DADES IDENTIFICATIVES 2013_14
Assignatura (*) PROCESSOS I PRODUCTES BIOTECNOLÒGICS Codi 19204125
Ensenyament
Grau de Biotecnologia (2009)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
4 Obligatòria Quart Segon
Llengua d'impartició
Català
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
BORDONS DE PORRATA- DORIA, ALBERT
Adreça electrònica cristina.reguant@urv.cat
albert.bordons@urv.cat
ricardo.cordero@urv.cat
Professors/es
REGUANT MIRANDA, CRISTINA
BORDONS DE PORRATA- DORIA, ALBERT
CORDERO OTERO, RICARDO ROMÁN
Web
Descripció general i informació rellevant Visió general i comprensió de la diversitat de processos i productes que es poden fer amb biotecnologia, dels diferents àmbits farmacèutic, alimentari, ambiental i altres.

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A7 Saber buscar, obtenir, analitzar i interpretar la informació de les principals bases de dades biològiques: genòmiques, transcriptòmiques, proteòmiques, metabolòmiques, taxonòmiques i altres, així com de dades bibliogràfiques, i usar les eines bioinformàtiques bàsiques
 A9 Conèixer en profunditat els microorganismes, tant procariotes com eucariotes, i els virus, així com la diversitat de metabolismes present en els procariotes, i les seves possibilitats d'aprofitament biotecnològic
 A15 Conèixer la diversitat de processos i productes biotecnològics existents, així com els recents avenços biotecnològics, i saber explicar-los i comunicar-los a auditoris diversos
Tipus B Codi Competències Transversals
 B5 Treballar en equip de forma cooperativa i responsabilitat compartida.
 B6 Comunicar informació, idees, problemes i solucions de manera clara i efectiva en públic o en àmbits tècnics concrets.
Tipus C Codi Competències Nuclears
 C3 Gestionar la informació i el coneixement.

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A7 Saber quins són els biocatalitzadors (microorganismes, enzims o altres sistemes biològics) responsables dels diferents processos biotecnològics, seves característiques principals, i els metabolismes implicats.
Entendre els fonaments i criteris de disseny de productes biotecnològics
 A9 Saber quins són els biocatalitzadors (microorganismes, enzims o altres sistemes biològics) responsables dels diferents processos biotecnològics, seves característiques principals, i els metabolismes implicats.
 A15 Conèixer els processos i productes de la Biotecnologia en els diversos sectors econòmics i sintetitzar els coneixements bibliogràfics sobre un procés biotecnològic concret
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
 B5 Contribueix a l’ establiment i aplicació dels processos de treball de l’ equip
Amb la seva forma de comunicar i relacionar-se contribueix a la cohesió del grup
S’ interessa per la importància de l’activitat que es desenvolupa en el grup
 B6 Planifica la comunicació: genera idees, busca informacions, selecciona i ordena la informació, fa esquemes, determina el tipus de públic i els objectius de la comunicació,...
Fa presentacions interessants i convincents
Analitza, valora i respon de manera adequada a les preguntes que se li formulen en una presentació oral
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge
 C3 Localitza i accedeix a la informació de manera eficaç i eficient
Avalua críticament la informació i les seves fonts i la incorpora a la pròpia base de coneixements i al seu sistema de valors
Utilitza la informació comprenent les implicacions econòmiques, legals, socials i ètiques de l’ accés a la informació i el seu ús

Continguts
Tema Subtema
Introducció -Concepte i definicions de Biotecnologia.

-Diversitat de processos i productes biotecnològics als diferents àmbits socio-econòmics.

-Història de la Biotecnologia.

-Sistemes biològics utilitzats en Biotecnologia.
Producció de biomassa microbiana -Producció de microorganismes unicel.lulars

-Producció d'espores bacterianes

-Producció de biomassa fúngica
Producció d'enzims i altres proteïnes -Producció d'enzims

-Producció d'hormones

-Producció d'altres proteïnes
Producció de metabòlits primaris i productes relacionats -Producció de begudes alcohòliques

-Producció d'etanol i altres dissolvents

-Producció d'àcids orgànics

-Productes làctics i altres aliments fermentats

-Producció d'aminoàcids
Producció de metabòlits secundaris -Producció d'antibiòtics

-Producció d'alcaloides

-Producció de pigments
Producció d'altres components biològics -Producció de polisacàrids

-Producció de bioplàstics

-Producció de vitamines

-Transformacions d'esteroides
Aplicacions ambientals -Tractaments biològics d'aigües residuals

-Tractaments biològics de matèria orgànica semisòlida

-Biodegradació de xenobiòtics
Aplicacions analítiques -Biosensors

-Bioassaigs de toxicitat i altres

-Tests mutagènics
Altres aplicacions de la biotecnologia -Aplicacions a la biomineria i la biometalúrgia

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
A15
1 1 2
Sessió Magistral
A15
6 12 18
Treballs
A7
A9
B5
C3
6 18 24
Presentacions / exposicions
B5
B6
20 10 30
Pràctiques de camp/sortides
A15
6 3 9
Atenció personalitzada
2 0 2
 
Proves objectives de tipus test
A9
A15
2 6 8
Proves de desenvolupament
A9
B6
2 6 8
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Comentar com serà el desenvolupament de l'assignatura, les metodologies, els continguts, el sistema d'avaluació i les fonts d'informació.
Sessió Magistral Explicar bàsicament els subtemes de la Introducció.
Treballs Els alumnes, en grups de 2-3, prepararan uns 2 Treballs de revisions bibliogràfics (en forma de review, màxim 5 pàgs., abstract en anglès) sobre productes o processos dels diferents àmbits (farmacèutic, alimentari, ambiental, altres).
Presentacions / exposicions En grups de 2-3, els alumnes faran exposicions (un total de 2) sobre productes o processos biotecnològics dels quals hauran preparat prèviament els Treballs de revisions bibliogràfiques.
Pràctiques de camp/sortides Visites guiades a 2-3 empreses o institucions biotecnològics dels diferents àmbits.
Atenció personalitzada Ajudar i aconsellar als alumnes en els seus dubtes en les cerques bibliogràfiques, en la realització dels Treballs bibliogràfics.

Atenció personalitzada
Descripció
Ajudar i aconsellar als alumnes en els seus dubtes en les cerques bibliogràfiques, en la realització dels Treballs bibliogràfics.

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Treballs
A7
A9
B5
C3
Treballs bibliogràfics escrits per grups, en forma de Review sobre diferents processos, màxim 8 pàg, abstract en anglès 32%
Presentacions / exposicions
B5
B6
Presentació i exposició dels treballs bibliogràfics per grups, en powerpoint. Autoavaluació entre tots tenint en compte claredat, interès, dificultat del tema, forma exposició, i discussió. 32%
Proves objectives de tipus test
A9
A15
Prova objectiva individual escrita de tipus test sobre conceptes bàsics dels continguts dels treballs bibliogràfics presentats per tots els grups 20%
Proves de desenvolupament
A9
B6
Prova objectiva individual escrita amb preguntes de desenvolupament sobre els continguts de les sessions magistrals 16%
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Les proves objetives individuals escrites presencials són obligatòries.

Si la part de Presentacions i Treballs no supera el 32%, caldrà fer Examen final amb un valor del 100%.

Per a 2a convocatòria, es mantindrà la part de la nota de Presentacions i Treballs si són superiors al 32% en total, i caldrà fer la part d'Examen final, mantenint els mateixos %.


Fonts d'informació

Bàsica

Bordons, A., Bioquímica i Microbiologia Industrials, 2, 2002

Glazer, AN, Microbial Biotechnology, , 1995

Oullette, RP, Applications of biotechnology, , 1985

Crueger W, Crueger A, Biotecnologia: manual de microbiologia industrial, , 1993

Rehm HJ, Reed G (ed.), Biotechnology (vols. 1-9), diversos anys

-Altres materials al Moodle, entorn virtual de l'assignatura

Complementària

Recomanacions


Assignatures que es recomana haver cursat prèviament
BIOQUÍMICA/19204008
BIOLOGIA/19204005
GENÈTICA/19204007
QUÍMICA ORGÀNICA/19204101
ESTRUCTURA I FUNCIÓ DE BIOMOLÈCULES/19204107
ENGINYERIA BIOQUÍMICA/19204118
EXPRESSIÓ I REPLICACIÓ GÈNIQUES/19204102
TÈCNIQUES DE BIOQUÍMICA I BIOLOGIA MOLECULAR/19204104
BIOTECNOLOGIA MOLECULAR MICROBIANA/19204121
ENGINYERIA DE BIOREACTORS/19204119
METABOLISME DE MICROORGANISMES/19204110
TECNOLOGIA DEL ADN RECOMBINAT/19204117
BIOLOGIA MOLECULAR DE SISTEMES/19204105
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent