempre que ho cregui convenient. Per optimitzar el procés, es prega de concertar hora de visita personalment o per e-mail a la següent adreça: yolanda.diaz@urv.cat

Avaluació
  Descripció Pes
Treballs Realització d'un treball de equip sobre algun dels aspectes del programa de l'assignatura 10%
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària discusió oral per part de l'alumne dels problemes proposats 15%
Proves objectives de preguntes curtes Es realitzaran diferents proves al llarg del curs sobre els diferents blocs de l'assignatura. Seran proves de preguntes curtes de caràcter pràctic. 75%
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Fonts d'informació

Bàsica

Paul M. Dewick:" Essentials of Organic Chemistry. For students of pharmacy, medicinal Chemistry and biological chemistry", Wiley, 2006

T.L. Lemke: "Review of organic functional groups. Introduction to medicinal organic chemistry

I. David Reingold: "Organic Chemistry. An introduction emphasizing biological connections", Houghton Mifflin, 2002

Eduardo Primo Yúfera: "Química Organica Básica y aplicada. De la molécula a la industria", volums I i II, Reverté, 1995

J. Alberto Marco: "Química de los productos naturals", Síntesis, 2006

Paloma Ballesteros García, Rosa María Claramunt Vallespí, Dionisia Sanz del Castillo, Enrique Teso Vilar: "Química Orgánica Avanzada", UNED, 2001

B.G. Davies, A. J. Fairbanks: "Carbohydrate Chemistry", OxfordUniversity Press, 2002

Shawn Doonan: "Peptides and Proteins", Tutorial Chemistry Texts, Royal Society of Chemistry, 2002

Shawn Doonan, Nucleic Acids, Tutorial Chemistry Texts, Royal Society of Chemistry, 2004

James R. Hanson. Natural Products. The secondary metabolites, Tutorial Chemistry Texts, RSC, 2003

Complementària

Recomanacions


(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent