DADES IDENTIFICATIVES 2012_13
Assignatura (*) EXPERIMENTACIÓ EN MICROBIOLOGIA DE FERMENTACIONS Codi 19204225
Ensenyament
Grau de Biotecnologia (2009)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
3 Optativa Segon
Llengua d'impartició
Català
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
BELTRAN CASELLAS, GEMMA
Adreça electrònica gemma.beltran@urv.cat
florencia.sainz@urv.cat
Professors/es
BELTRAN CASELLAS, GEMMA
SAINZ PÉREZ, FLORENCIA
Web
Descripció general i informació rellevant Conèixer els processos fermentatius, les reaccions bioquímiques involucrades i els microorganismes responsables.

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A6 Saber dissenyar i aplicar protocols experimentals de laboratori dels àmbits de Biotecnologia, especialment químics, bioquímics, microbiològics i de biologia molecular, valorant els seus riscos i elements de seguretat
 A9 Conèixer en profunditat els microorganismes, tant procariotes com eucariotes, i els virus, així com la diversitat de metabolismes present en els procariotes, i les seves possibilitats d'aprofitament biotecnològic
 A15 Conèixer la diversitat de processos i productes biotecnològics existents, així com els recents avenços biotecnològics, i saber explicar-los i comunicar-los a auditoris diversos
Tipus B Codi Competències Transversals
 B5 Treballar en equip de forma cooperativa i responsabilitat compartida.
Tipus C Codi Competències Nuclears
 C2 Utilitzar de manera avançada les tecnologies de la informació i la comunicació.

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A6 Conèixer els principis bioquímics bàsics dels microorganismoes involucrats en alguns processos fermentatius, i saber aplicar les tècniques analítiques per fer-ne el seguiment.
Saber aplicar les tècniques microbiològiques convencionals i moleculars per l'anàlisis dels microorganismes presents en processos fermentatius
 A9 Conèixer les característiques morfològiques, fisiològiques i moleculars dels microorganismes implicats en els processos fermentatius (vi, iogurt, vinagre,…)
 A15 Conèixer els principis bioquímics bàsics dels microorganismoes involucrats en alguns processos fermentatius, i saber aplicar les tècniques analítiques per fer-ne el seguiment.
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
 B5 Contribueix a l’ establiment i aplicació dels processos de treball de l’ equip
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge
 C2 Utilitza programari per a comunicació off-line: editors de textos, fulles de càlcul i presentacions digitals

Continguts
Tema Subtema
- Fermentació realitzada per llevats - Seguiment de l'elaboració del vi. Fermentació alcohòlica (análisi de sucres, nitrogen, i creixement dels llevats)
- Identificació de llevats per taxonomia clàssica.
- Identificació de llevats per tècniques molecular.
- Fermentació realitzada per bacteris lactics - Seguiment de l'elaboració del iogurt. Fermentació làctica (análisi de lactosa i àcid làctic)
- Observció al microscopi dels bacteris lactics i els seus components celulars
- Fermentació realitzada per bacteris acètics - Seguiment de l'elaboració de vinagre de vi. Acetificació (análisis de l'acidesa total)
- Aïllament de bacteris acètics
- Análisi dels Bacteris acètics per tècniques moleculars.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
Pràctiques a laboratoris
A6
B5
26 2.6 28.6
Treballs
A9
A15
B5
C2
1 18 19
Presentacions / exposicions
A9
A15
B5
C2
1 10 11
Atenció personalitzada
1 0 1
 
Proves mixtes
A6
B5
2 15 17
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Presentació dels diferents blocs temàtiques de la assignatura.
Pràctiques a laboratoris Realització de les practiques del laboratori en grups reduits
Treballs Realització de l'informe de pràctiques, que contingui els resultats i discussió dels mateixos.
Presentacions / exposicions Exposició dels resultats obtinguts durant les pràctiques de laboratori.
Atenció personalitzada

Atenció personalitzada
Descripció
L’alumne pot fer les consultes que cregui convenients durant les pràctiques o l’horari d’atenció dels professors.

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Pràctiques a laboratoris
A6
B5
Participació i actitud durant les pràctiques 10
Treballs
A9
A15
B5
C2
Elaboració de l'informe de pràctiques per grup, que contingui la descripció i discussió dels resultats obtinguts. 25
Presentacions / exposicions
A9
A15
B5
C2
Presentació i debat davant la classe dels resultats obtinguts durant les pràctiques. 25
Proves mixtes
A6
B5
Examen dels conceptes i continguts tractats durant les pràctiques. 40
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria

L'avaluació dels continguts requerirà una nota mínima d'un 4 en cada metodologia utilitzada per aprovar.
La segona convocatòria constarà d'un exàmen i un treball individual.


Fonts d'informació

Bàsica

Guió de Pràctiques de l'assignatura

BRENNAN J.G. Food Processing Handbook. Wiley-VCH Verlag GmH & Co.KgaA. Weinheim (Germany). 2006

CARRASCOSA, A.V., MUÑOZ, R., GONZALEZ, R. Microbiología del Vino, AMV Ediciones, Madrid, 2005

SUAREZ, J.A. & B. IÑIGO, Microbiología enológica, Ediciones Mundi Prensa, Madrid, 1990

RIBEREAU-GAYON, P, DUBOURDIEU, D, DONECHE, B, LONVAUD, A, Traité d’oenologie. Microbiologie du vin, Ed. Dunod, Paris, 1998. (versión en Inglés, 2000)

Complementària

Recomanacions

Assignatures que es recomana cursar simultàniament
CONTROL MICROBIOLÒGIC EN INDÚSTRIES BIOTECNOLÒGIQUES ALIMENTÀRIES/19204216

Assignatures que es recomana haver cursat prèviament
BIOQUÍMICA/19204008
MICROBIOLOGIA/19204112
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent