DADES IDENTIFICATIVES 2012_13
Assignatura (*) CONTROL MICROBIOLÒGIC EN INDÚSTRIES BIOTECNOLÒGIQUES ALIMENTÀRIES Codi 19204216
Ensenyament
Grau de Biotecnologia (2009)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
3 Optativa Primer
Llengua d'impartició
Català
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
MATEO ALESANCO, ESTÍBALIZ
Adreça electrònica cristina.reguant@urv.cat
0
Professors/es
REGUANT MIRANDA, CRISTINA
CORDERO OTERO, RICARDO ROMÁN
MATEO ALESANCO, ESTÍBALIZ
Web
Descripció general i informació rellevant Estudio de control microbiológico que se realiza en los alimentos y su aplicación en las diferentes industrias biotecnológicas alimentarias. Entender como se produce la contaminación microbiana de los productos alimenticios para poder prevenirla

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A10 Saber aplicar els coneixements bàsics d'estructura i funció dels organismes pluricel•lulars en l'obtenció de productes biotecnològics
 A11 Aplicar adequadament la diversitat de tècniques i metodologies de DNA recombinant per a dissenyar estratègies d'enginyeria genètica cel•lular per a la producció de proteïnes homòlogues o heteròlogues, o de cèl•lules capaces d'actuar com biocatalitzadors
Tipus B Codi Competències Transversals
 B5 Treballar en equip de forma cooperativa i responsabilitat compartida.
Tipus C Codi Competències Nuclears
 C3 Gestionar la informació i el coneixement.

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A10 Saber quins són els microorganismes alterans dels aliments, els indicadors de contaminació, els patógens que es transmeten pels aliments així com els implicats en aliments fermentats
Entendre quins són els factors que influeixen en la supervivencia i creixement microbià i, conèixer les mesures de control d'aquests factors
 A11 Disposar dels criteris necessaris per a decidir, entre les diferents tècniques convencionals i moleculars, la més adequada per les anàlisis d'aliments i el control d'higiene en les diferents etapes de producció d'aliments
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
 B5 Contribueix a l’ establiment i aplicació dels processos de treball de l’ equip
Amb la seva forma de comunicar i relacionar-se contribueix a la cohesió del grup
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge
 C3 Avalua críticament la informació i les seves fonts i la incorpora a la pròpia base de coneixements i al seu sistema de valors

Continguts
Tema Subtema
1.- MICROORGANISMOS EN LA INDUSTRIA ALIMENTARIA Tema 1. Las fermentaciones microbianas en la producción de alimentos. Microorganismos responsables de las fermentaciones
Tema 2. Microorganismos patógenos
y alterantes en la industria alimentaria
2.- ASPECTOS HIGIENICO-SANITARIOS DE LOS ALIMENTOS Tema 3. Limpieza y desinfección en la industria alimentaria

Tema 4. Principios generales de los sistemas de control microbiológico en la industria alimentaria
3.- ANÁLISIS MICROBIOLÓGICO DE LOS ALIMENTOS Tema 5. Métodos rápidos de detección e identificación microbiana I

Tema 6. Métodos rápidos de detección e identificación microbiana II
4.- CONTROL DEL CRECIMIENTO MICROBIANO EN LOS ALIMENTOS Tema 7. Alternativas para la conservación de alimentos

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
Sessió Magistral
A10
A11
B5
C3
10 30 40
Treballs
A10
A11
B5
C3
3 9 12
Pràctiques a laboratoris
A10
A11
B5
C3
15 7.5 22.5
Atenció personalitzada
A10
A11
B5
C3
1 0 1
 
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Presentació dels diferents blocs temàtics de la assignatura
Sessió Magistral Exposició teòrica dels continguts
Treballs Realització de treballs
Pràctiques a laboratoris 1.- Control del crecimiento microbiano. Efecto de los tratamientos térmicos sobre los microorganismos.

2.-Estudio de la sensibilidad de los microorganismos a los desinfectantes.

3.- Investigación de microorganismos patógenos e indicadores de contaminación en los alimentos


Atenció personalitzada

Atenció personalitzada
Descripció
El profesor establecerá un horario de tutorías para atender todo tipo de cuestiones relacionadas con la asignatura. Además de esta tutoría presencial, el alumno dispondrá de la atención del profesor por medio del correo electrónico

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Sessió Magistral
A10
A11
B5
C3
65%
Treballs
A10
A11
B5
C3
15%
Pràctiques a laboratoris
A10
A11
B5
C3
20%
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria

La asignatura se evaluará por medio de un examen final con los contenidos exigidos.


Fonts d'informació

Bàsica , , ,

  ·DOYLE MP. y BEUCHAT LR. Food Microbiology. Fundamentals and Fronties. 3ª edición. ASM Press. American Society for Microbiology. Washington (USA). 2007

·DOYLE MP., BEUCHAT LR. y MONTVILLE TJ. Microbiología de los Alimentos. Fundamentos y Fronteras. Ed. Acribia. Zaragoza (España). 2000

·FORSYTHE SJ. y HAYES PR. Higiene de los alimentos. Microbiología y HACCP. 2ª edición. Ed. Acribia. Zaragoza (España). 2002

·LEVEAU, J.Y. Manual técnico de higiene, limpieza y desinfección. Ed. A. Madrid Vicente Ediciones. Madrid (España). 2004

·MAURER J. PCR methods in foods. Ed. Springer Science + Business media. The University of Georgia, Athens, GA (USA). 2006

·McMEEKIN T.A. Detecting pathogens in food. Woodhead Publishing Ltd and CRC Press (Boca Raton, USA). 2003

Complementària

·SUN D-W. Emerging Technologies for food Processing. Elsevier Ltd. (Oxford, UK). 2005

·BLACKBURN C.W. Food spoilage microorganisms. Woodhead Publishing Ltd and CRC Press (Boca Raton, USA). 2006

·BLACKBURN C.W. y McCLURE P.J. Foodborne pathogens. Hazards, risk analysis and controlWoodhead Publishing Ltd and CRC Press (Boca Raton, USA). 2002

·BRENNAN J.G. Food Processing Handbook. Wiley-VCH Verlag GmH & Co.KgaA. Weinheim (Germany). 2006

·ORTEGA Y.R. Foodborne parasites. Springer Science+Bussines Media LLC. 2006

·PAWSEY RK. Case studies in food microbiology for food safety and quality. RSC (The Royal Society of Chemistry). London (UK). 2002

·SHETTY K., PALIYATH G., POMETTO A. y LEVIN R.E. Food Biotechnology. Taylor & Francis Group LLC and CRC Press (Boca Raton, USA). 2006

·MCSHANE D., RUE N.R. y LINTON R. Conceptos esenciales de seguridad e higiene de los alimentos. 4ª edición. Ed. Pearson Education, INC. Upper Saddle River, Nueva Jersey (USA). 2006

·Búsquedas MEDLINE en red: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/gquery/gquery.fcgi

·Revistas de Microbiología de la ASM (American Society for Microbiology): http://journals.asm.org/

·Revistas del grupo Elsevier http://www.sciencedirect.com/ 

·Microbiology: http://mic.sgmjournals.org/ 

·Grupo de Microbiología de los Alimentos, Sociedad Española de Microbiología: http://www.semicro.es/

·Asociación Española de Micología: http://www.reviberoammicol.com/AEM/

·FDA. U.S. Food and Drug Administration. Protectiong and Promoting Your Health http://vm.cfsan.fda.gov/ 

·Información sobre los microorganismos patógenos y sus toxinas transmitidos por alimentos http://vm.cfsan.fda.gov/~mow/intro.html 

·Open Learning Pathogens. http://www.oloep.org/index.asp 

·Imágenes sobre microorganismos http://www.kcom.edu/faculty/chamberlain/Website/lab/idlab/stain.htm, http://swehsc.pharmacy.arizona.edu/exppath/micro/index.html

Recomanacions

Assignatures que es recomana cursar simultàniament
EXPERIMENTACIÓ EN MICROBIOLOGIA DE FERMENTACIONS/19204225

Assignatures que es recomana haver cursat prèviament
MICROBIOLOGIA/19204112
METABOLISME DE MICROORGANISMES/19204110
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent