Tipus A
|
Codi |
Competències Específiques | | A6 |
Saber dissenyar i aplicar protocols experimentals de laboratori dels àmbits de Biotecnologia, especialment químics, bioquímics, microbiològics i de biologia molecular, valorant els seus riscos i elements de seguretat |
| A9 |
Conèixer en profunditat els microorganismes, tant procariotes com eucariotes, i els virus, així com la diversitat de metabolismes present en els procariotes, i les seves possibilitats d'aprofitament biotecnològic |
| A15 |
Conèixer la diversitat de processos i productes biotecnològics existents, així com els recents avenços biotecnològics, i saber explicar-los i comunicar-los a auditoris diversos |
Tipus B
|
Codi |
Competències Transversals | | B5 |
Treballar en equip de forma cooperativa i responsabilitat compartida. |
Tipus C
|
Codi |
Competències Nuclears | | C2 |
Utilitzar de manera avançada les tecnologies de la informació i la comunicació. |
Tipus A
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| A6 |
Conèixer els principis bioquímics bàsics dels microorganismoes involucrats en alguns processos fermentatius, i saber aplicar les tècniques analítiques per fer-ne el seguiment.
Saber aplicar les tècniques microbiològiques convencionals i moleculars per l'anàlisis dels microorganismes presents en processos fermentatius
| | A9 |
Conèixer les característiques morfològiques, fisiològiques i moleculars dels microorganismes implicats en els processos fermentatius (vi, iogurt, vinagre,…)
| | A15 |
Conèixer els principis bioquímics bàsics dels microorganismoes involucrats en alguns processos fermentatius, i saber aplicar les tècniques analítiques per fer-ne el seguiment.
|
Tipus B
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| B5 |
Contribueix a l’ establiment i aplicació dels processos de treball de l’ equip
|
Tipus C
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| C2 |
Utilitza programari per a comunicació off-line: editors de textos, fulles de càlcul i presentacions digitals
|
Tema |
Subtema |
- Fermentació realitzada per llevats |
- Seguiment de l'elaboració del vi. Fermentació alcohòlica (análisi de sucres, nitrogen, i creixement dels llevats)
- Identificació de llevats per taxonomia clàssica.
- Identificació de llevats per tècniques molecular. |
- Fermentació realitzada per bacteris lactics |
- Seguiment de l'elaboració del iogurt. Fermentació làctica (análisi de lactosa i àcid làctic)
- Observció al microscopi dels bacteris lactics i els seus components celulars |
- Fermentació realitzada per bacteris acètics |
- Seguiment de l'elaboració de vinagre de vi. Acetificació (análisis de l'acidesa total)
- Aïllament de bacteris acètics
- Análisi dels Bacteris acètics per tècniques moleculars. |
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe
|
Hores fora de classe
|
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
1 |
0 |
1 |
Pràctiques a laboratoris |
|
26 |
2.6 |
28.6 |
Treballs |
|
1 |
18 |
19 |
Presentacions / exposicions |
|
1 |
10 |
11 |
Atenció personalitzada |
|
1 |
0 |
1 |
|
Proves mixtes |
|
2 |
15 |
17 |
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
Presentació dels diferents blocs temàtiques de la assignatura. |
Pràctiques a laboratoris |
Realització de les practiques del laboratori en grups reduits |
Treballs |
Realització de l'informe de pràctiques, que contingui els resultats i discussió dels mateixos. |
Presentacions / exposicions |
Exposició dels resultats obtinguts durant les pràctiques de laboratori. |
Atenció personalitzada |
|
Descripció |
L’alumne pot fer les consultes que cregui convenients durant les pràctiques o l’horari d’atenció dels professors. |
Metodologies |
Competències
|
Descripció |
Pes |
|
|
|
|
Pràctiques a laboratoris |
|
Participació i actitud durant les pràctiques |
10 |
Treballs |
|
Elaboració de l'informe de pràctiques per grup, que contingui la descripció i discussió dels resultats obtinguts. |
25 |
Presentacions / exposicions |
|
Presentació i debat davant la classe dels resultats obtinguts durant les pràctiques. |
25 |
Proves mixtes |
|
Examen dels conceptes i continguts tractats durant les pràctiques. |
40 |
Altres |
|
|
|
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
L'avaluació dels continguts requerirà una nota mínima d'un 4 en cada metodologia utilitzada per aprovar. La segona convocatòria constarà d'un exàmen i un treball individual. |
Bàsica |
|
Guió de
Pràctiques de l'assignatura BRENNAN J.G. Food Processing Handbook. Wiley-VCH Verlag GmH & Co.KgaA. Weinheim (Germany). 2006 CARRASCOSA,
A.V., MUÑOZ, R., GONZALEZ, R. Microbiología del Vino, AMV Ediciones, Madrid,
2005 SUAREZ, J.A.
& B. IÑIGO, Microbiología enológica, Ediciones Mundi Prensa, Madrid, 1990
RIBEREAU-GAYON, P, DUBOURDIEU,
D, DONECHE, B, LONVAUD, A, Traité d’oenologie. Microbiologie du vin, Ed. Dunod,
Paris, 1998. (versión en Inglés, 2000) |
Complementària |
|
|
Assignatures que es recomana cursar simultàniament |
CONTROL MICROBIOLÒGIC EN INDÚSTRIES BIOTECNOLÒGIQUES ALIMENTÀRIES/19204216 |
|
Assignatures que es recomana haver cursat prèviament |
BIOQUÍMICA/19204008 | MICROBIOLOGIA/19204112 |
|
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent |
|