DADES IDENTIFICATIVES 2021_22
Assignatura (*) PROCESSOS I PRODUCTES BIOTECNOLÒGICS Codi 19204127
Ensenyament
Grau en Biotecnologia (2009)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
3 Obligatòria Quart 2Q
Llengua d'impartició
Català
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
CORDERO OTERO, RICARDO ROMÁN
Adreça electrònica ricardo.cordero@urv.cat
Professors/es
CORDERO OTERO, RICARDO ROMÁN
Web
Descripció general i informació rellevant En el cas d’emergència sanitària que requereixi confinar la població o que impliqui restriccions de mobilitat durant aquest curs, es procurarà adaptar l'activitat docent i l'avaluació. Si es produeix aquesta situació, s'informarà d'aquestes adaptacions a l’espai Moodle de cada assignatura. Visió general i comprensió de la diversitat de processos i productes que es poden fer amb biotecnologia, dels diferents àmbits farmacèutic, alimentari, ambiental i altres.

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A7 Saber buscar, obtenir, analitzar i interpretar la informació de les principals bases de dades biològiques: genòmiques, transcriptòmiques, proteòmiques, metabolòmiques, taxonòmiques i altres, així com de dades bibliogràfiques, i usar les eines bioinformàtiques bàsiques
 A9 Conèixer en profunditat els microorganismes, tant procariotes com eucariotes, i els virus, així com la diversitat de metabolismes present en els procariotes, i les seves possibilitats d'aprofitament biotecnològic
 A15 Conèixer la diversitat de processos i productes biotecnològics existents, així com els recents avenços biotecnològics, i saber explicar-los i comunicar-los a auditoris diversos
Tipus B Codi Competències Transversals
 CT5 Comunicació escrita. Comunicar informació de manera clara i precisa a audiències diverses
Tipus C Codi Competències Nuclears

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A7 Saber quins són els biocatalitzadors (microorganismes, enzims o altres sistemes biològics) responsables dels diferents processos biotecnològics, les seves característiques principals, i els metabolismes implicats.
Entendre els fonaments i criteris de disseny de productes biotecnològics
 A9 Saber quins són els biocatalitzadors (microorganismes, enzims o altres sistemes biològics) responsables dels diferents processos biotecnològics, seves característiques principals, i els metabolismes implicats.
 A15 Conèixer els processos i productes de la Biotecnologia en els diversos sectors econòmics i sintetitzar els coneixements bibliogràfics sobre un procés biotecnològic concret
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
 CT5 Produir un text de qualitat, sense errors gramaticals i ortogràfics, amb una presentació formal acurada i un ús adequat i coherent de les convencions formals i bibliogràfiques. (Qualitat)
Construir un text estructurat, clar, cohesionat, ric i d’extensió adequada. (Construcció del discurs)
Elaborar un text adequat a la situació comunicativa, consistent i persuasiu. (Eficàcia)
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge

Continguts
Tema Subtema
Introducció -Concepte i definicions de Biotecnologia.

-Diversitat de processos i productes biotecnològics als diferents àmbits socio-econòmics.

-Història de la Biotecnologia.

-Sistemes biològics utilitzats en Biotecnologia.
Producció de biomassa microbiana -Producció de microorganismes unicel.lulars

-Producció d'espores bacterianes

-Producció de biomassa fúngica
Producció d'enzims i altres proteïnes -Producció d'enzims

-Producció d'hormones

-Producció d'altres proteïnes
Producció de metabòlits primaris i productes relacionats -Producció de begudes alcohòliques

-Producció d'etanol i altres dissolvents

-Producció d'àcids orgànics

-Productes làctics i altres aliments fermentats

-Producció d'aminoàcids
Producció de metabòlits secundaris -Producció d'antibiòtics

-Producció d'alcaloides

-Producció de pigments
Producció d'altres components biològics -Producció de polisacàrids

-Producció de bioplàstics

-Producció de vitamines

-Transformacions d'esteroides
Aplicacions ambientals -Tractaments biològics d'aigües residuals

-Tractaments biològics de matèria orgànica semisòlida

-Biodegradació de xenobiòtics
Aplicacions analítiques -Biosensors

-Bioassaigs de toxicitat i altres

-Tests mutagènics
Altres aplicacions de la biotecnologia -Aplicacions a la biomineria i la biometalúrgia

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
A15
1 0 1
Sessió Magistral
A15
4 10 14
Treballs
A7
A9
5 28 33
Presentacions / exposicions
A15
14 11 25
Atenció personalitzada
2 0 2
 
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Comentar com serà el desenvolupament de l'assignatura, les metodologies, els continguts, el sistema d'avaluació i les fonts d'informació.
Sessió Magistral Explicar bàsicament els subtemes de la Introducció.
Treballs Els alumnes, en grups de 2-3, prepararan uns 2 Treballs de revisions bibliogràfics (en forma de review, màxim 5 pàgs., abstract en anglès) sobre productes o processos dels diferents àmbits (farmacèutic, alimentari, ambiental, altres).
Presentacions / exposicions En grups de 2-3, els alumnes faran exposicions (un total de 2) sobre productes o processos biotecnològics dels quals hauran preparat prèviament els Treballs de revisions bibliogràfiques.
Atenció personalitzada Ajudar i aconsellar als alumnes en els seus dubtes en les cerques bibliogràfiques, en la realització dels Treballs bibliogràfics.

Atenció personalitzada
Descripció
Ajudar i aconsellar als alumnes en els seus dubtes en les cerques bibliogràfiques, en la realització dels Treballs bibliogràfics.

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Treballs
A7
A9
Treballs bibliogràfics escrits per grups, en forma de Review sobre diferents processos, màxim 8 pàg, abstract en anglès 30%
Presentacions / exposicions
A15
Interpel·lació de les memòries escrites al fòrum entre grups de treball. 20%
Altres  

Prova escrita individual sobre els continguts presentats a les classes magistrals i als treballs realitzats pels estudiants.

50%
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Per ser avaluat en 1a convocatòria cal assolir a la prova escrita un mínim de cinc per aprovar l'assignatura.

L'examen de 2a convocatòria serà una prova individual escrita que inclourà els continguts de tota l'assignatura, per l'equivalent del 100% de la nota final.

Tot canvi de mobilitat per causes de pandèmia modificarà el format de les classes i el mètode de evalaución.

Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tablets i altres aparells que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista.

La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora.
Per a la 2a convocatòria es podrà conservar la nota dels treballs i de les exposicions, si aquestes estan aprovades, i caldrà repetir la prova escrita.


Fonts d'informació

Bàsica Bordons, A., Bioquímica i Microbiologia Industrials, 2, , 2002
Glazer, AN, Microbial Biotechnology, , 1995
Oullette, RP, Applications of biotechnology, , 1985
Crueger W, Crueger A, Biotecnologia: manual de microbiologia industrial, , 1993
Rehm HJ, Reed G, Biotechnology (vols. 1-9), , diversos anys

-Altres materials al Moodle, entorn virtual de l'assignatura

Complementària

Búsqueda y recuperación de información en bases de datos de bibliografía científica, Marta Somoza, Ed. TREA

Recomanacions


(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent