DADES IDENTIFICATIVES 2023_24
Assignatura (*) ENZIMOLOGIA INDUSTRIAL Codi 19204217
Ensenyament
Grau en Biotecnologia (2009)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
3 Optativa Quart 1Q
Llengua d'impartició
Català
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
NUÑEZ GUTIERREZ, YOLANDA DEL PILAR
Adreça electrònica yolandadelpilar.nunez@urv.cat
Professors/es
NUÑEZ GUTIERREZ, YOLANDA DEL PILAR
Web http://http://moodle.urv.net/docnet/docencia/guia_docent/?assig=8681
Descripció general i informació rellevant <p>Aquesta assignatura pretén descriure les aplicacions dels enzims en processos industrials. </p>

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A3 Tenir un bon coneixement de la bioquímica, cinètica i mecanismes dels enzims, del metabolisme i la seva regulació
Tipus B Codi Competències Transversals
Tipus C Codi Competències Nuclears

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A3 Descriure els principals enzims i el seu paper en els principals sectors del món industrial
Descriure les principals tècniques utilitzades per la producció, aplicació i el disseny d'enzims.
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge

Continguts
Tema Subtema
Tema 0 Introducció
Tema 1 Aplicació dels enzims en síntesis química: Avantatges d'utilitzar els enzims en processos industrials i exemples
Tema 2 Principis d'enzimologia aplicada: Condicionants de l'activitat enzimàtica
Tema 3 Enzims immobilitzats. Mètodes d'immobilització, classes de suports. Biosensors
Tema 4 Disseny d'enzims. Aplicació de l'enginyeria de proteïnes en el món de l'enzimologia aplicada.
Tema 5 Característiques principals de les glicosil hidrolases, proteases i lipases. Sectors industrials
Tema 6. Aplicacions industrials dels enzims: - Enzims utilitzats en la indústria tèxtil i en els detergents
- Producció enzimàtica de biocombustibles
- Paper dels enzims en el processament del midó. Isomerització de la glucosa
- Aplicacions dels enzims en indústries alimentàries. Enzims implicats en l'elaboració de la cervesa
- Altres enzims utilitzats en la indústria agroalimentària



Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
Sessió Magistral
A3
20 22 42
Resolució de problemes, exercicis
A3
1 2 3
Treballs
A3
1 10 11
Atenció personalitzada
1 0 1
 
Proves mixtes
A3
2 15 17
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Presentació de l'assignatura
Sessió Magistral Exposició dels continguts de cada tema
Resolució de problemes, exercicis Resolució de problemes i qüestions
Treballs Realització d'un treball sobre l'aplicació d'enzims en la indústria
Atenció personalitzada Atenció individual dels alumnes

Atenció personalitzada
Descripció

Yolanda del Pilar Núñez: yolandadelpilar.nunez@urv.cat..................................Yolanda del Pilar Núñez Gutiérrez: L´atenció personalitzada serà concertant dia i hora mitjançant correu electrònic i teams.


Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Resolució de problemes, exercicis
A3
Es realitzaran dos exercicis (cadascun un 10% de la nota final) 20 %
Treballs
A3
Es realitzará un treball sobre una aplicació d'enzims en la indústria 30 %
Proves mixtes
A3
Avaluació escrita del contingut teòric de l'assginatura 50 %
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria

L'avaluació de l'assignatura constarà de dues parts:

1. Seguiment al llarg de les classes per mitjà de 2 proves (10% cadascuna) i realització/exposició d'un treball (30%)

2. Prova mixta final en acabar les classes (50% restant) (en aquesta prova ha d'obtenir una qualificació mínima de 5 sobre 10)

És requisit imprescindible un mínim de 5 en la part teòrica per a aprovar l'assignatura.

Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tablets i altres aparells que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista. La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora.

Although this course is not offered in English, foreign exchange students will receive personalised support in English and will be able to develop the evaluation activities in this language.


Fonts d'informació

Bàsica Gerhartz, W., Enzymes in Industry, , VCH, New York. 1990
Godfrey, T. i West, S, Industrial Enzymology, 2, McMillan Stockon Press. Londres. 1996.
Uhlig, H, Industrial enzymes and their applications, , John Wiley and Sons. 1998.
, Kirk et al. 2002. Industrial enzyme applications. Current Opinion in Biotechnology 13:345-351., ,
Polaina J.; MacCabe A.P., Industrial Enzymes, Springer, 2007
Whitaker, J.R.; Voragen, A.G.J.; Wong, D.W.S, Handbook of food enzymology, Marcel Dekker, 2003

Complementària

Recomanacions

Assignatures que es recomana cursar simultàniament
ENGINYERIA DE PROTEÏNES/19204222
BIOQUÍMICA DELS ALIMENTS/19204212

Assignatures que es recomana haver cursat prèviament
ENZIMOLOGIA/19204106
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent