DADES IDENTIFICATIVES 2013_14
Assignatura (*) MICROBIOLOGIA DELS ALIMENTS Codi 19204228
Ensenyament
Grau de Biotecnologia (2009)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
3 Optativa Primer
Llengua d'impartició
Català
Departament Ciències Mèdiques Bàsiques
Coordinador/a
CANO LIRA, JOSÉ FRANCISCO
Adreça electrònica jose.cano@urv.cat
albertomiguel.stchigel@urv.cat
roxana.beaz@urv.cat
Professors/es
CANO LIRA, JOSÉ FRANCISCO
STCHIGEL GLIKMAN, ALBERTO MIGUEL
BEAZ HIDALGO, ROXANA
Web
Descripció general i informació rellevant Donar a conèixer diferents aspectes relacionats amb el mon dels microorganismes en els aliments: quina es la microbiota normal dels aliments, quines tècniques de conservació es poden aplicar per a la seva preservació, les necessitats nutricionals i les capacitats metabòliques dels microorganismes, quins tipus de alteració produeixen en els aliments, quines son les tècniques microbiològiques emprades al laboratori per el seu enriquiment, aïllament e identificació, i quantificació dels microorganismes, quines son las malalties relacionats amb la presència dels microorganismes en els aliments, quina estructura i mecanisme de accions tenen les toxines microbianes.

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A9 Conèixer en profunditat els microorganismes, tant procariotes com eucariotes, i els virus, així com la diversitat de metabolismes present en els procariotes, i les seves possibilitats d'aprofitament biotecnològic
 A15 Conèixer la diversitat de processos i productes biotecnològics existents, així com els recents avenços biotecnològics, i saber explicar-los i comunicar-los a auditoris diversos
Tipus B Codi Competències Transversals
Tipus C Codi Competències Nuclears

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A9 Conèixer diferents aspectes relacionats amb el món dels microorganismes en els aliments.
Descriure com és la microbiota normal dels aliments.
Conèixer les tècniques d'estudi dels microorganismes.
Conèixer i fer servir adequadament el vocabulari i la terminologia pròpia de la microbiologia dels microorganismes d'interès industrial
 A15 Tenir capacitat per conèixer, comprendre i utilitzar els principis de la gestió de la qualitat i de la seguretat alimentària. Anàlisi d'aliments. Traçabilitat.
Conèixer i aplicar les tècniques de conservació dels aliments
Conèixer i determinar quins tipus d'alteracions microbianes es produeixen en els aliments.
Conèixer les malalties relacionades amb la presència dels microorganismes en els aliment
Conèixer i fer servir adequadament el vocabulari i la terminologia pròpia de la microbiologia dels microorganismes d'interès industrial
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge

Continguts
Tema Subtema
1.- Desarrollo de la microbiología de los alimentos. 1.1.- Introducción a la microbiología delos alimentos
1.2.- Antecedentes históricos.
2.- Condiciones que influyen en el desarrollo de los microorganismos en los alimentos. Contaminación de los alimentos. 2.1. Fuentes naturales.
2.2. Contaminación de los alimentos durante su manipulación e industrialización.
3.- Microorganismos asociados a los alimentos. 3.1. Microbiota inicial.
3.2. Microorganismos patógenos.
3.3. Microorganismos productores de alteraciones.
3.4. Metodología de la toma y procesamiento de las muestras. Técnicas de recuento e identificación de
microorganismos.
3.5. Técnicas moleculares aplicadas al análisis microbiológico de los alimentos.
3.6. Técnicas rápidas de identificación de los microorganismos en los
alimentos.
4.- Principios generales de la alteración de los alimentos. 4.1. Criterios de comestibilidad.
4.2. Causas de alteración.
4.3. Clasificación de los alimentos según la facilidad con que se alteran. 4.4. Factores que determinan el número y clase de microorganismos en los alimentos.
4.5. Factores que influyen en el crecimiento microbiano en los alimentos.
4.6. Cambios causados por los microorganismos.
5.- Principios generales de la conservación de los alimentos. 5.1. Métodos de conservación.
5.2. Asepsia.
5.3. Eliminación de los microorganismos.
5.4. Mantenimiento de las condiciones anaerobias.
6.- Principios generales de los sistemas de control de procesos en microbiologia dels aliments

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
A9
A15
1 1.5 2.5
Sessió Magistral
A9
A15
15 22.5 37.5
Pràctiques a laboratoris
A9
A15
15 22.5 37.5
Atenció personalitzada
1 0 1
 
Proves de desenvolupament
A9
A15
1 0 1
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Determinar el nivel de conocimiento de los alumnos sobre el mundo de los microorganismos relacionados con los alimentos.
Sessió Magistral Clases teóricas, interactuando con el alumno mediante preguntas.
Pràctiques a laboratoris Aplicación de diferentes metodologías de análisis microbiológico de los alimentos
Atenció personalitzada Los alumnos podrán ponerse en contacto con los profesores que imparten la asignatura mediante el moodle o por correo electrónico. En el caso que lo consideren oportuno, podran concertar una entrevista personal.

Atenció personalitzada
Descripció
Los alumnos podrán ponerse en contacto con los profesores que imparten la asignatura mediante el moodle o por correo electrónico. En el caso que lo consideren oportuno, podran concertar una entrevista personal.

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Pràctiques a laboratoris
A9
A15
Pràctiques: obligatories. Elaboració de dosier de pràctiques per cada grup a la finalització de les mateixes.
20% de la nota final
20%
Proves de desenvolupament
A9
A15
Examen teórico de los temas expuestos en las sesiones magistrales y sesiones prácticas. Se promedia con la nota de prácticas con nota igual o superior a cuatro. 80% de la nota final 80% nota final
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Se guarda la nota de prácticas para la segunda convocatoria.

Limitado el uso de dispositivos de comunicación o de transmisión de datos durante la evaluación


Fonts d'informació

Bàsica

.- Adams, M.R.; Moss M.O. Microbiología de los alimentos. Acribia.Zaragoza. Última edición disponible.

.- Hayes, P.R. Microbiología e higiene de los alimentos. Acribia, Zaragoza.Última edición disponible.

.- Jay, J.M. Microbiología moderna de los alimentos. Acribia, Zaragoza. Última edición disponible.

.- Mossel, D.A.A.; Moreno García , B; Struijk, C.B. Microbiología de los alimentos: fundamentos ecológicos para garantizar y comprobar la integridad (inocuidad y calidad) microbiológica de los alimentos. Acribia, Zaragoza. Última edición disponible.

.- Roberts, D; Hooper, W.; Greenwood, M. Microbiología práctica de los alimentos. Métodos para el examen de los microorganismos de los alimentos de interés para la salud pública. Acribia, Zaragoza. Última edición disponible.

 

Complementària

.- Bourgeois, C.M.; Mescle, J.F. ; Zucca, J. Microbiologia alimentaria. Vol I: Aspectos microbiológicos de la seguridad y calidad alimentaria. Acribia, Zaragoza. Última edición disponible.

 

.- Bourgeois, C.M.; Larpent, J.P. Microbiologia alimentaria. Vol II: Fermentaciones alimentarias. Acribia, Zaragoza. Última edición disponible.

 

.- Doyle, M.P. Microbiologia de los alimentos. Fundamentos y fronteras. Acribia, Zaragoza. Última edición disponible.

 

.- Fehlhaber, K.; Janetschke, P. Higiene veterinaria de los alimentos. Acribia, Zaragoza. Última edición disponible.

 

.- Forsythe, S. J. Alimentos seguros: Microbiología. Acribia, Zaragoza. Última edición disponible.

 

 

.- Forsythe, S. J. Higiene de los alimentos. Microbiología y HACCP. Acribia, Zaragoza. Última edición disponible.

 

 

.- ICMSF. Ecologia microbiana de los alimentos. Vol I.: Factores que afectan a la  supervivencia de los microorganismos en los alimentos. Acribia, Zaragoza. Última edición disponible

 

.- ICMSF. Ecología microbiana de los alimentos. Vol II.: Productos alimenticios. Acribia, Zaragoza. Última edición disponible.

 

.- ICMSF. Microorganismos de los alimentos. Vol VI. Ecología microbiana de los productos alimentarios. Acribia, Zaragoza. Última edición disponible.

 

.- ICMSF. Microorganismos de los alimentos. Vol VII. Análisis microbiológico en la gestión de la seguridad alimentaria. Acribia, Zaragoza. Última edición disponible.

 

.- Lee, B.H. Fundamentos de biotecnología de los alimentos. Acribia, Zaragoza. Última edición disponible.

 

.- Roller, S.; Harlander, S. Genetic modiffication in the food industry: a strategy for quality improvement. Blacki Academis, NY. Última edición disponible.

 

.- Sanchís, V. et al. Prácticas microbiología de alimentos. Ed de la Universitat de Lleida. Última edición disponible

.- Yousef, A.E.; Carlstrom, C. Microbiología de los alimentos: manual de laboratorio. Acribia, Zaragoza. Última edición disponible.

Complementària
Complementària

.- Bourgeois, C.M.; Mescle, J.F. ; Zucca, J. Microbiologia alimentaria. Vol I: Aspectos microbiológicos de la seguridad y calidad alimentaria. Acribia, Zaragoza. derrera edició disponible

.- Bourgeois, C.M.; Larpent, J.P. Microbiologia alimentaria. Vol II: Fermentaciones alimentarias. Acribia, Zaragoza. derrera edició disponible

.- Doyle, M.P. Microbiologia de los alimentos. Fundamentos y fronteras. Acribia, Zaragoza. derrera edició disponible

.- Fehlhaber, K.; Janetschke, P. Higiene veterinaria de los alimentos. Acribia, Zaragoza. derrera edició disponible

.- Forsythe, S. J. Alimentos seguros: Microbiología. Acribia, Zaragoza. derrera edició disponible

 

.- Forsythe, S. J. Higiene de los alimentos. Microbiología y HACCP. Acribia, Zaragoza. derrera edició disponible

 

.- ICMSF. Ecologia microbiana de los alimentos. Vol I.: Factores que afectan a la  supervivencia de los microorganismos en los alimentos. Acribia, Zaragoza. derrera edició disponible

.- ICMSF. Ecología microbiana de los alimentos. Vol II.: Productos alimenticios. Acribia, Zaragoza. derrera edició disponible

.- ICMSF. Microorganismos de los alimentos. Vol VI. Ecología microbiana de los productos alimentarios. Acribia, Zaragoza. derrera edició disponible

.- ICMSF. Microorganismos de los alimentos. Vol VII. Análisis microbiológico en la gestión de la seguridad alimentaria. Acribia, Zaragoza. derrera edició disponible

.- Lee, B.H. Fundamentos de biotecnología de los alimentos. Acribia, Zaragoza. derrera edició disponible

.- Roller, S.; Harlander, S. Genetic modiffication in the foor industry: a strategy for quality improvement. Blacki Academis, NY. derrera edició disponible

.- Sanchís, V. et al. Prácticas microbiología de alimentos. Ed de la Universitat de Lleida. derrera edició disponible

.- Yousef, A.E.; Carlstrom, C. Microbiología de los alimentos: manual de laboratorio. Acribia, Zaragoza. derrera edició disponible

Recomanacions

Assignatures que en continuen el temari
CONTROL MICROBIOLÒGIC EN INDÚSTRIES BIOTECNOLÒGIQUES ALIMENTÀRIES/19204216

Assignatures que es recomana cursar simultàniament
BIOQUÍMICA DELS ALIMENTS/19204212
CONTROL MICROBIOLÒGIC EN INDÚSTRIES BIOTECNOLÒGIQUES ALIMENTÀRIES/19204216

Assignatures que es recomana haver cursat prèviament
MICROBIOLOGIA/19204112
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent