DADES IDENTIFICATIVES 2012_13
Assignatura (*) BIOPROCESSOS EN LA INDÚSTRIA ALIMENTÀRIA Codi 19204224
Ensenyament
Grau de Biotecnologia (2009)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
3 Optativa Primer
Llengua d'impartició
Català
Departament Enginyeria Química
Coordinador/a
DE LAMO CASTELLVI, SILVIA
Adreça electrònica silvia.delamo@urv.cat
Professors/es
DE LAMO CASTELLVI, SILVIA
Web
Descripció general i informació rellevant Descriure els principals processos de fermentació utilitzats en la industria alimentària, descriure en l’elaboració de quins aliments estan involucrats i experimentar amb alguns d’aquests processos al laboratori

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A12 Identificar i desenvolupar les operacions unitàries d'enginyeria bioquímica, integrant-les amb els fonaments biològics, i saber aplicar-les al disseny de bioreactors i als processos de separació
Tipus B Codi Competències Transversals
Tipus C Codi Competències Nuclears
 C3 Gestionar la informació i el coneixement.

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A12 Conèixer processos de fabricació de productes on els microorganismes juguen un paper principal.
Produir a nivel de laboratori productes alimentaris (pa, productes càrnics, iogurt i kèfir) que tenen una etapa de fermentació en el seu procés d'elaboració.
Conèixer d'una manera pràctica les operacions bàsiques que intervendran en el procés d'elaboració dels diferents productes.
Apendre a treballar amb diferent formulacions (combinació d'ingredients) i de condicions d'operació
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge
 C3 Localitza i accedeix a la informació de manera eficaç i eficient
Avalua críticament la informació i les seves fonts i la incorpora a la pròpia base de coneixements i al seu sistema de valors
Utilitza la informació comprenent les implicacions econòmiques, legals, socials i ètiques de l’ accés a la informació i el seu ús
Reflexiona, revisa i avalua el procés de gestió de la informació

Continguts
Tema Subtema
Teoria (10 setmanes, 1 hora) Tema I: Fermentacions en la industria alimentària on s’utilitza el Saccharomyces cerevisiae

Tema II: Fermentacions en la industria alimentària s on s’utilitza els bacteris làctics i d’altres

Tema III: Tecnologies emergents de la industria alimentària aplicades a la millora d'obtenció de productes biotecnològics
Pràctiques de laboratori (dues setmanes) Pràctica I: Altres usos del Saccharomyces cerevisiae: elaboració de pa i productes de rebosteria

Pràctica II: Elaboració de productes càrnis fermentats: utilització de bacteris làcticics i/o Micrococcus

Pràctica III: Elaboració de mantega: fermentació làctica i fermentació alcohòlica del sèrum

Pràctica IV. Elaboració de iogurt i kèfir: fermentació làctica i alcohòlica

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
3 0 3
Sessió Magistral
A12
C3
7 14 21
Pràctiques a laboratoris
A12
C3
20 15 35
Atenció personalitzada
4 0 4
 
Proves mixtes
A12
2 6 8
Proves pràctiques
A12
C3
1 5 6
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Presentació de l'assignatura, explicació de la metodologia que s'utilitzarà, comunicació dels criteris d'avaluació, formació de grups de treball
Sessió Magistral Exposició del contingut de cada tema que ajudarà a entendre les pràctiques que es realitzaran posteriorment al laboratori
Pràctiques a laboratoris Realització de pràctiques al laboratori en las que s'apliquen els coneixements adquirits
Atenció personalitzada Horari de tutories: Dra. Sílvia de Lamo Castellví, despatx 318 ETSEQ, dimarts de 12-14h e-mail: silvia.delamo@urv.cat
Enviar un e-mail per confirmar la cita

Atenció personalitzada
Descripció
Horari de tutories: Dra. Sílvia de Lamo Castellví, despatx 318 ETSEQ, dimarts de 12-14h e-mail: silvia.delamo@urv.cat Enviar un e-mail per confirmar la cita

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Proves mixtes
A12
Sessió Magistral: Prova mixta dels continguts del cur, 25%

Pràctiques a laboratoris: Examen de pràctiques, 25%




50%
Proves pràctiques
A12
C3
Elaboració d'un treball col·lectiu en grup de les quatre pràctiques realitzades 50% (80% del treball col·lectiu de pràctiques, 20% de la llibreta de pràctiques)
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Per la segona convocatòria: Proves mixtes (examen teòric + examen pràctic) 50%, prova pràctica 50% (80% del treball col·lectiu de pràctiques, 20% de la llibreta de pràctiques. És obligatori realitzar aquest treball en grup durant el curs).


Fonts d'informació

Bàsica

Barcelona : Generalitat de Catalunya. Departament d'Ensenyament, Elaboració de pa, , DL 1999

Varnam, Alan H., Meat and Meat Products : technology, chemistry and microbiology , Chapman & Hall, 1995

Joseph Kerry, John Kerry and David Ledward, Meat processing : improving quality , Boca Rato, CRC Press, 2002

Walstra, Pieter, Dairy science and technology, Boca Raton, Fla. : CRC Press/Taylor & Francis, 2006

Richard K. Robinson, Dairy microbiology handbook : [the microbiology of milk and milk products], John Wiley, 2002

Complementària

Recomanacions


(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent