DADES IDENTIFICATIVES 2017_18
Assignatura (*) ENZIMOLOGIA INDUSTRIAL Codi 19204217
Ensenyament
Grau de Biotecnologia (2009)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
3 Optativa 1Q
Llengua d'impartició
Català
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
NUÑEZ GUTIERREZ, YOLANDA DEL PILAR
Adreça electrònica 0
Professors/es
NUÑEZ GUTIERREZ, YOLANDA DEL PILAR
Web http://moodle.urv.net/docnet/docencia/guia_docent/?assig=8681
Descripció general i informació rellevant Aquesta assignatura pretén descriure les aplicacions dels enzims en processos industrials.

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A3 Tenir un bon coneixement de la bioquímica, cinètica i mecanismes dels enzims, del metabolisme i la seva regulació
Tipus B Codi Competències Transversals
Tipus C Codi Competències Nuclears

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A3 Descriure els principals enzims i el seu paper en els principals sectors del món industrial
Descriure les principals tècniques utilitzades per la producció, aplicació i el disseny d'enzims.
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge

Continguts
Tema Subtema
Tema 0 Introducció
Tema 1 Aplicació dels enzims en síntesis química: Avantatges d'utilitzar els enzims en processos industrials i exemples
Tema 2 Principis d'enzimologia aplicada: Condicionants de l'activitat enzimàtica
Tema 3 Enzims immobilitzats. Mètodes d'immobilització, classes de suports. Biosensors
Tema 4 Disseny d'enzims. Aplicació de l'enginyeria de proteïnes en el món de l'enzimologia aplicada.
Tema 5 Característiques principals de les glicosil hidrolases, proteases i lipases. Sectors industrials
Tema 6. Aplicacions industrials dels enzims: - Enzims utilitzats en la indústria tèxtil i en els detergents
- Producció enzimàtica de biocombustibles
- Paper dels enzims en el processament del midó. Isomerització de la glucosa
- Aplicacions dels enzims en indústries alimentàries. Enzims implicats en l'elaboració de la cervesa
- Altres enzims utilitzats en la indústria agroalimentària



Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
Sessió Magistral
A3
20 18 38
Resolució de problemes, exercicis
A3
4 12 16
Atenció personalitzada
1 0 1
 
Proves mixtes
A3
4 15 19
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Presentació de l'assignatura
Sessió Magistral Exposició dels continguts de cada tema
Resolució de problemes, exercicis Resolució de problemes i qüestions
Atenció personalitzada Atenció individual dels alumnes

Atenció personalitzada
Descripció
Departament de Bioquímica i Biotecnologia. Manuel Suarez Despatx 105 correu electronic: manuel.suarez@urv.cat

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Resolució de problemes, exercicis
A3
Els exercicis dels temes 1 i 2 s'avaluaran i valdran cadascun un 10% de la nota final 20 %
Proves mixtes
A3
Es faran dos exàmens parcials eliminatoris. 80 %
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria

És requisit imprescindible un mínim de 4 en cadascuna de les proves parcials. A més, la mitjana dels dos exàmens ha de donar 5 per a aprovar l'assignatura.

La segona convocatòria consistirà en un únic examen amb tot el contingut de l'assignatura. La nota serà el 80%. El 20% restant vindrà de la nota de les activitats.

Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tablets i altres aparells que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista. La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora


Fonts d'informació

Bàsica Gerhartz, W., Enzymes in Industry, , VCH, New York. 1990
Godfrey, T. i West, S, Industrial Enzymology, 2, McMillan Stockon Press. Londres. 1996.
Uhlig, H, Industrial enzymes and their applications, , John Wiley and Sons. 1998.
, Kirk et al. 2002. Industrial enzyme applications. Current Opinion in Biotechnology 13:345-351., ,
, Plou FJ, Alcalde M i Ballesteros A. 1999. Estabilidad de los biocatalizadores. Investigación y Ciencia, juny 1999, 46-55., ,
, van Beilen JB i Li Z. 2002. Enzyme technology: an overview. Current Opinion in Biotechnology 13:338-344., ,

Complementària

Recomanacions

Assignatures que es recomana cursar simultàniament
ENGINYERIA DE PROTEÏNES/19204222
BIOQUÍMICA DELS ALIMENTS/19204212

Assignatures que es recomana haver cursat prèviament
ENZIMOLOGIA/19204106
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent