DADES IDENTIFICATIVES 2014_15
Assignatura (*) BIOTECNOLOGIA ENOLÒGICA Codi 19204213
Ensenyament
Grau de Biotecnologia (2009)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
3 Optativa 2Q
Llengua d'impartició
Català
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
TORIJA MARTÍNEZ, MARÍA JESÚS
Adreça electrònica mjesus.torija@urv.cat
Professors/es
TORIJA MARTÍNEZ, MARÍA JESÚS
Web
Descripció general i informació rellevant Conèixer com la Biotecnologia pot ser aplicada al camp de l'Enologia

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A4 Conèixer i comprendre de forma integrada els organismes a nivell molecular, cel•lular i metabòlic
 A11 Aplicar adequadament la diversitat de tècniques i metodologies de DNA recombinant per a dissenyar estratègies d'enginyeria genètica cel•lular per a la producció de proteïnes homòlogues o heteròlogues, o de cèl•lules capaces d'actuar com biocatalitzadors
Tipus B Codi Competències Transversals
 B5 Treballar en equip de forma cooperativa i responsabilitat compartida.
Tipus C Codi Competències Nuclears
 C4 Expressar-se correctament de manera oral i escrita en una de les dues llengües oficials de la URV.

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A4 Conèixer els criteris per tal de seleccionar possibles cultius iniciadors per la fermentació alcohòlica i malolàctica.
Conèixer els principals mètodes de modificació genètica de llevats, bacteris làctics i Vitis per tal d'aconseguir millores biotecnològiques
 A11 Conèixer els principals mètodes de modificació genètica de llevats, bacteris làctics i Vitis per tal d'aconseguir millores biotecnològiques
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
 B5 Contribueix a l’ establiment i aplicació dels processos de treball de l’ equip
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge
 C4 Produeix un text oral ben estructurat, clar i eficaç

Continguts
Tema Subtema
TEMA 1. Estratègies de selecció de llevats i bacteris làctics pel seu ús en vinificació
- Criteris de selecció de llevats vínics (característiques desitjables i no desitjables)
- Criteris de selecció de bacteris làctics per a la fermentació malolàctica (característiques desitjables i no desitjables)
DEBAT: Fermentació alcohòlica espontània vs. fermentació alcohòlica inoculada
TEMA 2. Mètodes clàssics de manipulació genètica de microorganismes
- Mutagènesi
- Hibiridació
- Exemples pràctics de la utilització d'aquestes tècniques en Enologia
TEMA 3. La tecnologia del DNA recombinant o enginyeria genètica
- Definició de enginyeria genètica
- Etapes per a modificar un microorganisme per enginyeria genètica
TEMA 4. Avenços en la millora genètica de microorganismes i plantes - Aplicacions de millores genètiques en llevats vínics
- Aplicacions de millores genètiques en bacteris làctics
- Aplicacions de millores genètiques en Vitis Vinifera
DEBAT: Ús de llevats modificats en Enologia

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
Sessió Magistral
A4
A11
13 20 33
Seminaris
A4
A11
B5
C4
4 16 20
Pràctiques a laboratoris
A4
A11
B5
12 6 18
Atenció personalitzada
1 0 1
 
Proves mixtes
A4
A11
2 0 2
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Presentació de l'assignatura tant dels continguts com de l'avaluació
Sessió Magistral Explicació dels continguts teòrics per part del professor
Seminaris Discussió d'articles divulgatius o cientifics, realització de debats i treballs relacionats amb els continguts explicats a les sessions magistrals
Pràctiques a laboratoris Aplicació dels continguts teòrics al laboratori. Desenvolupament de tècniques d'enginyeria genètica
Atenció personalitzada Resolució de dubtes per part del professor

Atenció personalitzada
Descripció
L'alumne podrà contactar amb la professora per correu electrònic o personalment amb cita prèvia

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Seminaris
A4
A11
B5
C4
Participació als debats i a la discussió dels articles realitzats a classe (15%)

Presentació d'un treball bibliogràfic sobre alguna aplicació enològica dels continguts de l'assignatura (30%)
45%
Pràctiques a laboratoris
A4
A11
B5
Presentació i discussió dels resultats obtinguts durant les pràctiques 15%
Proves mixtes
A4
A11
Prova objectiva de tipus test i/o preguntes curtes 40%
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria

La segona convocatòria serà un examen final on es demanarà el coneixement exhaustiu dels continguts del curs.

Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tablets i altres aparells que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista. La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora.

Fonts d'informació

Bàsica Brown, T.A., Gene cloning and DNA analysis, 2001, Oxford Blackwell Science
Fleet, G.H, Wine microbiology and biotechnology, 2002, Switzerland Harwood Academ. Cop.
Carrascosa, A.V., Microbiologia del vino, 2005, AMV Ediciones

Complementària

Recomanacions


(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent