DADES IDENTIFICATIVES 2018_19
Assignatura (*) SEGURETAT ALIMENTÀRIA Codi 19204236
Ensenyament
Grau de Biotecnologia (2009)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
3 Optativa 2Q
Llengua d'impartició
Català
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
BALART RODRIGUEZ, SANDRA
Adreça electrònica mjesus.torija@urv.cat
sandra.balart@urv.cat
Professors/es
TORIJA MARTÍNEZ, MARÍA JESÚS
BALART RODRIGUEZ, SANDRA
Web
Descripció general i informació rellevant En aquesta assignatura s'impartiran els coneixements bàsics perquè l'alumne sigui capaç d'identificar els perills associats als aliments, valorar els seus riscos i conèixer els mètodes per reduir-los a nivells acceptables. S'inclouran tant factors biòtics (microbiològics) com abiòtics (alteracions tèrmiques, pesticides, metalls pesants etc.). Així com també es tractaran els aspectes legals de la seguretat alimentària.

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A5 Conèixer els principis, la instrumentació i les aplicacions de les principals tècniques d'anàlisis i separació de biomolècules, així com les tècniques de cultiu de microorganismes i de cèl•lules d'organismes pluricel•lulars
 A6 Saber dissenyar i aplicar protocols experimentals de laboratori dels àmbits de Biotecnologia, especialment químics, bioquímics, microbiològics i de biologia molecular, valorant els seus riscos i elements de seguretat
 A14 Valorar l'impacte soci-econòmic i les implicacions bioètiques dels diferents processos biotecnològics, i assegurar les disposicions legals vigents
Tipus B Codi Competències Transversals
Tipus C Codi Competències Nuclears

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A5 Conèixer els diferents tipus tòxics (naturals, abiòtics, biòtics) que poden estar presents en els diferents tipus d'aliments, així com identificar els efectes nocius derivats del consum d'aquests aliments contaminats
 A6 Disposar dels criteris necessaris per decidir quina és la tècnica més adequada per al control microbiològic dels aliments així com per al control de la higiene durant les diferents etapes de la producció d'aliments
 A14 Conèixer la normativa actual de seguretat alimentària i els procediments que s'apliquen en les indústries per complir-la
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge

Continguts
Tema Subtema
Tema 1: Introducció a la qualitat i seguretat alimentària. Aspectes legals.
Tema 2: Alteracions dels aliments. Agents físics, químics i microbiològics
Tema 3: Contaminants d'aliments. Tòxics naturals i antinutrients. Contaminants químics d'origen biòtic i abiòtic. Contaminants biològics
Tema 4: Control i gestió de la qualitat i seguretat en la indústria alimentària. Control microbiològic dels aliments.
Tema 5: Mètodes de conservació dels aliments.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
Sessió Magistral
A5
A6
A14
15 19.5 34.5
Seminaris
A5
A6
A14
14 7 21
Presentacions / exposicions
A6
A14
6 10.2 16.2
Atenció personalitzada
A5
A6
A14
1 0 1
 
Proves mixtes
A5
A6
A14
2 0 2
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Presentació dels diferents blocs temàtics de la assignatura
Sessió Magistral Exposició teòrica dels continguts
Seminaris Resolució de problemes, discussió d'articles divulgatius o científics i treballs sobre temes relacionats amb el temari
Presentacions / exposicions Elaboració i Presentació d'un treball bibliogràfic sobre un tema relacionat amb els continguts de l'assignatura
Atenció personalitzada L’alumne pot fer les consultes que cregui convenients mitjançant cita prèvia amb el professor, o per correu electrònic

Atenció personalitzada
Descripció
L’alumne pot fer les consultes que cregui convenients mitjançant cita prèvia amb el professor, o per correu electrònic

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Seminaris
A5
A6
A14
S'avaluaran les diferents activitats realitzades durant els seminaris, així com les tasques a realitzar fora de l'aula 25 %
Presentacions / exposicions
A6
A14
S'avaluarà tant el treball escrit com l'exposició oral mitjançant un rúbrica objectiva 30 %
Proves mixtes
A5
A6
A14
S'avaluaran els continguts donats a classe mitjançant proves objectives tipus test i/o preguntes curtes 45 %
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria

La segona convocatòria serà un examen final on es demanarà el coneixement exhaustiu dels continguts del curs.

Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tablets i altres aparells que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista.

La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora.


Fonts d'informació

Bàsica

· MCSHANE D., RUE N.R. y LINTON R. Conceptos esenciales de seguridad e higiene de los alimentos. 4ª edición. Ed. Pearson Education, INC. Upper Saddle River, Nueva Jersey (USA). 2006

· FORSYTHE SJ. y HAYES PR. Higiene de los alimentos. Microbiología y HACCP. 2ª edición. Ed. Acribia. Zaragoza (España). 2002

· FORSYTHE SJ. The microbiology of safe food. 2ª edición. Ed. Wiley-Blackwell. West Sussex (UK). 2010

· LEVEAU, J.Y. Manual técnico de higiene, limpieza y desinfección. Ed. A. Madrid Vicente Ediciones. Madrid (España). 2004

Complementària

Recomanacions


(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent