DADES IDENTIFICATIVES 2020_21
Assignatura (*) BIOTECNOLOGIA MOLECULAR MICROBIANA Codi 19204121
Ensenyament
Grau de Biotecnologia (2009)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
4 Obligatòria Tercer 2Q
Llengua d'impartició
Català
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
CORDERO OTERO, RICARDO ROMÁN
Adreça electrònica ricardo.cordero@urv.cat
Professors/es
CORDERO OTERO, RICARDO ROMÁN
Web
Descripció general i informació rellevant En el cas d’emergència sanitària que requereixi confinar la població o que impliqui restriccions de mobilitat durant aquest curs, es procurarà adaptar l'activitat docent i l'avaluació. Si es produeix aquesta situació, s'informarà d'aquestes adaptacions a l’espai Moodle de cada assignatura. L'interès d'aquest curs és donar als estudiants una visió crítica i creativa de l'ús de microorganismes desenvolupats per enginyeria genètica en aplicacions de rellevància biotecnològica com són: la producció d'aliments, enzims d'aplicació industrial, carburants, la salut humana.

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A8 Analitzar adequadament dades i resultats experimentals propis dels àmbits de Biotecnologia amb tècniques estadístiques, i saber-los interpretar
 A9 Conèixer en profunditat els microorganismes, tant procariotes com eucariotes, i els virus, així com la diversitat de metabolismes present en els procariotes, i les seves possibilitats d'aprofitament biotecnològic
 A15 Conèixer la diversitat de processos i productes biotecnològics existents, així com els recents avenços biotecnològics, i saber explicar-los i comunicar-los a auditoris diversos
Tipus B Codi Competències Transversals
Tipus C Codi Competències Nuclears

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A8 Conèixer la biologia molecular de sistemes a les seves vesants de genòmica, transcriptòmica, proteòmica i metabolòmica.
 A9 Modificar metabòlicament els models microbians biotecnològics als sectors de l'alimentació, la medicina i l'agricultura.
 A15 Dominar les tècniques de biologia molecular utilitzades per a l'obtenció d'animals i vegetals modificats genèticament, i conèixer les possibilitats d'aplicació de biotecnologia molecular a animals i vegetals.
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge

Continguts
Tema Subtema
1. La biotecnologia microbiana: conceptes teòrics, història i àrees d'incidència
2. Disponibilitat i selecció de models microbians biotecnològics
3. Enginyeria genètica del metabolisme microbià
4. Tècniques de creació i selecció de mutants microbians amb interès biotecnològic
5. Estratègies biotecnològiques en el desenvolupament de bacteris per a ús industrial i agropecuari
6. Els microorganismes com productors de biomoléculas
7. Microorganismes biotecnològicament desenvolupats per a la indústria d'aromes i biocarburants
8. El llevat com model i eina en el coneixement de la cèl·lula eucariotes superiors i la seva aplicació en la medicina

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
2 0 2
Sessió Magistral
A9
25 37 62
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària
A15
4 0 4
Pràctiques a laboratoris
A8
20 10 30
Atenció personalitzada
2 0 2
 
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries En les classes teòriques es presentaran els fonaments científics i pràctics per a la comprensió de la bibliografia que els alumnes han de presentar en la segona part de la classe següent. D'aquesta manera solament la primera classe teòrica no contarà amb la participació activa dels alumnes.
Sessió Magistral A partir de la segona classe es proposarà als alumnes la dinàmica següent: 40 min seran ocupats pel professor per a impartir els conceptes bàsics de la bibliografia a presentar-se per part dels alumnes en la segona part de la classe següent. 25 min per a la presentació d'un article per part dels alumnes 15 min per a les preguntes per part de l'auditori 25 min per a la presentació d'un segon article per part dels alumnes 15 min per a les preguntes per part de l'auditori.
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària Els alumnes responsables de l'exposició haurien de presentar en la web de l'assignatura l'o les possibles respostes usant qualsevol dels suports existents en internet.
Pràctiques a laboratoris Disseny per al desenvolupar modificacions genètiques de microorganismes i avaluar-los a nivell molecular i fisiològic.
Atenció personalitzada Els alumnes contaran amb un horari de consulta setmanal per a resoldre dubtes concrets de l'assignatura.

Atenció personalitzada
Descripció
Els alumnes contaran amb un horari de consulta setmanal per a resoldre dubtes concrets de l'assignatura

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Sessió Magistral
A9
Qüestionari individual escrit d'un article científic similar als fets a classe.
La prova escrita s'ha d'aprovar amb un mínim de cinc per aprovar l'assignatura.
30%
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària
A15
La capacitat de debatre i respondre a preguntes dels temes impartits durant les classes magistrals. 20%
Pràctiques a laboratoris
A8
Reconeixement dels punts crítics per al desenvolupament de microorganismes genèticament modificat. 50%
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria

La segona convocatòria consistirà en un examen de tots els continguts de l'assignatura.

Tot canvi de mobilitat per causes de pandèmia modificarà el format de les classes i el mètode de evalaución.

Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tablets i altres aparells que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista. La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora.


Fonts d'informació

Bàsica , Recombinant Gene Expression, Methods in Molecular Biology Volume 824, 2012
, Recombinant Protein Production in Yeast: Methods and Protocols, Series: Methods in Molecular Biology, Volume: 866, 2012
Satyanarayana, T., Yeast Biotechnology: Diversity and Applications, Kunze, Gotthard (Eds.), 2009
Alexander N. Glazer and Hiroshi Nikaido, Microbial Biotechnology “Fundamentals of Applied Microbiology”, University of California, Berkeley, 2007
Lee Yuan Kun, Microbial Biotechnology “Principles and Applications”, World Scientific Publishing Co. Pte Ltd, 2006
Jose-luis Barredo, Methods in Biotechnology “Microbial Processes and Products”, Humana Press Inc, 2005
Walker, Graeme M, Yeast - Physiology and Biotechnology, John Wiley & Sons, 1998

Microbial biotechnology (2006)by Association of Microbiologsits Annual Conference Dharwad, Karnataka), A. R. Alagawadi

Microbial Biotechnology: Technological Challenges and Developmental Trends (2016) by Bhima. Bhukya, Anjana Devi. Tangutur

Microbial biodegradation and bioremediation (2014)by Surajit Das

Microbial biotechnology: fundamentals of applied microbiology (2007)by Alexander N. Glazer, Hiroshi. Nikaido

Microbial biotechnology : principles and applications (2013)by Yuan-Kun. Lee

Microbial production of food ingredients, enzymes, and nutraceuticals (2013)by B. McNeil, D. B. Archer, Ioannis Giavasis, L. M. Harvey

Microbial biotechnology in agriculture and aquaculture (2005) by Ramesh C. Ray

Molecular biotechnology : principles and applications of recombinant DNA (2010) by Bernard R. Glick, Jack J. Pasternak, Cheryl L. Patten

Yeast physiology and biotechnology (1998) by Graeme M. Walker

Yeast: molecular and cell biology (2012) by Horst Feldmann (Cytologist), Paola. Branduardi

Yeast biotechnology: diversity and Applications (2009) by T. Satyanarayana, Gotthard. Kunze

Biotechnology and biology of trichoderma (2014)by Vijai Kumar. Gupta

Food bioactives: extraction and biotechnology applications (2017)by Munish Puri

Crop improvement through microbial biotechnology (2018)by Ram Prasad, Sarvajeet Singh Gill, Narendra Tuteja

Recombinant protein production in yeast (2012) Bill, Roslyn M., Springer proteomics

The metabolism and molecular physiology of Saccharomyces cerevisiae (2004) J. R. Dickinson & M. Schweizer

Complementària

Recomanacions

Assignatures que en continuen el temari
BIOTECNOLOGIA MOLECULAR ANIMAL I VEGETAL/19204122
DES DELS ORGANISMES MODEL A LA BIOLOGIA HUMANA/19204218


Assignatures que es recomana haver cursat prèviament
BIOQUÍMICA/19204008
BIOLOGIA CEL·LULAR/19204006
METABOLISME DE MICROORGANISMES/19204110
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent