DATOS IDENTIFICATIVOS 2022_23
Asignatura (*) PROCESSOS I PRODUCTES BIOTECNOLÒGICS Código 19204127
Titulación
Grau en Biotecnologia (2009)
Ciclo 1r
Descriptores Cr.totales Tipo Curso Periodo Horarios y datos del examen
3 Obligatòria Quart 2Q
Modalidad y lengua de impartición
Departamento Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
CORDERO OTERO, RICARDO ROMÁN
Correo-e ricardo.cordero@urv.cat
Profesores/as
CORDERO OTERO, RICARDO ROMÁN
Web
Descripción general e información relevante

Visió general i comprensió de la diversitat de processos i productes que es poden fer amb biotecnologia, dels diferents àmbits farmacèutic, alimentari, ambiental i altres. Llengua d'impartició: Català, Anglès i Castellà.


Competències
Tipo A Código Competencias Específicas
 A7 Saber buscar, obtenir, analitzar i interpretar la informació de les principals bases de dades biològiques: genòmiques, transcriptòmiques, proteòmiques, metabolòmiques, taxonòmiques i altres, així com de dades bibliogràfiques, i usar les eines bioinformàtiques bàsiques
 A9 Conèixer en profunditat els microorganismes, tant procariotes com eucariotes, i els virus, així com la diversitat de metabolismes present en els procariotes, i les seves possibilitats d'aprofitament biotecnològic
 A15 Conèixer la diversitat de processos i productes biotecnològics existents, així com els recents avenços biotecnològics, i saber explicar-los i comunicar-los a auditoris diversos
Tipo B Código Competencias Transversales
 CT5 Comunicació escrita. Comunicar informació de manera clara i precisa a audiències diverses
Tipo C Código Competencias Nucleares

Resultats d'aprenentage
Tipo A Código Resultados de aprendizaje
 A7 Saber quins són els biocatalitzadors (microorganismes, enzims o altres sistemes biològics) responsables dels diferents processos biotecnològics, les seves característiques principals, i els metabolismes implicats.
Entendre els fonaments i criteris de disseny de productes biotecnològics
 A9 Saber quins són els biocatalitzadors (microorganismes, enzims o altres sistemes biològics) responsables dels diferents processos biotecnològics, seves característiques principals, i els metabolismes implicats.
 A15 Conèixer els processos i productes de la Biotecnologia en els diversos sectors econòmics i sintetitzar els coneixements bibliogràfics sobre un procés biotecnològic concret
Tipo B Código Resultados de aprendizaje
 CT5 Produir un text de qualitat, sense errors gramaticals i ortogràfics, amb una presentació formal acurada i un ús adequat i coherent de les convencions formals i bibliogràfiques. (Qualitat)
Construir un text estructurat, clar, cohesionat, ric i d’extensió adequada. (Construcció del discurs)
Elaborar un text adequat a la situació comunicativa, consistent i persuasiu. (Eficàcia)
Tipo C Código Resultados de aprendizaje

Continguts
tema Subtema
Introducció -Concepte i definicions de Biotecnologia.

-Diversitat de processos i productes biotecnològics als diferents àmbits socio-econòmics.

-Història de la Biotecnologia.

-Sistemes biològics utilitzats en Biotecnologia.
Producció de biomassa microbiana -Producció de microorganismes unicel.lulars

-Producció d'espores bacterianes

-Producció de biomassa fúngica
Producció d'enzims i altres proteïnes -Producció d'enzims

-Producció d'hormones

-Producció d'altres proteïnes
Producció de metabòlits primaris i productes relacionats -Producció de begudes alcohòliques

-Producció d'etanol i altres dissolvents

-Producció d'àcids orgànics

-Productes làctics i altres aliments fermentats

-Producció d'aminoàcids
Producció de metabòlits secundaris -Producció d'antibiòtics

-Producció d'alcaloides

-Producció de pigments
Producció d'altres components biològics -Producció de polisacàrids

-Producció de bioplàstics

-Producció de vitamines

-Transformacions d'esteroides
Aplicacions ambientals -Tractaments biològics d'aigües residuals

-Tractaments biològics de matèria orgànica semisòlida

-Biodegradació de xenobiòtics
Aplicacions analítiques -Biosensors

-Bioassaigs de toxicitat i altres

-Tests mutagènics
Altres aplicacions de la biotecnologia -Aplicacions a la biomineria i la biometalúrgia

Planificació
Metodologías  ::  Pruebas
  Competencias (*) Horas en clase
Horas fuera de clase
(**) Horas totales
Activitats Introductòries
A15
1 0 1
Sessió Magistral
A15
4 10 14
Treballs
A7
A9
5 28 33
Presentacions / exposicions
A15
14 11 25
Atenció personalitzada
2 0 2
 
 
(*) En el caso de docencia no presencial, serán las horas de trabajo con soporte virtual del profesor.
(**) Los datos que aparecen en la tabla de planificación son de carácter orientativo, considerando la heterogeneidad de los alumnos

Metodologies
Metodologías
  descripción
Activitats Introductòries Comentar com serà el desenvolupament de l'assignatura, les metodologies, els continguts, el sistema d'avaluació i les fonts d'informació.
Sessió Magistral Explicar bàsicament els subtemes de la Introducció.
Treballs Els alumnes, en grups de 2-3, prepararan uns 2 Treballs de revisions bibliogràfics (en forma de review, màxim 5 pàgs., abstract en anglès) sobre productes o processos dels diferents àmbits (farmacèutic, alimentari, ambiental, altres).
Presentacions / exposicions En grups de 2-3, els alumnes faran exposicions (un total de 2) sobre productes o processos biotecnològics dels quals hauran preparat prèviament els Treballs de revisions bibliogràfiques.
Atenció personalitzada Ajudar i aconsellar als alumnes en els seus dubtes en les cerques bibliogràfiques, en la realització dels Treballs bibliogràfics.

Atenció personalitzada
descripción
Ajudar i aconsellar als alumnes en els seus dubtes en les cerques bibliogràfiques, en la realització dels Treballs bibliogràfics.

Avaluació
Metodologías Competencias descripción Peso        
Treballs
A7
A9
Treballs bibliogràfics escrits per grups, en forma de Review sobre diferents processos, màxim 8 pàg, abstract en anglès 30%
Presentacions / exposicions
A15
Interpel·lació de les memòries escrites al fòrum entre grups de treball. 20%
Otros  

Prova escrita individual sobre els continguts presentats a les classes magistrals i als treballs realitzats pels estudiants.

50%
 
Otros comentarios y segunda convocatoria

Per ser avaluat en 1a convocatòria cal assolir a la prova escrita un mínim de cinc per aprovar l'assignatura.

L'examen de 2a convocatòria serà una prova individual escrita que inclourà els continguts de tota l'assignatura, per l'equivalent del 100% de la nota final.

Tot canvi de mobilitat per causes de pandèmia modificarà el format de les classes i el mètode de evalaución.

Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tablets i altres aparells que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista.

La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora.
Per a la 2a convocatòria es podrà conservar la nota dels treballs i de les exposicions, si aquestes estan aprovades, i caldrà repetir la prova escrita.


Fonts d'informació

Bàsica Bordons, A., Bioquímica i Microbiologia Industrials, 2, , 2002
Glazer, AN, Microbial Biotechnology, , 1995
Oullette, RP, Applications of biotechnology, , 1985
Crueger W, Crueger A, Biotecnologia: manual de microbiologia industrial, , 1993
Rehm HJ, Reed G, Biotechnology (vols. 1-9), , diversos anys
Wouter H. Hendriks, Martin W.A. Verstegen and László Babinszky, Poultry and pig nutrition, Challenges of the 21st century, Wageningen Academics Publishers, 2019

-Altres materials al Moodle, entorn virtual de l'assignatura

Complementària

Búsqueda y recuperación de información en bases de datos de bibliografía científica, Marta Somoza, Ed. TREA

Recomanacions


(*)La Guía docente es el documento donde se visualiza la propuesta académica de la URV. Este documento es público y no es modificable, excepto en casos excepcionales revisados por el órgano competente o debidamente revisado de acuerdo la normativa vigente.