Tipus A
|
Codi |
Competències Específiques | | A11 |
Aplicar adequadament la diversitat de tècniques i metodologies de DNA recombinant per a dissenyar estratègies d'enginyeria genètica cel•lular per a la producció de proteïnes homòlogues o heteròlogues, o de cèl•lules capaces d'actuar com biocatalitzadors |
| A14 |
Valorar l'impacte soci-econòmic i les implicacions bioètiques dels diferents processos biotecnològics, i assegurar les disposicions legals vigents |
Tipus B
|
Codi |
Competències Transversals | | B7 |
Tenir sensibilització en temes mediambientals. |
Tipus C
|
Codi |
Competències Nuclears |
Tipus A
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| A11 |
Conèixer l’aspecte biotecnològic, la utilitat per l’alimentació i la salut humana i animal, dels aliments derivats d’organismes genèticament modificats.
| | A14 |
Conèixer els beneficis agro-tecnològics, l'impacte ecològic, econòmic, i els aspectes legals i de seguretat alimentària dels aliments derivats d’organismes genèticament modificats.
|
Tipus B
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| B7 |
Soluciona els problemes considerant els elements del desenvolupament sostenible i les seves implicacions
|
Tipus C
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
Tema |
Subtema |
Aliments que provenen de plantes transgèniques:
|
· Aliments:
- llavors, olis, farines, pinsos provinents de soja, colza, cotó, arròs, blat de moro, blat, lli.
- sucres de canya de sucre i remolatxa, midó de blat de moro i de patata
- fruits, sucs i salses de tomàquet, papaia, carbassa i carbassó
- vitamines de blat de moro, arròs, soja
- altres
· Gens recombinants a plantes transgèniques:
- resistència a insectes, fongs i herbicides
- resistència a sequera, a fred
- retardament de maduració
- enriquiment en nutrients específics
- altres
· Aspectes econòmics i socials de les plantes transgèniques i els seu derivats als aliments.
· Aspectes ecològics de l'agricultura de plantes transgèniques.
· Aspectes sanitaris dels aliments derivats de plantes transgèniques.
· Agencies alimentàries. Aspectes legals i normatives. |
Aliments que provenen d’animals transgènics.
|
· Aliments provinents d'animals transgènics:
- carns, làctics
- altres
· Gens recombinants a animals transgènics:
- hormones
- enriquiment en nutrients específics
- altres
· Aspectes econòmics i socials dels animals transgènics amb utilitat alimentària.
· Aspectes ecològics.
· Aspectes sanitaris dels aliments derivats d'animals transgènics.
· Aspectes legals i normatives. |
Microorganismes recombinants als aliments. |
. Ús de bacteris i fongs transgènics al processament i elavoraciò d'aliments
|
Debats: A favor o en contra dels aliments transgènics? |
- aspectes ecològics
- aspectes econòmics
- aspectes sanitaris |
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe
|
Hores fora de classe
|
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
1 |
0 |
1 |
Sessió Magistral |
|
12 |
20 |
32 |
Debats |
|
14 |
25 |
39 |
Atenció personalitzada |
|
1 |
0 |
1 |
|
Proves mixtes |
|
2 |
0 |
2 |
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
Activitats encaminades a prendre contacte i a recollir informació dels alumnes i presentació de l’assignatura.
|
Sessió Magistral |
Exposició dels continguts de l'assignatura |
Debats |
Activitat on dos o més grups defensen unes postures contràries sobre un tema determinat. |
Atenció personalitzada |
Temps que el professor té reservat per atendre i resoldre dubtes als alumnes |
Descripció |
Temps que el professor té reservat per atendre i resoldre dubtes als alumnes. Contactar prèviament per correu electrònic:
juanbautista.fernandez@urv.cat |
Metodologies |
Competències
|
Descripció |
Pes |
|
|
|
|
Debats |
|
Els alumnes hauran de defensar o combatre l’ús d’aliments transgènics a la nutrició humana aportant documentació i argumentació científica, e integrant els aspectes biotecnològic,econòmic, social, ecològic, i fer un balanç de riscos i beneficis sobre la salut, dels aliments transgènics. |
50% |
Proves mixtes |
|
Proves escrites que combinen preguntes tipus test amb respostes verdader o fals,preguntes amb respostes curtes, i preguntes de desenvolupament. |
50% |
Altres |
|
|
|
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
Segona convocatòria: els debats es podran recuperar amb un treball i les proves escrites amb un examen. Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tablets i altres aparells que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista. La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora. |
Bàsica |
, European Food Safety Authority (EFSA) http://www.efsa.europa.eu/, ,
, U.S. Food and Drug Administration (FDA) http://www.fda.gov/, ,
, Center for Environmental Risk Assessment (CERA) of Genetically Modified Crops http://cera-gmc.org/, ,
, Transgenic Research http://www.springerlink.com/content/0962-8819/, ,
, Genetically Modified Crops and Food: Biotechnology in Agriculture and the Food Chain http://www.landesbioscience.com/journals/gmcrops/, , trimestral des de 2011
Stephen Nottingham (Author), Eat Your Genes: How Genetically Modified Food Is Entering Our Diet, , 2003
Paul Lurquin (Author) , High Tech Harvest: Understanding Genetically Modified Food Plants , , 2004
Michael Ruse (Editor), David Castle (Editor) , Genetically Modified Foods: Debating Biotechnology , , 2002
Kimberly A. Wilson (Author), Martin Teitel (Author), Genetically Engineered Food: Changing the Nature of Nature, 2, 2001
|
Agències de seguretat alimentaria European Food Safety Authority (EFSA) http://www.efsa.europa.eu/ U.S. Food and Drug Administration (FDA) http://www.fda.gov/ Center for Environmental Risk Assessment (CERA) of Genetically Modified Crops http://cera-gmc.org/ Revistes especialitzades Transgenic Research http://www.springerlink.com/content/0962-8819/ Genetically Modified Crops and Food: Biotechnology in Agriculture and the Food Chain http://www.landesbioscience.com/journals/gmcrops/ Llibres. Bibliografia bàsica Eat Your Genes: How Genetically Modified Food Is Entering Our Diet Stephen Nottingham (Author) Publication Date: September, 2003 | ISBN-10: 184277347X | ISBN-13: 978-1842773475 | Edition: 2nd High Tech Harvest: Understanding Genetically Modified Food Plants Paul Lurquin (Author) Publication Date: April, 2004
Genetically Modified Foods: Debating Biotechnology (Contemporary Issues Series) Michael Ruse (Editor), David Castle (Editor) Publication Date: November 2002 | ISBN-10: 1573929964 | ISBN-13: 978-1573929967
Genetically Engineered Food: Changing the Nature of Nature Kimberly A. Wilson (Author), Martin Teitel Ph.D. (Author) Publication Date: April, 2001 | ISBN-10: 0892819480 | ISBN-13: 978-0892819485 | Edition: 2nd |
Complementària |
Marie-Monique Robin (Author) , The World According to Monsanto , 1, 2012
W. Krämer, U. Schirrmer, P. Jeschke, M. Withschel (Editors), Modern Crop Protection Compounds. Volume 1: Herbicides, 2, 2012
Norman Maclean (Editor), Animal with Novel Genes, 1, 1994
Sarad R. Parekh (Editor), The GMO Handbook. Genetically Modified Animals, Microbes and Plants in Biotechnology , 1 , 2004
|
The World According to Monsanto Marie-Monique Robin (Author) Publication Date: January, 2012 Modern Crop Protection Compounds. Volume 1: Herbicides. Chapter 9 Genetically Modified Herbicide-Resistant Crops Second, revised and enlarged Edition. W. Krämer, U. Schirrmer, P. Jeschke, M. Withschel (Editors) Willey-VCH Publication Date: 2012 ISBN: 978-3-527-32965-6 Biblioteca URV Animal with Novel Genes Norman Maclean (Editor) Cambridge University Press Publication Date: 1994 ISBN: 0-521-43256-1 Biblioteca URV The GMO Handbook. Genetically Modified Animals, Microbes and Plants in Biotechnology Sarad R. Parekh (Editor) Humana Press Publication Date: 2004 ISBN: 1-58829-307-6 Biblioteca URV |
Assignatures que es recomana haver cursat prèviament |
GENÈTICA MOLECULAR/19204113 | TECNOLOGIA DEL ADN RECOMBINAT/19204117 | BIOTECNOLOGIA MOLECULAR ANIMAL I VEGETAL/19204122 |
|
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent |
|