DADES IDENTIFICATIVES 2020_21
Assignatura (*) TECNOLOGIA ALIMENTÀRIA Codi 19204232
Ensenyament
Grau de Biotecnologia (2009)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
3 Optativa 1Q
Llengua d'impartició
Català
Departament Enginyeria Química
Coordinador/a
DE LAMO CASTELLVI, SILVIA
Adreça electrònica silvia.delamo@urv.cat
Professors/es
DE LAMO CASTELLVI, SILVIA
Web
Descripció general i informació rellevant <div> En aquesta assignatura la docència es farà mitjançant amb classes inverses. És a dir, les classes teòriques es faran a distància i s’aprofitarà la presencialitat, en primer lloc, per reforçar els conceptes teòrics més complexos i, en segon lloc, per dur a terme la resolució de problemes i presentació d'activitats<p>El sistema d’avaluació en aquest període excepcional és el que s’explica a l’apartat “Avaluació. Altres comentaris i segona convocatòria” sota el títol ADAPTACIÓ DE L’AVALUACIÓ PEL CURS 2020-21.</p>En el cas d’emergència sanitària que requereixi confinar la població o que impliqui restriccions de mobilitat durant aquest curs, es procurarà adaptar l'activitat docent i l'avaluació. Si es produeix aquesta situació, s'informarà d'aquestes adaptacions a l’espai Moodle de cada assignatura.</div><div><br /></div><b><br /></b><div><b>DESCRIPCIÓ GENERAL: </b>Descriu i analitza els principals processos d'inactivació dels microorganismes utilitzats en la industria alimentària els convencionals i els emergents </div>

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A12 Identificar i desenvolupar les operacions unitàries d'enginyeria bioquímica, integrant-les amb els fonaments biològics, i saber aplicar-les al disseny de bioreactors i als processos de separació
 A15 Conèixer la diversitat de processos i productes biotecnològics existents, així com els recents avenços biotecnològics, i saber explicar-los i comunicar-los a auditoris diversos
Tipus B Codi Competències Transversals
Tipus C Codi Competències Nuclears

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A12 Conèixer d'una manera pràctica les operacions bàsiques que intervendran en el procés d'elaboració dels diferents productes.
 A15 Capacitat per conèixer, comprendre i utilitzar els principis d'Enginyeria i tecnologia dels aliments: Enginyeria i operacions bàsiques d'aliments; Tecnologia d'aliments; Processos en les indústries agroalimentàries
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge

Continguts
Tema Subtema
TEMA 1: Bases de la conservació dels aliments
1.1. Objectius.
1.2. Classificació.
1.3. Descripció de les principals tecnologies de conservació d'aliments.
1.4 Vida útil dels aliments (Cinètica de deteriorament).
TEMA 2: Mètodes industrials de conservació d’aliments
2.1 Factors que influeixen en el desenvolupament microbià..
2.1 Procediments utilitzats en la conservació d’aliments.
2.3 Mètodes industrials de conservació.
TEMA 3: Tractaments tèrmics de conservació d’aliments 3.1 Cinètica de reacció (innactivació microbiana).
3.2 Tractaments de conservació per calor: escaldat, esterilització i pasteurització.
3.3 Tractaments de conservació per fred: refrigeració i congelació.
TEMA 4: Tractaments de conservació per eliminació d’aigua
4.1 Deshidratació amb aire calent.
4.2 Liofilització.
TEMA 5: Tractaments no tèrmics de conservació d’aliments
5.1 Altes pressions.
5.2 Polsos elèctrics.
5.3 Escalfament Òhmic.
Sessions pràctiques al Showcooking (5 sessions) Aplicacions pràctiques de processos alimentaris.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
Sessió Magistral
A15
10 10 20
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària
A15
3 3 6
Pràctiques a laboratoris
A12
15 10 25
Atenció personalitzada
2 0 2
 
Proves mixtes
A15
2 8 10
Proves pràctiques
A12
2 8 10
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Presentació de l'assignatura, explicació de la metodologia que s'utilitzarà, comunicació dels criteris d'avaluació, formació de grups de treball
Sessió Magistral Exposició del contingut de cada tema
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària Resolució de problemes relacionats amb la temàtica de l'assignatura per part de l'alumne amb supervisió de la professora
Pràctiques a laboratoris Realització de pràctiques al laboratori en las que s'apliquen els coneixements adquirits.
Atenció personalitzada Horari de tutories:
Dra. Sílvia de Lamo Castellví, despatx 318 ETSEQ, dimarts de 12-14h
e-mail: silvia.delamo@urv.cat
Enviar un e-mail per confirmar la cita

Atenció personalitzada
Descripció

L'atenció personalitzada es farà concertant cita prèvia amb Sílvia de Lamo (silvia.delamo@urv.cat) i es durà a terme per videoconferència


Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària
A15
Resolució de problemes en grups a l'aula (2)

(nota mínima 4 per fer mitjana)
10%
Proves mixtes
A15
Examen dels continguts del curs

(nota mínima 4 per fer mitjana)
40%
Proves pràctiques
A12
Elaboració d'un treball col•lectiu en grup de les quatre pràctiques realitzades 50%
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria

ADAPTACIÓ DE L'AVALUACIÓ PEL CURS 2020-2021

Avaluació contínua

S'incrementa a 60% la contribució de les proves mixtes i es realitzaran dues proves al llarg del quadrimestre, s'incrementa el % d'avaluació de la resolució de problemes-activitats al 15%, el treball de disseny de producte serà individual (inclourà un vídeo) i el % d'avaluació serà del 25%.

Per fer la ponderació de la nota final s'ha de treure un mínim de 4 en els dos exàmens parcials, dels problemes i del treball de disseny de producte

Avaluació segona convocatòria

S'incrementa a 60% la contribució de les proves mixtes (mínim de 4 per fer mitjana) i la contribució del treball del disseny de producte serà del 40%.

Informació curs 19-20:

Per la segona convocatòria:

Examen dels continguts del curs 50%

Prova pràctica 50%. És obligatori realitzar aquest treball en grup durant el curs i haver realitzat les pràctiques de laboratori.

Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tablets i altres aparells que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista.

La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora.


Fonts d'informació

Bàsica A. Casp i J. Abril, Procesos de Conservación de Alimentos, A. Madrid Vicente, Ediciones Mundi-Prensa, Madrid, 1999
G.V. Barbosa-Canovas, Conservación no térmica de alimentos, Acribia, Zaragoza, 1999
H. Q. Zhang, G. V. Barbosa-Cánovas, V.M. Balasubramaniam, Nonthermal processing technologies for food, Pullman, Wash., USA, Washington State University, 2011

 

Complementària M. S. Rahman, Manual de Conservación de los Alimentos, Ed. Acrbibia S.A., Zaragoza, 2002
F. A..R. Oliveira i J. C. Oliveira, Processing Foods, CRC Press, Boca Raton, 1999

Recomanacions


(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent