DADES IDENTIFICATIVES 2014_15
Assignatura (*) ALIMENTS TRANSGÈNICS Codi 19204215
Ensenyament
Grau de Biotecnologia (2009)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
3 Optativa 2Q
Llengua d'impartició
Català
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
BELTRÁN DEBÓN, RAÚL ALEJANDRO
Adreça electrònica raul.beltran@urv.cat
Professors/es
BELTRÁN DEBÓN, RAÚL ALEJANDRO
Web
Descripció general i informació rellevant Estudi de l’aspecte biotecnològic, la utilitat per l’alimentació i la salut humana i animal, els beneficis agraris, l’ impacte ecològic i econòmic, i els aspectes legals i de seguretat dels aliments i components dels aliments derivats d’organismes genèticament modificats (Genetically Modified Organisms, GMO).

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A11 Aplicar adequadament la diversitat de tècniques i metodologies de DNA recombinant per a dissenyar estratègies d'enginyeria genètica cel•lular per a la producció de proteïnes homòlogues o heteròlogues, o de cèl•lules capaces d'actuar com biocatalitzadors
 A14 Valorar l'impacte soci-econòmic i les implicacions bioètiques dels diferents processos biotecnològics, i assegurar les disposicions legals vigents
Tipus B Codi Competències Transversals
 B7 Tenir sensibilització en temes mediambientals.
Tipus C Codi Competències Nuclears

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A11 Conèixer l’aspecte biotecnològic, la utilitat per l’alimentació i la salut humana i animal, dels aliments derivats d’organismes genèticament modificats.
 A14 Conèixer els beneficis agro-tecnològics, l'impacte ecològic, econòmic, i els aspectes legals i de seguretat alimentària dels aliments derivats d’organismes genèticament modificats.
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
 B7 Soluciona els problemes considerant els elements del desenvolupament sostenible i les seves implicacions
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge

Continguts
Tema Subtema
Aliments que provenen de plantes transgèniques:

· Aliments:
- llavors, olis, farines, pinsos provinents de soja, colza, cotó, arròs, blat de moro, blat, lli.
- sucres de canya de sucre i remolatxa, midó de blat de moro i de patata
- fruits, sucs i salses de tomàquet, papaia, carbassa i carbassó
- vitamines de blat de moro, arròs, soja
- altres

· Gens recombinants a plantes transgèniques:
- resistència a insectes, fongs i herbicides
- resistència a sequera, a fred
- retardament de maduració
- enriquiment en nutrients específics
- altres

· Aspectes econòmics i socials de les plantes transgèniques i els seu derivats als aliments.

· Aspectes ecològics de l'agricultura de plantes transgèniques.

· Aspectes sanitaris dels aliments derivats de plantes transgèniques.

· Agencies alimentàries. Aspectes legals i normatives.
Aliments que provenen d’animals transgènics.
· Aliments provinents d'animals transgènics:
- carns, làctics
- altres

· Gens recombinants a animals transgènics:
- hormones
- enriquiment en nutrients específics
- altres

· Aspectes econòmics i socials dels animals transgènics amb utilitat alimentària.

· Aspectes ecològics.

· Aspectes sanitaris dels aliments derivats d'animals transgènics.

· Aspectes legals i normatives.
Microorganismes recombinants als aliments. . Ús de bacteris i fongs transgènics al processament i elavoraciò d'aliments
Debats: A favor o en contra dels aliments transgènics? - aspectes ecològics
- aspectes econòmics
- aspectes sanitaris

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
Sessió Magistral
A11
A14
B7
12 20 32
Debats
A11
A14
B7
14 25 39
Atenció personalitzada
1 0 1
 
Proves mixtes
A11
A14
B7
2 0 2
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Activitats encaminades a prendre contacte i a recollir informació dels alumnes i presentació de l’assignatura.
Sessió Magistral Exposició dels continguts de l'assignatura
Debats Activitat on dos o més grups defensen unes postures contràries sobre un tema determinat.
Atenció personalitzada Temps que el professor té reservat per atendre i resoldre dubtes als alumnes

Atenció personalitzada
Descripció
Temps que el professor té reservat per atendre i resoldre dubtes als alumnes. Contactar prèviament per correu electrònic: juanbautista.fernandez@urv.cat

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Debats
A11
A14
B7
Els alumnes hauran de defensar o combatre l’ús d’aliments transgènics a la nutrició humana aportant documentació i argumentació científica, e integrant els aspectes biotecnològic,econòmic, social, ecològic, i fer un balanç de riscos i beneficis sobre la salut, dels aliments transgènics. 50%
Proves mixtes
A11
A14
B7
Proves escrites que combinen preguntes tipus test amb respostes verdader o fals,preguntes amb respostes curtes, i preguntes de desenvolupament. 50%
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Segona convocatòria: els debats es podran recuperar amb un treball i les proves escrites amb un examen.

Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tablets i altres aparells que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista. La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora.

Fonts d'informació

Bàsica , European Food Safety Authority (EFSA) http://www.efsa.europa.eu/, ,
, U.S. Food and Drug Administration (FDA) http://www.fda.gov/, ,
, Center for Environmental Risk Assessment (CERA) of Genetically Modified Crops http://cera-gmc.org/, ,
, Transgenic Research http://www.springerlink.com/content/0962-8819/, ,
, Genetically Modified Crops and Food: Biotechnology in Agriculture and the Food Chain http://www.landesbioscience.com/journals/gmcrops/, , trimestral des de 2011
Stephen Nottingham (Author), Eat Your Genes: How Genetically Modified Food Is Entering Our Diet, , 2003
Paul Lurquin (Author) , High Tech Harvest: Understanding Genetically Modified Food Plants , , 2004
Michael Ruse (Editor), David Castle (Editor) , Genetically Modified Foods: Debating Biotechnology , , 2002
Kimberly A. Wilson (Author), Martin Teitel (Author), Genetically Engineered Food: Changing the Nature of Nature, 2, 2001

Agències de seguretat alimentaria

European Food Safety Authority (EFSA) http://www.efsa.europa.eu/

U.S. Food and Drug Administration (FDA) http://www.fda.gov/

Center for Environmental Risk Assessment (CERA) of Genetically Modified Crops http://cera-gmc.org/

Revistes especialitzades
Transgenic Research http://www.springerlink.com/content/0962-8819/

Genetically Modified Crops and Food: Biotechnology in Agriculture and the Food Chain http://www.landesbioscience.com/journals/gmcrops/

Llibres. Bibliografia bàsica

Eat Your Genes: How Genetically Modified Food Is Entering Our Diet

Stephen Nottingham (Author)

Publication Date: September, 2003 | ISBN-10: 184277347X | ISBN-13: 978-1842773475 | Edition: 2nd

High Tech Harvest: Understanding Genetically Modified Food Plants

Paul Lurquin (Author)

Publication Date: April, 2004


Genetically Modified Foods: Debating Biotechnology (Contemporary Issues Series)

Michael Ruse (Editor), David Castle (Editor)

Publication Date: November 2002 | ISBN-10: 1573929964 | ISBN-13: 978-1573929967


Genetically Engineered Food: Changing the Nature of Nature

Kimberly A. Wilson (Author), Martin Teitel Ph.D. (Author)

Publication Date: April, 2001 | ISBN-10: 0892819480 | ISBN-13: 978-0892819485 | Edition: 2nd

Complementària Marie-Monique Robin (Author) , The World According to Monsanto , 1, 2012
W. Krämer, U. Schirrmer, P. Jeschke, M. Withschel (Editors), Modern Crop Protection Compounds. Volume 1: Herbicides, 2, 2012
Norman Maclean (Editor), Animal with Novel Genes, 1, 1994
Sarad R. Parekh (Editor), The GMO Handbook. Genetically Modified Animals, Microbes and Plants in Biotechnology , 1 , 2004

The World According to Monsanto

Marie-Monique Robin (Author)

Publication Date: January, 2012

Modern Crop Protection Compounds.

Volume 1: Herbicides. Chapter 9 Genetically Modified Herbicide-Resistant Crops

Second, revised and enlarged Edition.

W. Krämer, U. Schirrmer, P. Jeschke, M. Withschel (Editors)

Willey-VCH

Publication Date: 2012

ISBN: 978-3-527-32965-6

Biblioteca URV

Animal with Novel Genes

Norman Maclean (Editor)

Cambridge University Press

Publication Date: 1994

ISBN: 0-521-43256-1

Biblioteca URV

The GMO Handbook. Genetically Modified Animals, Microbes and Plants in Biotechnology

Sarad R. Parekh (Editor)

Humana Press

Publication Date: 2004

ISBN: 1-58829-307-6

Biblioteca URV

Recomanacions


Assignatures que es recomana haver cursat prèviament
GENÈTICA MOLECULAR/19204113
TECNOLOGIA DEL ADN RECOMBINAT/19204117
BIOTECNOLOGIA MOLECULAR ANIMAL I VEGETAL/19204122
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent