DADES IDENTIFICATIVES 2016_17
Assignatura (*) PREBIÒTICS I PROBIÒTICS Codi 19204233
Ensenyament
Grau de Biotecnologia (2009)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
3 Optativa 1Q
Llengua d'impartició
Català
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
BRAVO VÁZQUEZ, FRANCISCA ISABEL
Adreça electrònica albert.bordons@urv.cat
franciscaisabel.bravo@urv.cat
Professors/es
BORDONS DE PORRATA- DORIA, ALBERT
BRAVO VÁZQUEZ, FRANCISCA ISABEL
Web
Descripció general i informació rellevant Conèixer les propietats dels prebiotics i probiòtics i la seva funció en l'organisme. Avaluar la seva funcionalitat. Conèixer la legislació vigent sobre prebiòtics i probiotics i la percepció del consumidor.

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A8 Analitzar adequadament dades i resultats experimentals propis dels àmbits de Biotecnologia amb tècniques estadístiques, i saber-los interpretar
Tipus B Codi Competències Transversals
Tipus C Codi Competències Nuclears

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A8 Conèixer els efectes dels components probiòtics i prebiòtics sobre la salut
Comprendre les bases de legislació referent a pro i prebiòtics
Entendre el paper de la EFSA en Europa en relació als aliments funcionals
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge

Continguts
Tema Subtema
Tema 0 Introducció. Concepte de prebiòtic i probiòtic. Sinbiòtics i abiòtics. Anatomia, fisiologia i bioquímica del tracte gastrointestinal. Microbiota. Malalties digestives. Models in vitro d’intestí.
Tema 1 Fibra i prebiòtics. Conceptes. Elements diferenciadors.
Tema 2 Característiques dels microorganismes probiòtics.
Tema 3 Evidència científica dels prebiòtics i probiòtics. Definició de les dianes fisiològiques i sectors poblacionals. Aplicació en diferents patologies o estats de salut.


Tema 4 Disseny d’aliments amb funció prebiòtica i probiòtica. Tendències de consum. Definició de la funcionalitat. Desafiaments tecnològics. Exemples de mercat. Perspectives de futur.



Tema 5 Regulació dels prebiòtics i probiòtics. Reglamentació internacional i europea. Dossiers per a l’acceptació de un claim. Claims aprovats.
Tema 6 Selecció de cultius iniciadors probiòtics per al seu ús en aliments.




Tema 7 Aplicació de prebiòtics i microorganismes probiòtics en diferents tipus d’aliments: derivats de la llet, productes de origen vegetal i derivats de la carn. Perspectives d’aplicació en altres aliments.


Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
Sessió Magistral
A8
2 2 4
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària
A8
23 15 38
Presentacions / exposicions
A8
4 16 20
Atenció personalitzada
1 0 1
 
Proves objectives de preguntes curtes
A8
3 9 12
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Comentar com serà el desenvolupament de l'assignatura, les metodologies, els continguts, el sistema d'avaluació i les fonts d'informació.
Sessió Magistral Explicar els conceptes bàsics
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària Sessions de treball dels temes. Discussió entre tots de cada tema, valorant punts més importants
Presentacions / exposicions Presentacions dels resums dels temes. Grups de 2-3 elaboraran resums ppt dels temes en base a conclusions de sessions de treball
Atenció personalitzada Atenció individualitzada de l'alumnat sobre aspectes/ dubtes sorgits durant el curs

Atenció personalitzada
Descripció
Departament de Bioquímica i Biotecnologia. Francisca Isabel Bravo Vázquez: Despatx 104. correu electronic: franciscaisabel.bravo@urv.cat Albert Bordons Despatx. 114. correu electronic:albert.bordons@urv.cat

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària
A8
Treball a classe, intervencions, discussió 20 %
Presentacions / exposicions
A8
Treball-resum de temes presentat per grups 30 %
Proves objectives de preguntes curtes
A8
Prova objectiva individual amb preguntes de respostes curtes, sobre continguts de tots temes 50 %
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Serà necessària una puntuació de 5 punts en l'examen per superar l'assignatura. La segona convocatòria s'avaluarà igual que la primera.


Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tablets i altres aparells que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista.
La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora.

Fonts d'informació

Bàsica Michael P. Doyle and Larry R. Beuchat, Food microbiology : fundamentals and frontiers. Cap. 42, Michael P. Doyle and Larry R. Beuchat, 3d ed, ASM press 2007.
Susan Sungsoo Cho, E. Terry Finocchiaro, Handbook of prebiotics and probiotics ingredients : health benefits and food applications , Susan Sungsoo Cho, E. Terry Finocchiaro., CRC Press 2010.
Shelly Jardine, Prebiotics and probiotics, Shelly Jardine, Wiley-Blackwell, 2009.

Hasler, C. M. (1998). Functional foods: Their role in disease prevention and health promotion. Scientific Status Summary. Food Tech. 52(11):63-70.

Roberfroid M.(2002). Aliments fonctionnels. Collection Sciences & Techniques agroalimentaires. Editions Tec&Doc. París.

Schmidl M.K. and T.P. Labuza.(2003). Essentials of functional foods. Aspen Press. Minnessota.

Complementària

Recomanacions


(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent