DADES IDENTIFICATIVES 2019_20
Assignatura (*) PRODUCTES NATURALS D'INTERÈS INDUSTRIAL Codi 19204208
Ensenyament
Grau de Biotecnologia (2009)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
3 Optativa 1Q
Llengua d'impartició
Castellà
Departament Química Analítica i Química Orgànica
Coordinador/a
CASTILLÓN MIRANDA, SERGIO
Adreça electrònica sergio.castillon@urv.cat
Professors/es
CASTILLÓN MIRANDA, SERGIO
Web
Descripció general i informació rellevant El curso aborda en primer lugar la biogénesis de los metabolitos secundarios, y los procedimientos para determinar dichos mecanismos. Seguidamente se tratan los métodos de aislamiento y recuperación de los productos naturales desde sus fuente originales. Por último se tratan los productos naturales en función de sus aplicaciones industriales, como son fármacos, colorantes, aromas y fragancias, etc. En el curso se organizan también seminarios sobre temas de actualidad en relación con los productos naturales como son, la energía, los aditivos alimentarios, patentes, etc.

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A2 Conèixer i aplicar de forma adequada les bases de la química general i química orgànica a les biociències moleculars
 A7 Saber buscar, obtenir, analitzar i interpretar la informació de les principals bases de dades biològiques: genòmiques, transcriptòmiques, proteòmiques, metabolòmiques, taxonòmiques i altres, així com de dades bibliogràfiques, i usar les eines bioinformàtiques bàsiques
 A15 Conèixer la diversitat de processos i productes biotecnològics existents, així com els recents avenços biotecnològics, i saber explicar-los i comunicar-los a auditoris diversos
Tipus B Codi Competències Transversals
Tipus C Codi Competències Nuclears

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A2 Conèixer els principals productes naturals d’ús industrial
Conèixer el origen biogenètic dels productes naturals d’ús industrial
Conèixer les transformacions químiques i o biotecnològiques bàsiques dels productes naturals d’ús industrial
 A7 Desenvolupar habilitats de cerca d’informació química en relació amb les transformacions bàsiques dels productes naturals d’ús industrial
 A15 Conèixer les transformacions químiques i o biotecnològiques bàsiques dels productes naturals d’ús industrial
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge

Continguts
Tema Subtema
1. Introducció. Objectius i organització del curs.
2. Metabolisme primari i secundari. Actualització de conceptes.
3. Extracció de productes del medi natural. Caracterització .
4. Productes naturals amb valor farmacèutic: anticancer, anti-HIV.
5. Bio-pesticides.
6. Fibres.
7. Aromes, fragàncies.
8. Colorants.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
Sessió Magistral
A2
A15
15 15 30
Seminaris
A2
A7
A15
10 15 25
Presentacions / exposicions
A2
A7
4 16 20
Atenció personalitzada
1 0 1
 
Proves objectives de preguntes curtes
A2
A15
2 0 2
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Introducció de l’assignatura, el programa, el seus objectius i la forma d’avaluació
Sessió Magistral 2. Metabolisme primari i secundari. Actualització de conceptes
3. Extracció de productes del medi natural. Caracterització
4. Productes naturals amb valor farmacèutic: anticancer, anti-HIV, etc.
5. Bio-pesticides
6. Fibres
7. Aromes, fragancies
8. Colorants
Seminaris Semiaris sobre aspectes concrets relacionats amb els temes impartirs en les sessions magistrals
Presentacions / exposicions Preparació per part dels alumnes de treballs sobre productes naturals i que presentaran de forma oral. Aquests treballs auran de considerar

-Aplicació industrial
-origen biogenétic
-process d'extracció
-Transformacións industrials
-implicacions economiques i etiques
Atenció personalitzada Hi haurà una hora a la setmana per atenció als estudiants de forma individualitzada

Atenció personalitzada
Descripció
De 13 a 14 tots els dimecres

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Seminaris
A2
A7
A15
Sesions de presentació de aspectes concrets en relació amb els productes naturals amb participació i discussió per part dels alumnes 10%
Presentacions / exposicions
A2
A7
Elaboració i presentació de treballs relacionats amb els productes naturals 50%
Proves objectives de preguntes curtes
A2
A15
Consiteix en una prova de preguntes curtes en relació als continguts desenvolupats durant el curs. 40%
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria

En cas de no superar la prova de preguntes curtes o el treball caldrà repetir-los a la segona convocatòria

Per fer la nota mitjana s'haurà d'obtenir al menys un 4 a l'examen i al treball

Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tablets i altres aparells que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista. La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora.

Fonts d'informació

Bàsica J. Mann, Secondary Metabolism, Oxford Science Publications , 1993
Paul M. Dewick, Medicinal Natural Products, Wiley, 2009
Kurt B. G. Torssell, Natural Product Chemistry, Wiley, 1997
Peter Houghton, Amala Raman, Peter Houghton, Amala Raman, “Laboratory Handbook for the Fractionation of Natural Laboratory Handbook for the Fractionation of Natural Laboratory Handbook, Chapman and Hall, 1998
Xiao-Tiang Liang, Wei-Shuo Fang, Xiao-Tiang Liang, Wei-Shuo Fang, “The medinal chemistry of bioactive natural products”, The medinal chemistry of bioactive natural products , Wiley, 2006

Complementària Andrea Peirce, Practical Guide to Natural Medicines, Stonesong Press, 1999
Horst Surburg, Johannes Panten, Common Fragrance and Flavor Materials: Pre paration,Properties and Uses, Wiely, 2006
Biopesticides: Use and Delivery, Frankling R. Hall, Julius J. Menn, Humana Press, 1999
Dianne N. Epp,, The Chemistry of Natural Dyes, Terrific Press, 1995

Recomanacions


(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent