DADES IDENTIFICATIVES 2014_15
Assignatura (*) SOSTENIBILITAT A LA INDÚSTRIA ALIMENTÀRIA Codi 19204235
Ensenyament
Grau de Biotecnologia (2009)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
3 Optativa 2Q
Llengua d'impartició
Català
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
RUIZ EDO, FRANCESC XAVIER
Adreça electrònica francescxavier.ruiz@urv.cat
Professors/es
RUIZ EDO, FRANCESC XAVIER
Web
Descripció general i informació rellevant En aquesta assignatura es pretén donar una visió de la problemàtica mediambiental de les indústries alimentàries, enfocada principalment en els tractaments dels residus orgànics (deixalles o reutilització com a subproductes). També es tractarà el tema de l'envasat en la indústria alimentària.

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A14 Valorar l'impacte soci-econòmic i les implicacions bioètiques dels diferents processos biotecnològics, i assegurar les disposicions legals vigents
Tipus B Codi Competències Transversals
Tipus C Codi Competències Nuclears

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A14 Conèixer les eines aplicades en la indústria alimentària per controlar la bona gestió dels processos.
Conèixer els sistemes disponibles d'eliminació i / o aprofitament dels residus generats per la indústria alimentària.
Conèixer les noves tendències en l'envasat dels aliments així com en la gestió dels envasos.
Aplicar especificacions, reglaments i normes relacionades amb l'enginyeria de processos alimentaris.
Conèixer i aplicar les últimes i més innovadores tecnologies respectuoses amb el medi ambient per resoldre els problemes ambientals en diversos àmbits d'activitat, per exemple els de la indústria química i alimentària.
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge

Continguts
Tema Subtema
Tema 1: Sostenibilitat en la indústria alimentària. Concepte i eines per a la sostenibilitat mediambiental en la indústria alimentària.
Tema 2: Aprofitament de residus de producció en la indústria alimentària.
Tema 3: Noves tendències en l'envasat dels aliments i en la gestió dels envasos.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
Sessió Magistral
A14
15 22.5 37.5
Debats
A14
5 5 10
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària
A14
5 5 10
Presentacions / exposicions
A14
5 10 15
Atenció personalitzada
1 0 1
 
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Sessió introductòria per a explicar el funcionament de l'assignatura.
Sessió Magistral Explicació per part del professor dels continguts de l'assignatura.
Debats Debats on es tractaran temes d'actualitat relacionats amb els continguts de l'assignatura.
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària Resolució de problemes basats en casos reals on s'analitzaran les opcions plantejades pels alumnes i l'opció que es va aplicar en el cas real.
Presentacions / exposicions Revisions de R+D en sostenibilitat en diferents sectors alimentaris. Implica l'entrega d'un informe escrit i realització d'una presentació oral per part dels alumnes.
Atenció personalitzada Atenció a aquells estudiants que ho sol·licitin.

Atenció personalitzada
Descripció
Resolució de dubtes i/o consultes relacionades amb el funcionament de l'assignatura.

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Sessió Magistral
A14
Prova tipus test al final de l'assignatura 40%
Debats
A14

Debats realitzats a l'aula sobre temes d'actualitat realcionats amb els continguts de l'assignatura.
15%
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària
A14
Resolució de casos pràctics sobre sostenibilitat a la indústria alimentària. 15%
Presentacions / exposicions
A14
Exposicions orals dels alumnes i presentació del treball escrit de revisió sobre R+D en sostenibilitat en diferents sectors alimentaris. 30%
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria

A la segona convocatòria es podrà conservar la nota dels treballs, debats i exposicions, si aquestes parts estan aprovades, i caldrà repetir la prova escrita.

Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tablets i altres aparells que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista.

La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora.


Fonts d'informació

Bàsica , Retos medioambientales de la industria alimentaria, , 2012

- Retos medioambientales de la industria alimentaria, 2012 (ISBN 978-84-7867-080-2)

Complementària

Recomanacions


(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent