DADES IDENTIFICATIVES 2011_12
Assignatura (*) ANÀLISI QUÍMICA ENOLÒGICA I Codi 19214101
Ensenyament
Grau d'Enologia (2009)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
6 Obligatòria Segon Anual
Llengua d'impartició
Català
Departament Química Analítica i Química Orgànica
Coordinador/a
MESTRES SOLÉ, MARIA MONTSERRAT
Adreça electrònica laura.acena@urv.cat
montserrat.mestres@urv.cat
Professors/es
ACEÑA MUÑOZ, LAURA
MESTRES SOLÉ, MARIA MONTSERRAT
Web
Descripció general i informació rellevant En aquesta assignatura es presenten els fonaments dels mètodes generals d'anàlisi dels principals components químics del vi, tot posant una especial atenció en l'aspecte pràctic d'aquests. Amb això es pretén que l'alumne aprengui no tan sols a interperetar un protocol d'anàlisi enològica sinó que també pugui interpretar enològicament els resultats analítics obtinguts al laboratori en aplicar un protocol determinat.

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A2 Conèixer i aplicar de forma adequada les bases de química general i química orgànica a l'enologia.
 A10 Ser capaç de triar les anàlisis adaptades al control o respondre a un problema donat, realitzar-les o fer realitzar-les, interpretar els resultats i donar els consells i prescripcions necessàries.
Tipus B Codi Competències Transversals
 B1 Aprendre a aprendre.
 B4 Treballar de forma autònoma amb responsabilitat i iniciativa.
 B5 Treballar en equip de forma cooperativa i responsabilitat compartida.
Tipus C Codi Competències Nuclears
 C2 Utilitzar de manera avançada les tecnologies de la informació i la comunicació.
 C4 Expressar-se correctament de manera oral i escrita en una de les dues llengües oficials de la URV.

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A2 Conèixer els constituents del vi i el seu comportament químic durant l'elaboració i criança del vi
Conèixer i saber aplicar tècniques experimentals bàsiques en el laboratori químic.
Saber interpretar dades i resultats experimentals.
 A10 Adquirir un sentit crític en la lectura de treballs relacionats amb el temari de l'assignatura.
Ser capaç de determinar analíticament la concentració dels compostos del vi.
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
 B1 Posa en pràctica de forma disciplinada els enfocaments, mètodes i experiències que proposa el professor
Pregunta per aprendre i s’interessa per aclarir els seus dubtes
 B4 Fa el treball previst d’acord amb els criteris de qualitat donats
Presenta resultats d’ allò que s’espera en el temps previst
Pren decisions de manera encertada basant-se en dades
 B5 Col·labora en la definició, organització i distribució de les tasques del grup
Porta a terme la seva aportació individual en el temps previst i amb els recursos disponibles.
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge
 C2 Utilitza programari per a comunicació off-line: editors de textos, fulles de càlcul i presentacions digitals
Utilitza programari per a comunicació on-line: eines interactives (web, moodle, blocs..), correu electrònic, fòrums, xat, vídeo-conferències, eines de treball col·laboratiu...
 C4 Produeix un text escrit gramaticalment correcte
Produeix un text escrit ben estructurat, clar i ric
Produeix un text escrit adequat a la situació comunicativa

Continguts
Tema Subtema
1. INTRODUCCIÓ A L’ANÀLISI QUÍMICA Conceptes generals. Anàlisi qualitativa i quantitativa. Sistemàtica de l’anàlisi físico-química. Presa de mostra. Tractament de la mostra: Interferències. Mètodes de separació. Mesura analítica: Propietats, errors i mètodes de calibració. Anàlisi estadística dels resultats.
2. TÈCNIQUES DE L’ANÀLISI QUÍMICA L’equilibri químic i la reacció analítica. Tècniques clàssiques i càlculs bàsics: mètodes gravimètrics (fonament, tipus i procediment); mètodes volumètrics (fonament, tipus i procediment). Tècniques instrumentals: Fonaments, classificació (físiques, elèctriques, òptiques, i físico-químiques) i procediment (recta de calibratge).
3. INTRODUCCIÓ A l’ANÀLISI ENOLÒGICA Conceptes generals. Mètodes oficials: O.I.V. i C.E.E. El laboratori enològic. Bibliografia especialitzada: Revistes i bases de dades.
4. ÀCIDS Els àcids del most i del vi: Acidesa total, acidesa volàtil i pH del vi. Determinació del pH. Determinació de l’acidesa total. Determinació de l’acidesa volàtil: Mètodes oficials i mètodes usuals. Determinació de l’àcid tartàric. Determinació enzimàtica dels àcids màlic, làctic i cítric. Determinació dels àcids màlic i làctic per cromatografia plana.
5. GLÚCIDS Sucres, pectines i gomes del most i del vi. Determinació dels sucres totals del most. Determinació dels sucres reductors del vi: Mètodes oficials i mètodes usuals. Determinació dels sucres per mètodes enzimàtics. Determinació de l’extracte sec.
6. ALCOHOLS Els alcohols del vi. Determinació del grau alcohòlic: Mètodes oficials i mètodes usuals Determinació química del l’etanol. Determinació del metanol per GC i per colorimetria. Determinació del glicerol.
7. ADDITIUS Antisèptics i antioxidants. Determinació del diòxid de sofre total i lliure. Càlcul del diòxid de sofre molecular. Determinació dels àcids ascòrbic i sòrbic.
8. ALTRES COMPOSTOS DEL VI -Matèria mineral del most i del vi. Determinació de les cendres i de l’alcalinitat de las cendres.
-Color del vi: Paràmetres cromàtics. Determinació dels polifenols totals.
-Determinació del nitrogen total i del nitrogen assimilable.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
A2
A10
0.5 0 0.5
Sessió Magistral
A2
A10
15 30 45
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària
A2
A10
10 10 20
Pràctiques a laboratoris
A2
A10
B1
B4
B5
30 15 45
Fòrums de discussió
A2
A10
5 5 10
Pràctiques a través de TIC
A2
A10
B4
C2
C4
0.1 10 10.1
Treballs
A2
A10
B4
C2
C4
0.1 15 15.1
Atenció personalitzada
A2
A10
B1
B4
B5
C2
C4
0.5 0 0.5
 
Proves mixtes
A2
A10
C4
5 0 5
Proves mixtes
0 0 0
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Presentació de l’assignatura.
Sessió Magistral Exposició teòrica dels continguts.
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària Resolució de problemes relacionats amb el temari i simulant casos reals
Pràctiques a laboratoris Desenvolupar al laboratori diferents analítiques químiques necessàries pel correcte control de l’elaboració del vi. Per això caldrà buscar el protocol adequat la bibliografia, raonar la metodologia emprada i dur a terme l'anàlisi amb una mostra real. Les pràctiques impliquen portar al dia la llibreta del laboratori i entregar un informe final al finalitzar aquestes amb els resultats obtinguts i discussió dels mateixos
Fòrums de discussió Discussió a classe o a través de forums on-line de procediments analítics alguns dels quals es podran desenvolupar en el laboratori
Pràctiques a través de TIC Elaboració de diferents tasques (cerques bibliogràfiques, discussió d'algun treball, ressolució d'algun problema concret) tot utilitzant les eines TIC.
Treballs Elaboració d'alguns treballs de format curt relacionats amb el temari e l'assignatura. Aquesta metodologia està molt vinculada a l'anterior

Atenció personalitzada
Descripció
L’alumne pot fer les consultes que cregui convenients durant les hores de classe presencial i també durant l’horari d’atenció dels professors.

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Sessió Magistral
A2
A10
S'avaluaran els coneixements teòrics adquirits tenint com a base els fonaments exposats a les casses magistrals 20%
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària
A2
A10
S'avaluarà la preparació dels problemes prèvia a la ressolució a classe així com la participació i la capacitat crítica davant els resultats obtinguts 20%
Pràctiques a laboratoris
A2
A10
B1
B4
B5
S'avaluarà la preparació d'aquestes així com l'execució al laboratori (idoneitat del material emprat, preguntes i implicació, sentit crític, temps emprat) i la llibreta de laboratori. l final de les pràctiques caldrà presentar un informe de pràctiques que també serà avaluat 20%
Fòrums de discussió
A2
A10
S'avaluarà la participació així com el nivell i importància dels comentaris 10%
Pràctiques a través de TIC
A2
A10
B4
C2
C4
S'avaluaran els continguts, fonts d'informació consultada, idoneitat i presentació dels treballs 10%
Treballs
A2
A10
B4
C2
C4
S'avaluaran els continguts, fonts d'informació consultades, idoneitat i presentació dels treballs 20%
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Fonts d'informació

Bàsica C.S. Ough, M.A. Amerine, Methods for Analysis of Must and Wines , 2nd ed , Wiley, 1988
W. Zoecklein, K.C. Fuselsang, B.H. Gump, F.S. Nury, Wine Analysis and Production, , Chapman & Hall, 1990.
P. Ribéreau-Gayon, E. Peynaud, P. Sudraud, P. Ribéreau-Gayon, Traitè d'oenologie. Tome 1: Analyse et contrôle des vins, , Dunod, 1976.
P. Ribéreau-Gayon, Y. Glories, A. Maujean, D. Dubourdieu, Handbook of Enology (Vol: The Chemistry of Wine. Stabilization and Treatments), , Wiley, 2000.
Delanoe, C. Maillard, D. Maisonsieu, Le vin, del analyse à l'elaboration, , Lavoisier, 1987.
H.F. Linskens, JF. Jackson (eds), Wine analysis, , Springer-Verlag, 1988.
P. Iland, A. Ewart, J. Sitters, Techniques for Chemical Analysis and Stability Tests of Grape Juice and Wine, , P. Iland Wine Promotions, 1993.
Office Internacional de la Vigne et du Vin, Recueil des mèthodes internationales d'analyse des vins et des moûts, , OIV, 1990.
Oficina de Publicaciones Oficiales de las Comunidades Europeas, Reglamento (CEE) n° 2676/90. Mètodos de análisis comunitarios aplicables en el sector del vino, , Oficina de Publicaciones Oficiales de las Comunida
J. Garcia Barceló, Tècnicas analíticas para vinos, , GAB, 1990.
Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación, Métodos Oficiales de Análisis (Tomo II), , MAPA, 1993.

 

Complementària Office Internacional de la Vigne et du Vin, Codex œnologique international, , OIV, 1994.

Recomanacions


Assignatures que es recomana haver cursat prèviament
QUÍMICA/19214003
QUÍMICA ENOLÒGICA/19214102
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent