Tipus A
|
Codi |
Competències Específiques | | A2 |
Conèixer i aplicar de forma adequada les bases de química general i química orgànica a l'enologia. |
| A10 |
Ser capaç de triar les anàlisis adaptades al control o respondre a un problema donat, realitzar-les o fer realitzar-les, interpretar els resultats i donar els consells i prescripcions necessàries. |
Tipus B
|
Codi |
Competències Transversals | | B1 |
Aprendre a aprendre. |
| B4 |
Treballar de forma autònoma amb responsabilitat i iniciativa. |
| B5 |
Treballar en equip de forma cooperativa i responsabilitat compartida. |
Tipus C
|
Codi |
Competències Nuclears | | C2 |
Utilitzar de manera avançada les tecnologies de la informació i la comunicació. |
| C4 |
Expressar-se correctament de manera oral i escrita en una de les dues llengües oficials de la URV. |
Tipus A
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| A2 |
Conèixer els constituents del vi i el seu comportament químic durant l'elaboració i criança del vi
Conèixer i saber aplicar tècniques experimentals bàsiques en el laboratori químic.
Saber interpretar dades i resultats experimentals.
| | A10 |
Adquirir un sentit crític en la lectura de treballs relacionats amb el temari de l'assignatura.
Ser capaç de determinar analíticament la concentració dels compostos del vi.
|
Tipus B
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| B1 |
Posa en pràctica de forma disciplinada els enfocaments, mètodes i experiències que proposa el professor
Pregunta per aprendre i s’interessa per aclarir els seus dubtes
| | B4 |
Fa el treball previst d’acord amb els criteris de qualitat donats
Presenta resultats d’ allò que s’espera en el temps previst
Pren decisions de manera encertada basant-se en dades
| | B5 |
Col·labora en la definició, organització i distribució de les tasques del grup
Porta a terme la seva aportació individual en el temps previst i amb els recursos disponibles.
|
Tipus C
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| C2 |
Utilitza programari per a comunicació off-line: editors de textos, fulles de càlcul i presentacions digitals
Utilitza programari per a comunicació on-line: eines interactives (web, moodle, blocs..), correu electrònic, fòrums, xat, vídeo-conferències, eines de treball col·laboratiu...
| | C4 |
Produeix un text escrit gramaticalment correcte
Produeix un text escrit ben estructurat, clar i ric
Produeix un text escrit adequat a la situació comunicativa
|
Tema |
Subtema |
1. INTRODUCCIÓ A L’ANÀLISI QUÍMICA |
Conceptes generals. Anàlisi qualitativa i quantitativa. Sistemàtica de l’anàlisi físico-química. Presa de mostra. Tractament de la mostra: Interferències. Mètodes de separació. Mesura analítica: Propietats, errors i mètodes de calibració. Anàlisi estadística dels resultats. |
2. TÈCNIQUES DE L’ANÀLISI QUÍMICA |
L’equilibri químic i la reacció analítica. Tècniques clàssiques i càlculs bàsics: mètodes gravimètrics (fonament, tipus i procediment); mètodes volumètrics (fonament, tipus i procediment). Tècniques instrumentals: Fonaments, classificació (físiques, elèctriques, òptiques, i físico-químiques) i procediment (recta de calibratge). |
3. INTRODUCCIÓ A l’ANÀLISI ENOLÒGICA |
Conceptes generals. Mètodes oficials: O.I.V. i C.E.E. El laboratori enològic. Bibliografia especialitzada: Revistes i bases de dades. |
4. ÀCIDS |
Els àcids del most i del vi: Acidesa total, acidesa volàtil i pH del vi. Determinació del pH. Determinació de l’acidesa total. Determinació de l’acidesa volàtil: Mètodes oficials i mètodes usuals. Determinació de l’àcid tartàric. Determinació enzimàtica dels àcids màlic, làctic i cítric. Determinació dels àcids màlic i làctic per cromatografia plana. |
5. GLÚCIDS |
Sucres, pectines i gomes del most i del vi. Determinació dels sucres totals del most. Determinació dels sucres reductors del vi: Mètodes oficials i mètodes usuals. Determinació dels sucres per mètodes enzimàtics. Determinació de l’extracte sec. |
6. ALCOHOLS |
Els alcohols del vi. Determinació del grau alcohòlic: Mètodes oficials i mètodes usuals Determinació química del l’etanol. Determinació del metanol per GC i per colorimetria. Determinació del glicerol. |
7. ADDITIUS |
Antisèptics i antioxidants. Determinació del diòxid de sofre total i lliure. Càlcul del diòxid de sofre molecular. Determinació dels àcids ascòrbic i sòrbic. |
8. ALTRES COMPOSTOS DEL VI |
-Matèria mineral del most i del vi. Determinació de les cendres i de l’alcalinitat de las cendres.
-Color del vi: Paràmetres cromàtics. Determinació dels polifenols totals.
-Determinació del nitrogen total i del nitrogen assimilable. |
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe
|
Hores fora de classe
|
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
0.5 |
0 |
0.5 |
Sessió Magistral |
|
15 |
30 |
45 |
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària |
|
10 |
10 |
20 |
Pràctiques a laboratoris |
|
30 |
15 |
45 |
Fòrums de discussió |
|
5 |
5 |
10 |
Pràctiques a través de TIC |
|
0.1 |
10 |
10.1 |
Treballs |
|
0.1 |
15 |
15.1 |
Atenció personalitzada |
|
0.5 |
0 |
0.5 |
|
Proves mixtes |
|
5 |
0 |
5 |
Proves mixtes |
|
0 |
0 |
0 |
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
Presentació de l’assignatura. |
Sessió Magistral |
Exposició teòrica dels continguts. |
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària |
Resolució de problemes relacionats amb el temari i simulant casos reals |
Pràctiques a laboratoris |
Desenvolupar al laboratori diferents analítiques químiques necessàries pel correcte control de l’elaboració del vi. Per això caldrà buscar el protocol adequat la bibliografia, raonar la metodologia emprada i dur a terme l'anàlisi amb una mostra real. Les pràctiques impliquen portar al dia la llibreta del laboratori i entregar un informe final al finalitzar aquestes amb els resultats obtinguts i discussió dels mateixos |
Fòrums de discussió |
Discussió a classe o a través de forums on-line de procediments analítics alguns dels quals es podran desenvolupar en el laboratori |
Pràctiques a través de TIC |
Elaboració de diferents tasques (cerques bibliogràfiques, discussió d'algun treball, ressolució d'algun problema concret) tot utilitzant les eines TIC. |
Treballs |
Elaboració d'alguns treballs de format curt relacionats amb el temari e l'assignatura. Aquesta metodologia està molt vinculada a l'anterior |
Descripció |
L’alumne pot fer les consultes que cregui convenients durant les hores de classe presencial i també durant l’horari d’atenció dels professors. |
Metodologies |
Competències
|
Descripció |
Pes |
|
|
|
|
Sessió Magistral |
|
S'avaluaran els coneixements teòrics adquirits tenint com a base els fonaments exposats a les casses magistrals |
20% |
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària |
|
S'avaluarà la preparació dels problemes prèvia a la ressolució a classe així com la participació i la capacitat crítica davant els resultats obtinguts |
20% |
Pràctiques a laboratoris |
|
S'avaluarà la preparació d'aquestes així com l'execució al laboratori (idoneitat del material emprat, preguntes i implicació, sentit crític, temps emprat) i la llibreta de laboratori. l final de les pràctiques caldrà presentar un informe de pràctiques que també serà avaluat |
20% |
Fòrums de discussió |
|
S'avaluarà la participació així com el nivell i importància dels comentaris |
10% |
Pràctiques a través de TIC |
|
S'avaluaran els continguts, fonts d'informació consultada, idoneitat i presentació dels treballs |
10% |
Treballs |
|
S'avaluaran els continguts, fonts d'informació consultades, idoneitat i presentació dels treballs |
20% |
Altres |
|
|
|
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
|
Bàsica |
C.S. Ough, M.A. Amerine, Methods for Analysis of Must and Wines , 2nd ed , Wiley, 1988
W. Zoecklein, K.C. Fuselsang, B.H. Gump, F.S. Nury, Wine Analysis and Production, , Chapman & Hall, 1990.
P. Ribéreau-Gayon, E. Peynaud, P. Sudraud, P. Ribéreau-Gayon, Traitè d'oenologie. Tome 1: Analyse et contrôle des vins, , Dunod, 1976.
P. Ribéreau-Gayon, Y. Glories, A. Maujean, D. Dubourdieu, Handbook of Enology (Vol: The Chemistry of Wine. Stabilization and Treatments), , Wiley, 2000.
Delanoe, C. Maillard, D. Maisonsieu, Le vin, del analyse à l'elaboration, , Lavoisier, 1987.
H.F. Linskens, JF. Jackson (eds), Wine analysis, , Springer-Verlag, 1988.
P. Iland, A. Ewart, J. Sitters, Techniques for Chemical Analysis and Stability Tests of Grape Juice and Wine, , P. Iland Wine Promotions, 1993.
Office Internacional de la Vigne et du Vin, Recueil des mèthodes internationales d'analyse des vins et des moûts, , OIV, 1990.
Oficina de Publicaciones Oficiales de las Comunidades Europeas, Reglamento (CEE) n° 2676/90. Mètodos de análisis comunitarios aplicables en el sector del vino, , Oficina de Publicaciones Oficiales de las Comunida
J. Garcia Barceló, Tècnicas analíticas para vinos, , GAB, 1990.
Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación, Métodos Oficiales de Análisis (Tomo II), , MAPA, 1993.
|
|
Complementària |
Office Internacional de la Vigne et du Vin, Codex œnologique international, , OIV, 1994.
|
|
Assignatures que es recomana haver cursat prèviament |
QUÍMICA/19214003 | QUÍMICA ENOLÒGICA/19214102 |
|
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent |
|