Tipus A
|
Codi |
Competències Específiques | | A11 |
Aplicar adequadament la diversitat de tècniques i metodologies de DNA recombinant per a dissenyar estratègies d'enginyeria genètica cel•lular per a la producció de proteïnes homòlogues o heteròlogues, o de cèl•lules capaces d'actuar com biocatalitzadors |
| A14 |
Valorar l'impacte soci-econòmic i les implicacions bioètiques dels diferents processos biotecnològics, i assegurar les disposicions legals vigents |
Tipus B
|
Codi |
Competències Transversals | | B7 |
Tenir sensibilització en temes mediambientals. |
Tipus C
|
Codi |
Competències Nuclears |
Tipus A
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| A11 |
Conèixer l’aspecte biotecnològic, la utilitat per l’alimentació i la salut humana i animal, dels aliments derivats d’organismes genèticament modificats.
| | A14 |
Conèixer els beneficis agro-tecnològics, l'impacte ecològic, econòmic, i els aspectes legals i de seguretat alimentària dels aliments derivats d’organismes genèticament modificats.
|
Tipus B
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| B7 |
Soluciona els problemes considerant els elements del desenvolupament sostenible i les seves implicacions
|
Tipus C
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
Tema |
Subtema |
Aliments que provenen de plantes transgèniques:
|
· Aliments:
- llavors, olis, farines, pinsos provinents de soja, colza, cotó, arròs, blat de moro, blat, lli.
- sucres de canya de sucre i remolatxa, midó de blat de moro i de patata
- fruits, sucs i salses de tomàquet, papaia, carbassa i carbassó
- vitamines de blat de moro, arròs, soja
- altres
· Gens recombinants a plantes transgèniques:
- resistència a insectes, fongs i herbicides
- resistència a sequera, a fred
- retardament de maduració
- enriquiment en nutrients específics
- altres
· Aspectes econòmics i socials de les plantes transgèniques i els seu derivats als aliments.
· Aspectes ecològics de l'agricultura de plantes transgèniques.
· Aspectes sanitaris dels aliments derivats de plantes transgèniques.
· Agencies alimentàries. Aspectes legals i normatives. |
Aliments que provenen d’animals transgènics.
|
· Aliments provinents d'animals transgènics:
- carns, làctics
- altres
· Gens recombinants a animals transgènics:
- hormones
- enriquiment en nutrients específics
- altres
· Aspectes econòmics i socials dels animals transgènics amb utilitat alimentària.
· Aspectes ecològics.
· Aspectes sanitaris dels aliments derivats d'animals transgènics.
· Aspectes legals i normatives. |
Microorganismes recombinants als aliments. |
. Ús de bacteris i fongs transgènics al processament i elavoraciò d'aliments
|
Debats: A favor o en contra dels aliments transgènics? |
- aspectes ecològics
- aspectes econòmics
- aspectes sanitaris |
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe
|
Hores fora de classe
|
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
1 |
0 |
1 |
Sessió Magistral |
|
12 |
20 |
32 |
Debats |
|
14 |
25 |
39 |
Atenció personalitzada |
|
1 |
0 |
1 |
|
Proves mixtes |
|
2 |
0 |
2 |
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
Activitats encaminades a prendre contacte i a recollir informació dels alumnes i presentació de l’assignatura.
|
Sessió Magistral |
Exposició dels continguts de l'assignatura |
Debats |
Activitat on dos o més grups defensen unes postures contràries sobre un tema determinat. |
Atenció personalitzada |
Temps que el professor té reservat per atendre i resoldre dubtes als alumnes |
Descripció |
Temps que el professor té reservat per atendre i resoldre dubtes als alumnes. Contactar prèviament per correu electrònic:
juanbautista.fernandez@urv.cat |
Metodologies |
Competències
|
Descripció |
Pes |
|
|
|
|
Debats |
|
Els alumnes hauran de defensar o combatre l’ús d’aliments transgènics a la nutrició humana aportant documentació i argumentació científica, e integrant els aspectes biotecnològic,econòmic, social, ecològic, i fer un balanç de riscos i beneficis sobre la salut, dels aliments transgènics. |
50% |
Proves mixtes |
|
Proves escrites que combinen preguntes tipus test amb respostes verdader o fals,preguntes amb respostes curtes, i preguntes de desenvolupament. |
50% |
Altres |
|
|
|
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
Segona convocatòria: els debats es podran recuperar amb un treball i les proves escrites amb un examen. |
Bàsica |
, European Food Safety Authority (EFSA) http://www.efsa.europa.eu/, ,
, U.S. Food and Drug Administration (FDA) http://www.fda.gov/, ,
, Center for Environmental Risk Assessment (CERA) of Genetically Modified Crops http://cera-gmc.org/, ,
, Transgenic Research http://www.springerlink.com/content/0962-8819/, ,
, Genetically Modified Crops and Food: Biotechnology in Agriculture and the Food Chain http://www.landesbioscience.com/journals/gmcrops/, , trimestral des de 2011
Stephen Nottingham (Author), Eat Your Genes: How Genetically Modified Food Is Entering Our Diet, , 2003
Paul Lurquin (Author) , High Tech Harvest: Understanding Genetically Modified Food Plants , , 2004
Michael Ruse (Editor), David Castle (Editor) , Genetically Modified Foods: Debating Biotechnology , , 2002
Kimberly A. Wilson (Author), Martin Teitel (Author), Genetically Engineered Food: Changing the Nature of Nature, 2, 2001
|
Agències de seguretat alimentaria European Food Safety Authority (EFSA) http://www.efsa.europa.eu/ U.S. Food and Drug Administration (FDA) http://www.fda.gov/ Center for Environmental Risk Assessment (CERA) of Genetically Modified Crops http://cera-gmc.org/ Revistes especialitzades Transgenic Research http://www.springerlink.com/content/0962-8819/ Genetically Modified Crops and Food: Biotechnology in Agriculture and the Food Chain http://www.landesbioscience.com/journals/gmcrops/ Llibres. Bibliografia bàsica Eat Your Genes: How Genetically Modified Food Is Entering Our Diet Stephen Nottingham (Author) Publication Date: September, 2003 | ISBN-10: 184277347X | ISBN-13: 978-1842773475 | Edition: 2nd High Tech Harvest: Understanding Genetically Modified Food Plants Paul Lurquin (Author) Publication Date: April, 2004
Genetically Modified Foods: Debating Biotechnology (Contemporary Issues Series) Michael Ruse (Editor), David Castle (Editor) Publication Date: November 2002 | ISBN-10: 1573929964 | ISBN-13: 978-1573929967
Genetically Engineered Food: Changing the Nature of Nature Kimberly A. Wilson (Author), Martin Teitel Ph.D. (Author) Publication Date: April, 2001 | ISBN-10: 0892819480 | ISBN-13: 978-0892819485 | Edition: 2nd |
Complementària |
Marie-Monique Robin (Author) , The World According to Monsanto , 1, 2012
W. Krämer, U. Schirrmer, P. Jeschke, M. Withschel (Editors), Modern Crop Protection Compounds. Volume 1: Herbicides, 2, 2012
Norman Maclean (Editor), Animal with Novel Genes, 1, 1994
Sarad R. Parekh (Editor), The GMO Handbook. Genetically Modified Animals, Microbes and Plants in Biotechnology , 1 , 2004
|
The World According to Monsanto Marie-Monique Robin (Author) Publication Date: January, 2012 Modern Crop Protection Compounds. Volume 1: Herbicides. Chapter 9 Genetically Modified Herbicide-Resistant Crops Second, revised and enlarged Edition. W. Krämer, U. Schirrmer, P. Jeschke, M. Withschel (Editors) Willey-VCH Publication Date: 2012 ISBN: 978-3-527-32965-6 Biblioteca URV Animal with Novel Genes Norman Maclean (Editor) Cambridge University Press Publication Date: 1994 ISBN: 0-521-43256-1 Biblioteca URV The GMO Handbook. Genetically Modified Animals, Microbes and Plants in Biotechnology Sarad R. Parekh (Editor) Humana Press Publication Date: 2004 ISBN: 1-58829-307-6 Biblioteca URV |
Assignatures que es recomana haver cursat prèviament |
GENÈTICA MOLECULAR/19204113 | TECNOLOGIA DEL ADN RECOMBINAT/19204117 | BIOTECNOLOGIA MOLECULAR ANIMAL I VEGETAL/19204122 |
|
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent |
|